TV sporedi

TV spored - KLASIK TV

Oglejte si TV spored na enem mestu...

KLASIK TV
TV spored za KLASIK TV

spored za datum: 18.09.2017
02:00
Zbogom, orožje
Vojni (ponovitev)
Izvirnik: A Farewell to Arms
Ocena IMDb: 5,9/10

Filmska priredba istoimenskega romana Ernesta Hemingwaya se večji del odvija na soški fronti.

Ameriški poročnik Frederick Henry med prvo svetovno vojno služi v italijanski vojski. Po poškodbi noge ga v britanski vojaški bolnici zdravi Catherine Barkley. Henryjev prijatelj prepriča vojsko, da je njegova rana hujša, kot je v resnici, zato, da Henry ostane v bolnici in se v polnosti preda strastni aferi s Catherine. Ko ga pošljejo nazaj v boj, Catherine izve, da je noseča. Henryju neumorno piše pisma, a njihovo prispetje preprečuje major Rinaldi. Catherine začenja misliti, da je Henry pozabil nanjo. Po soški bitki Henry in Rinaldi rešujeta civilno prebivalstvo, a ju na meji napačno prepoznajo kot dezerterja. Henry uspešno pobegne s skokom v reko in naposled izsledi Catherine. Par čez Italijo beži v nevtralno Švico, kjer se nastani in pričakuje otroka. Zaradi komplikacij med nosečnostjo je ta mrtvorojen. Catherine kmalu zatem umre in Henry ostane čisto sam.

V Zbogom, orožje se epski vojni spektakel križa s pretanjeno ljubezensko zgodbo o nesojenih ljubimcih. Gre za poslednjo filmsko produkcijo hollywoodskega impresarija Davida O. Selznicka. Scenarist Ben Hecht, ki je prevedel Hemingwayjev roman v ta vojno-romantični spektakel, je nosil vzdevek »hollywoodski Shakespeare«.

Država: Združene države Amerike
Jezik: Angleščina
Leto: 1957
04:00
Milena Dravić
Dokumentarni
Dokumentarni film o gledališki in filmski igralki Mileni Dravić.

V karieri, ki traja preko 40 let, je Milena Dravić posnela 90 filmov ter v 50 filmih odigrala glavne ženske vloge in osvojila številne filmske nagrade. Z igranjem se je začela ukvarjati že kot srednješolka, ko jo je odkril slovenski režiser František Čap, s katerim je leta 1959 posnela svoj prvi film Vrata ostaju otvorena. Prelomno vlogo je imela v filmu Prekobrojna hrvaškega režiserja Branka Bauerja, ki ji je leta 1962 poleg prepoznavnosti prinesla tudi zlato areno na filmskem festivalu v Pulju.

Država: Srbija
Jezik: Srbščina
Leto: 2004
06:00
Sarajevski atentat
Vojni
Režija: Fadil Hadzic
Igrajo: Lucyna Winnicka, Bert Sotlar, Predrag Finci, Svetolik Nikacevic, Faruk Begolli, Nedim Djuheric
Ocena IMDb: 7,1/10

V Sarajevu leta 1945 ranjeni partizan išče varno zatočišče, zato vstopi v neznano hišo.

V njej opazi staro fotografijo, na kateri je lastnik hiše Simo v družbi Gavrila Principa, človeka, ki je izvedel atentat na nadvojvodo Franca Ferdinanda. Simo je bil pripadnik Mlade Bosne, zato partizanu začne pripovedovati o letu 1914, ko so Gavrilo Princip, Nedeljko Čabrinović, Vasa Čubrilović in ostali začeli pripravljati atentat, ki je bil povod za prvo svetovno vojno ...

Država: Jugoslavija
Jezik: Srbščina
Leto: 1968
08:00
Deveto čudo na vzhodu
Drama
Izvirnik: Deveto čudo na istoku
Režija: Vlatko Filipović
Igrajo: Ljubiša Samardžić, Husein Cokic, Duša Počkaj, Dragomir Felba, Svjetlana Knezevic, Svjetlana Knežević
Ocena IMDb: 6,3/10

Film je posnet po istoimenskem avtobiografskem romanu hrvaškega in bosansko-hercegovskega književnika Anđelka Vuletića.

Gre za sodobno različico antičnega mita o Ojdipu.

Država: Jugoslavija
Jezik: Srbščina
Leto: 1972
10:00
Izštekani
Dokumentarni
Izvirnik: Anplagd
Ocena IMDb: 8,5/10

V eksistencialni drami o ustvarjanju glasbe z drevesnimi listi junaki s pomočjo primitivnega instrumenta pobegnejo v univerzalni svet glasbe.

Vera, privatna preiskovalka, ki se umakne v rodno vasico in Petra, vaščanka z bogatim znanjem ezoterike, sta poslednji listačici, glasbenici, ki pihata v drevesne liste. S svojo umetnostjo vzbudita zanimanje izumitelja Josipa, ki želi vstopiti v svet tega primarnega izraza.

Država: Srbija
Jezik: Srbščina
Leto: 2013
12:00
Čefurji raus
Komedija
Režija: Goran Vojnovic
Igrajo: Benjamin Krnetic, Dino Hajderovic, Ivan Pasalic, Jernej Kogovšek, Emir Hadžihafizbegović, Mediha Musliovic
Ocena IMDb: 6,7/10

Film predstavi monotono življenje mladih fužinskih domačinov Marka, Adija, Acota in Dejana, ki med uganjanjem norčij najraje brezdelno posedajo.

Markov oče ima s sinom velike košarkarske načrte, toda konfliktni mladec se spre s trenerjem in preneha z igranjem. S prijatelji se zapleta vedno globlje v težave, poleg nadležnih policistov in nerazumevajočih staršev pa se mora soočiti tudi s težavnimi miselnimi in kulturnimi razlikami, ki jim je vsakodnevno izpostavljen.

Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila kar eno leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji ter visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, avtor Goran Vojnović pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado Kresnik za najboljši roman leta. Knjiga je medtem izšla na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni Gori, na Poljskem, Češkem in Švedskem, v Sloveniji pa doživela izjemno uspešno gledališko priredbo, ki je zbrala že več kot 300 ponovitev.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2013
14:00
Divji angeli
Drama
Izvirnik: Divlji anđeli
Režija: Fadil Hadzic
Igrajo: Bozidar Oreskovic, Igor Galo, Mladen Crnobrnja, Neda Arneric, Relja Basic, Veronika Kovacic
Ocena IMDb: 7,9/10

Zgodba o treh mladih prestopnikih iz različnih socialnih okolij, ki se, vsak s svojimi motivi, združijo pri ropu neke trgovine.

Krajo izvedejo po natančnem planu, njihovo strokovnost so navdihnile akcije iz filmov in kriminalistične literature. Po kraji se trojica z denarjem in dekleti odpravi na morje. Tam ta ležerna zgodba preraste v dramo.

Država: Jugoslavija
Jezik: Srbščina
Leto: 1969
16:00
Pol stoletja diska
Dokumentarni
Izvirnik: Pola stoljeća diska

Film o zgodovini disko klubov v nekdanji Jugoslaviji.

Petar Ivulić iz Splita, s koreninami z Brača, živi pa v Parizu, je leta 1964 v Jelsi na Hvaru odprl prvi disko klub v nekdanji Jugoslaviji, imenovan Amfora.

Temu je sledil val odpiranj disko klubov po vsej državi. Ta oblika druženja je obeležila naslednji dve desetletji.

V Muzeju turizma v Opatiji pa menijo, da disko klub Amfora ni bil prvi.

Kaj mora imeti klub, da je res disko klub? Kateri so pozitivni in negativni učinki disko klubov na družbo?

Na vsa ta vprašanja odgovarjajo ljudje, ki so danes v tretjem življenjskem obdobju. Film so snemali v Jelsi na Hvaru, v Opatiji, na Reki, v Splitu, Zagrebu in Parizu, sodelovalo le 50 sogovornikov, uporabljeni so arhivski posnetki, fotografije in dokumenti iz preteklosti ter današnji posnetki krajev, kjer je nekoč vladala disko vročica.

Husar, Amfora, Club 57, Arkada, Semafor, Saloon ... - kaj so ta imena pomenila nekoč in o čem nam pripovedujejo danes?

Država: Hrvaška
Jezik: Hrvaščina
Leto: 2015
18:00
Vonj dežja na Balkanu
Drama, 12. del
Izvirnik: Miris kiše na Balkanu
Režija: Ljubiša Samardzić
Igrajo: Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Renata Ulmanski, Kalina Kovacević, Tamara Dragičević
Ocena IMDb: 7,3/10

Nina je Buko skrila v bolnišnico pri nunah, njeno zdravje je vse slabše. Športnik in njegova Zdenka sta se skrila na podeželje, kjer bosta delala pri gospodarju Martinu. Dvojčka Leona in Kokija so prijeli ustaši, ju pretepli in poslali v taborišče. Tudi Riki mora čim prej iz Beograda, soplesalka Sanda ji ponuja skrivališče v stanovanju svojega moža, šefa policije. Buka naposled podleže bolezni, Klara pa medtem v Italiji razprodaja nakit, da nahrani otroka. Ne najde zaposlitve, toda njeni hčerki Didi uspe najti službo pomivalke posode.

Nadaljevanka o življenju judovske družine v prvi polovici dvajsetega stoletja v Sarajevu.

Dogajanje v seriji zajema obdobje od leta 1914 do 1945 in spremlja življenje judovske družine Salom v Sarajevu. Starša Leon in Estera imata pet hčera in sina. Njihove življenjske usode so zaznamovane s turbulentnimi dogodki v tem obdobju 20. stoletja. Skozi zgodbo, prežeto s spomini, zapisanimi v dnevniku, nas vodi ostarela Blanki, hči Leona in Estere.

Država: Srbija
Jezik: Srbščina
Leto: 2010
20:05
Donator
Drama
Režija: Veljko Bulajić
Igrajo: Ljubomir Todorović, Peter Carsten, Ana Karić, Tonko Lonza, Charles Millot
Ocena IMDb: 8/10

Nemška zasedba Pariza; general rajha Goering želi izvedeti, kje je skrivna zbirka francoskih slikarjev zbiratelja Ambroisea Vollarda.

Dramatična zgodba o trpljenju mladega Žida Eriha Šlomovića, ki mu je Vollard prepustil zbirko. Šlomoviću je uspelo pobegniti iz Pariza in rešiti zbirko umetnin.

Država: Jugoslavija
Jezik: Hrvaščina
Leto: 1989
21:55
Nori dnevi
Drama
Izvirnik: Ludi dani
Režija: Nikola Babic
Igrajo: Zvonko Lepetic, Ilija Ivezic, Spaso Papac, Perica Martinovic, Bozidar Boban, Niko Pavlovic
Ocena IMDb: 7,7/10

V vas v Dalmatinski zagori se za praznik vračajo delavci iz tujijne, polni nemških mark.

Čas preživljajo v lokalni kavarni. Opazuje jih Klempo, delavec, ki ga vaščani imajo za revnega ...

Država: Jugoslavija
Jezik: Hrvaščina
Leto: 1977
23:25
Vstajenje od mrtvih
Drama
Izvirnik: Buđenje iz mrtvih
Režija: Milos 'Misa' Radivojevic
Igrajo: Svetozar Cvetkovic, Ljuba Tadic, Anita Mancic, Tihomir Stanic, Aleksandra Jankovic, Ana Franic
Ocena IMDb: 6,9/10

Leto 1999 – leto Natovih bombardiranj Beograda in leto Mikijevega prebujenja od mrtvih.

Miki je nepriznan literat, profesor, ki je izgubil vse iluzije, demokrat brez poguma in pravkar odpuščeni časopisni kolumnist. V svojem drugem življenju obišče ženo in otroka v Beogradu, umirajočega očeta v majhnem mestu, kjer se je Miki tudi rodil, obišče tudi svoje prijatelje in svojo mladostno ljubezen. Česar mu ni uspelo uresničiti za časa življenja, poskuša popraviti in spremeniti po svoji smrti. V 48 urah poskuša sebi in svojim bližnjim povrniti izgubljeno dostojanstvo, toda v časovni stiski to počenja robato in nerodno, pa vendar vsaj deloma popravi tisto, kar je v času življenja zgrešil, in se tako lahko pomirjen vrne v svoj grob, kjer bo spokojno pričakal pravi konec sveta.

Država: Srbija
Jezik: Srbščina
Leto: 2005