TV sporedi

TV spored - Slovenija 1

Oglejte si TV spored na enem mestu...

SLO 1
TV spored za Slovenija 1

spored za datum: 28.06.2016
05:30
Poletna scena
Poletna scena je ve─Źerna v ┼żivo, ki vsak dan ponuja pregled pestrega poletnega dogajanja po Sloveniji. Z reporta┼żami, z javljanji v oddajo neposredno iz ve─Źernih dogodkov, festivalov, koncertov in drugih prireditev, s portretiranjem znanih ustvarjalcev, s pogledom ─Źez meje na┼íe dr┼żave in vse to tudi s kriti┼íkim pogledom na┼íega strokovnega o─Źesa. Ob aktualnih dogodkih vas bomo popeljali tudi v svet mode in dizajna, filma in vam priporo─Źali v branje knjige po na┼íem izboru. Dru┼żili se bomo z znanimi osebnostmi na izbranih poletnih dogodkih in njihovih priljubljenih krajih. Predstavljali vam bomo glasbenike, vizualne umetnike in druge izbrane goste, ki se bodo voditeljem pridru┼żili v studiu.
05:50
Odmevi
Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sve┼że ve─Źerne novice ter analize najpomembnej┼íih dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izpra┼íajo voditelji oddaje ali pa se soo─Źijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si na┼íi gledalci lahko ustvarijo ─Źim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa ┼íe kratek pregled dnevnih svetovnih in doma─Źih novic, ki ste jih morda zamudili ali presli┼íali ─Źez dan.
06:55
Dobro jutro
Dobro jutro

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobra┼żevalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo ┼żeljam gledalcev vseh starostnih skupin. V ve─Źurnem ┼żivem in dinami─Źnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v ┼żivo z razli─Źnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega ┼żivljenja ljudi, in ponujamo najrazli─Źnej┼íe vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz doma─Źe lekarne do predstavljanj osupljivih ┼żivljenjskih usod, vrti─Źkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah; tako vsako leto v odmevni akciji TV-POROKA pred televizijskimi kamerami poro─Źimo par, ki ga izberejo gledalci, hkrati pa s strokovnjaki razpravljamo o partnerskih in dru┼żinskih odnosih. V televizijski akciji ÔÇśMoje zdravo teloÔÇÖ pa gledalce spodbujamo k bolj zdravemu ┼żivljenjskemu slogu in spoznavamo trende pri ohranjanju mladostnosti in vitalnosti. Oddaja Dobro jutro je upo┼ítevajo─Ź dele┼ż televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najpresti┼żnej┼żih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najbolj┼ío zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podalj┼íuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper v ┼żivi program vna┼íamo ┼íe ve─Ź lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne dru┼żbe in pripravljamo atraktivno kuharsko tekmovanje za gledalce. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.
11:15
Obzorja duha
─îlani Rimsko Katoli┼íke Cerkve so veliko pripomogli k neodvisnosti na┼íe dr┼żave. V boj Teritorialne obrambe so se vklju─Źili tudi duhovniki, marsikatero ┼żupni┼í─Źe pa je postal skupni dom za vse, ki so hrepeneli po svobodi.
Ob ─Źetrti stoletnici samostojne Slovenije bomo ovrednotili doprinos vodstva Katoli┼íke Cerkve k zgodovinskemu trenutku. Ljubljanski nad┼íkof dr. Alojzij ┼áu┼ítar je 20. decembra 1990 v osrednjem Dnevniku na TV Slovenija pozval Slovence k udele┼żbi na plebiscitu in h glasovanju za samostojno Slovenijo. Na slavnostni prireditvi ob razglasitvi samostojnosti je blagoslovil lipo, simbol slovenstva. V trenutku molitve pa so mu izklju─Źili mikrofon. Tako se je za─Źela zahtevna pot sodelovanja vodstva Katoli┼íke Cerkve z vodstvom mlade dr┼żave. Kljub vsem napetostim si je nad┼íkof prizadeval za mednarodno prepoznavnost neodvisne Slovenije. Kak┼íen je danes odnos med slovensko dr┼żavo in Katoli┼íko Cerkvijo? Sveti sede┼ż je bil med prvimi, ki je 13. januarja 1992 priznal samostojno dr┼żavo Slovenijo in vplival na njeno vklju─Źevanje v mednarodno skupnost.

Pri slovenski kraljici, Mariji Pomagaj na Brezjah so se tudi letos zbrali bolniki in invalidi. Za dostojanstvo ┼żivljenja do smrti so v Ljubljani odprli Ljubhospic. V ┼Żupniji Ljubljana- Ka┼íelj pa blagoslovili nove zvonove. V letu usmiljenja pa dobrih zgledov so─Źutja med nami ne manjka!
11:55
Kako ┼żivijo slovenski gradovi
V oddaji Gradova Medija in Bogen┼íperk - Valvasorjeva dedi┼í─Źina - Odnos do u─Źenosti, znanosti bo na ogled 25. decembra. Predstavljena bosta gradova, ki sta povezana s Janezom Vajkardom Valvasorjem. Na gradu Medija pri Izlakah, od katerega so danes ostale le ru┼íevine, je pokopan znameniti polihistor, iz gradu pa izvira tudi rodbina Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je tam pre┼żivel mladostna leta.
Lik Valvasorja je duh, ki ne najde pokoja in tava po ru┼íevinah. Ljudska pesem prireditve na gradu ga spomni na dneve, ko je sam raziskoval ljudske obi─Źaje in naravne znamenitosti na Kranjskem. Spominja se svoje mladosti in ─Źasov, ko je kupil grad Bogen┼íperk in si tam spletel dru┼żinsko gnezdo in svoj koti─Źek za raziskovanje in ┼ítudij. Tam je snoval tudi svoje veliko delo Slava Vojvodine Kranjske, ki ga je na koncu pahnilo v bankrot, tako da je prodal svojo znamenito knji┼żnico in kon─Źno tudi grad.
12:20
Olimpijske igre
*****
13:00
Prvi dnevnik
V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in u─Źinkovito seznanite z vsemi najpomembnej┼íimi novicami iz domovine in sveta. V tej kraj┼íI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, a┼żurnosti in jedrnatosti.
13:20
Šport
V prvih dnevnih ┼íportnih poro─Źilih vas bomo seznanili z najpomembnej┼íimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prej┼ínji ve─Źer ter napovedali dogodke v teko─Źem dnevu.
13:25
Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poro─Źilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
13:30
Studio city
V tokratni oddaji ob praznovanju dneva dr┼żavnosti pripravljamo pregled nepriznanih dr┼żav. Koliko jih je po vsem svetu, kako delujejo v mednarodno-politi─Źnem smislu in kako v gospodarskem ter kako dr┼żava sploh pridobi status priznane dr┼żave? V studiu pa z gosti, avtorji nove knjige Slovenija in pika o tem, kaj mladi vedo in ─Źesa ne o osamosvajanju Slovenije. Gostili bomo tudi triatlonce, ki se v kratkem podajajo na Olimpijske igre v Rio.
14:25
NaGlas!
Zinedine Zidane, Zlatan Ibrahimovi─ç, Mesut ├ľzil so samo nekatera zvene─Źa imena nogometa┼íev-priseljencev, ki so se prebili v svetovno znane nogometne klube. Tak┼íni uspehi so spodbuda tudi za pripadnike skupnosti nekdanje Jugoslavije v Sloveniji ÔÇô zato bo gost NaGlasa! Slavi┼ía Stojanovi─ç, zvene─Źe ime slovenskega nogometa srbskih korenin. Spoznali boste tudi zdravnico leta v Sloveniji pediatrinjo Danijelo Miti─ç, v Dalmacijo pa vas bo popeljal violinist Marko Ramljak, ┼áiben─Źan, ki ┼że vrsto let ┼żivi v Ljubljani.
15:00
Poro─Źila
V Poro─Źilih ob 15.00 uri se lahko hitro in u─Źinkovito seznanite z vsemi najpomembnej┼íimi novicami iz domovine in sveta.
15:10
Kanape - Kanap├ę
Oddaja Kanape/Kanap├ę je namenjena mladim. V njej objavljamo prispevke o ┼żivljenu mladih v Prekmurju, pogovori s predstavniki estrade. V drugi polovici oddaje, v rubriki Svet glasbe predvajamo videoposnetke mad┼żarskih, svetovnih, pa tudi slovenskih glasbenih skupin in pevcev oz. pevk, v rubriki Modni koti─Źek pa predstavljamo mlade modne oblikovalce iz Slovenije in Mad┼żarske.
A Kanap├ę c├şm┼▒ m┼▒sor els┼Ĺsorban a fiataloknak sz├│l ├ęs az ┼Ĺket ├ęrint┼Ĺ t├ęm├íkkal foglalkozik. Benne magyar, k├╝lf├Âldi ├ęs szlov├ęn egy├╝ttesekkel, ├ęnekesekkel k├ęsz├şt├╝nk riportokat, a Zenevil├íg c├şm┼▒ rovatban pedig zen├ęs videoklipeket vet├şt├╝nk. A Divatsarokban fiatal szlov├ęn ├ęs magyar divattervez┼Ĺket mutatunk be.
15:45
Muk
Muk in Lucijan sta v de┼żevnem gozdu z Luisom in njegovim o─Źetom, ki preu─Źuje metulje. Na plo┼í─Źad v gozdu odneseta raziskovalno opremo, nato pa se ujameta v drse─Źi balon in si gozd ogledata ┼íe od zgoraj.
15:55
Ribi─Ź Pepe
Kaj se dogaja v na┼íem telesu, kadar ga napade bolezen? Pepe in detektivi s ─Źarobnim teleporterjem odpotujejo v notranjost telesa na te┼żko detektivsko nalogo. Poiskati morajo bakterijo, ki je napadla Kakaduduja. Na poti naletijo na rde─Źe krvni─Źke, bele krvni─Źke, ki se borijo z boleznijo in pridejo do srca, ki vse to poganja.
16:30
Poletna scena
Poletna scena je ve─Źerna v ┼żivo, ki vsak dan ponuja pregled pestrega poletnega dogajanja po Sloveniji. Z reporta┼żami, z javljanji v oddajo neposredno iz ve─Źernih dogodkov, festivalov, koncertov in drugih prireditev, s portretiranjem znanih ustvarjalcev, s pogledom ─Źez meje na┼íe dr┼żave in vse to tudi s kriti┼íkim pogledom na┼íega strokovnega o─Źesa. Ob aktualnih dogodkih vas bomo popeljali tudi v svet mode in dizajna, filma in vam priporo─Źali v branje knjige po na┼íem izboru. Dru┼żili se bomo z znanimi osebnostmi na izbranih poletnih dogodkih in njihovih priljubljenih krajih. Predstavljali vam bomo glasbenike, vizualne umetnike in druge izbrane goste, ki se bodo voditeljem pridru┼żili v studiu.
17:00
Poro─Źila ob petih
V Poro─Źilih ob petih se lahko hitro in u─Źinkovito seznanite z vsemi najpomembnej┼íimi novicami iz domovine in sveta.
17:15
Šport
Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.
17:20
Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poro─Źilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
17:25
Klekljana ─Źipka v risu ─Źasa
Tretja oddaja iz serije o klekljani ─Źipki na Slovenskem se posveti predvsem oblikam, ki jih ima ─Źipka zadnjih dvajset let. To je ─Źas velikega razmaha klekljarstva, v katerem so ─Źipke zavzele nove razse┼żnosti. Izro─Źilo klekljanih ─Źipk ostaja vitalno, iz njega pa raste nova ustvarjalnost, ki prera┼í─Źa tradicionalni pogled na ─Źipko.
17:55
Novice
Novice so kratek pregled najodmevnej┼íih dnevnih dogodkov in hkrati napoved prispevkov v na┼íih ve─Źernih informativnih oddajah. Sestavlja jih okoli 9 novic in izjav, praviloma tudi po ena napoved prispevka v Slovenski kroniki in ┼áportu, ob izjemnih ekstremnih pojavih je v Novicah tudi kraj┼ía vremenska napoved. Novice so na sporedu od ponedeljka do petka pred Infodromom ob 17.58.
18:00
Utrinek
Spodbujanje trajnostnega razvoja dru┼żbe, povezovati ljudi in ideje, ustvarjati ideje za nove oblike dela in sodelovanja, se pravi delovati v javno dobro so teme nove serije kratkih izobra┼żevalnih oddaj Utrinki. V oddajah predstavljamo dobre prakse, ki izhajajo prete┼żno iz doma─Źih naravnih in ─Źlove┼íkih virov. V Utrinkih nizamo zgodbe o dru┼żbenih inovacijah, ki u─Źinkovito odgovarjajo na potrebe dana┼ínje dru┼żbe in ustvarjajo nove dru┼żbene odnose in sodelovanje.
18:05
Jani Nani
De┼żelo, v kateri ┼żivi Jani Nani s prijatelji in je kot velik, sladek bonbon, ┼że poznate. Janijeva hi┼íica je modra z belimi ─Źrtami, Ninica ┼żivi v ro┼żnati hi┼íki z belimi pikami, dimnik na Medovi hi┼íki pa je tak┼íen, kot je pentlja okrog njegovega vratu. Ne veste pa ┼íe, kako veselo je tam, ko se poje! Pridru┼żite se jim, gotovo boste tudi vi zapeli in zaplesali z njimi.
18:10
A veš, koliko te imam rad
Nekega poletnega dne Zaj─Źek Rjav─Źek odkrije nekaj ─Źudovitega ... Drevo, polno krasnih slastnih sliv. Konec poletja pa sliv zmanjka in Zaj─Źka Rjav─Źka zaskrbi za travni┼íke ┼żivali.
18:20
Vem!, kviz
V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vpra┼íanja. Re┼íitev je zmeraj ─Źrka, ki se izpi┼íe v kri┼żanki. Naslednja naloga je re┼íiti gesla v tej skrivnostni kri┼żanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaklju─Źijo krog, ─Źe prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najbolj┼íi tekmovalec izbere naklju─Źnih 5 ─Źrk, ki se izpi┼íejo v ─Źisto novi kri┼żanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. ─îe mu uspe kri┼żanko re┼íiti v celoti, pa se nagrada pove─Źa in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema
18:55
Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poro─Źilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
19:00
Dnevnik
Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite u─Źinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih ─Źez dan zbrali dopisniki in posebni poro─Źevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredni┼ítev notranjepoliti─Źnih in gospodarskih, zunanjepoliti─Źnih, ┼íportnih in kulturnih oddaj.
19:30
Slovenska kronika
Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnej┼íe dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na ─Źlove┼íkih zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu pode┼żelja in mest. ┼áe posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v ─Źisto vsaki oddaji.
19:45
Šport
Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena najaktualnejšim dogodkom dneva, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.
19:55
Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poro─Źilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
20:00
Doktor Martin (VII.)
Martin obi┼í─Źe terapevtko, ki jo je priporo─Źila teta Ruth in po prvem obisku zaradi njene mladosti ni prepri─Źan, da je prava zanj. Vendar sklene poskusiti, sploh, ko se vrne Louisa. Vendar ta ni prepri─Źana, da lahko nadaljujeta po starem, zato sklene, da je najbolje, ─Źe bi za za─Źetek ┼żivela narazen, zato sklene poiskati stanovanje. Teta Ruth ima te┼żave z vratom in Martin jo prepri─Źa, da ga obi┼í─Źe v ordinaciji, kjer ugotovi, da so te┼żave huj┼íe, kot je mislil. Toda teta Ruth si no─Źe priznati resnice in ┼żeli ┼żiveti po starem.
20:55
Dosje
25 let po vojni za samostojno Slovenijo je Zvezdan Marti─Ź pred ekran povabil 25 ljudi, ki so desetdnevno vojno do┼żiveli osebno, ve─Źina od njih tam, kjer je bilo nevarno, kjer se je streljalo in kjer so padale ─Źlove┼íke ┼żrtve. Ve─Źina sogovornikov in sogovornic v dokumentarnem filmu prihaja iz medijskih hi┼í, ─Źasopisnih, radijskih in televizijske. Kako so se zna┼íli na strelskih linijah, kako blizu so bili smrti, kako so bili organizirani, kak┼íne napake so delali, s kak┼ínimi dilemami so se soo─Źali in nenazadnje, kako so bili objektivni? Kdo je zmagal v propagandni vojni in kdo je dobil medalje? In ker gre za medije ÔÇô kak┼íno vlogo so imeli v vojni in kako so vplivali na njen potek? Vojne sami mediji ne morejo dobiti, vendar brez medijev te vojne ne bi dobili, je skoraj enoten zaklju─Źek sogovornikov.
─îetrt stoletja po vojni so spomini ┼íe ┼żivi, vendar v veliko primerih druga─Źni, kot je splo┼íno znano. Nenazadnje, iz prve vrste stvari izgledajo druga─Źe kot iz zadnje.

Ekipa dokumentarnega filma: scenarist in re┼żiser Zvezdan Marti─Ź, snemalec Pavel Jurca, monta┼żer Matja┼ż Jankovi─Ź, producent Vojko Fakin, tajnica re┼żije Ana Magajna; Informativni program TV Slovenija, producent Damjan Zupan─Źi─Ź, odgovorna urednica Jadranka Rebernik.
21:55
Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poro─Źilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
22:00
Odmevi
Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sve┼że ve─Źerne novice ter analize najpomembnej┼íih dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izpra┼íajo voditelji oddaje ali pa se soo─Źijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si na┼íi gledalci lahko ustvarijo ─Źim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa ┼íe kratek pregled dnevnih svetovnih in doma─Źih novic, ki ste jih morda zamudili ali presli┼íali ─Źez dan.
22:30
Šport
Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.
22:40
Vreme
Vreme je na sporedu vsak dan po Poro─Źilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.
22:45
Poletna scena
Poletna scena je ve─Źerna v ┼żivo, ki vsak dan ponuja pregled pestrega poletnega dogajanja po Sloveniji. Z reporta┼żami, z javljanji v oddajo neposredno iz ve─Źernih dogodkov, festivalov, koncertov in drugih prireditev, s portretiranjem znanih ustvarjalcev, s pogledom ─Źez meje na┼íe dr┼żave in vse to tudi s kriti┼íkim pogledom na┼íega strokovnega o─Źesa. Ob aktualnih dogodkih vas bomo popeljali tudi v svet mode in dizajna, filma in vam priporo─Źali v branje knjige po na┼íem izboru. Dru┼żili se bomo z znanimi osebnostmi na izbranih poletnih dogodkih in njihovih priljubljenih krajih. Predstavljali vam bomo glasbenike, vizualne umetnike in druge izbrane goste, ki se bodo voditeljem pridru┼żili v studiu.
23:15
Pri─Źevalci
Izredno dragoceno pri─Źevanje polkovnikov Vojka Obrulja in Roberta Pu┼ía nas popelje v dramati─Źne razmere ob osamosvojitvi Slovenije junija 1991, ko sta oba, takrat mlada oficirja jugoslovanske armade sli┼íala klic domovine in spektakularno pobegnila iz vara┼żdinske voja┼ínice ter se pridru┼żila Teritorialni obrambi. Obrulj je imel kot poveljnik voja┼íke policije nalogo varovati voja┼ínico, Pu┼í, pa je bil kot tankist poslan v agresijo na Slovenijo, a do tja zaradi pokvarjenega tanka nikoli ni pri┼íel. Skupaj sta sklenila, da v taki ┬╗ljudski┬ź armadi, ki deluje proti narodu ne bosta niti dneva ve─Ź. Oba sta bila potem aktivna v vojni za Slovenijo, Obrulj pa je izredno ponosen na zadnjo akcijo, ko so varovali umik razbite jugoslovanske vojske iz koprskega pristani┼í─Źa. Ves ─Źas je vedel, da se je odlo─Źil prav, a takrat, ko je bila slovenska zemlja po stoletjih prvi─Ź brez prisotnosti tujih vojska in ideologij so ga premagala ─Źustva. ┬╗Ko smo se borili za samostojno Slovenijo, je bil nekdo, ki je nosil simbol rde─Źe zvezde tisti, ki je streljal po na┼íih ljudeh. Policaji in teritorialci z oznakami slovenske vojske TO so pod simboliko zvezde izgubili ┼żivljenje,┬ź razlaga Obrulj in ne razume zanesenjakov zavitih v zastavo z zvezdo, ki se ┼íe vedno sprehajajo ob razli─Źnih prilo┼żnostih. Pu┼í izpostavlja, da smo Slovenci zmagali zato, ker smo imeli srce in pogum, medtem, ko je armada slonela na ideologiji in ┬╗bratstvu in jedinstvu┬ź, ki pa je ─Źedalje bolj slu┼żilo srbski hegemoniji. Oba pri─Źevalca sta sedaj aktivna ─Źastnika slovenskih obrambnih sil.
Akcijska pripoved dveh oficirjev, ki sta sredi vojne vihre oboro┼żena v yugu slovenske registracije pobegnila iz jugoslovanske armade v Slovenijo je zgodba o zvestobi rodni zemlji, hkrati pa tudi zgodba o prijateljstvu, ki se je v te┼żkih razmerah prekalilo in ┼íe bolj poglobilo.