TV sporedi

TV spored - Slovenija 2

Oglejte si TV spored na enem mestu...

SLO 2
TV spored za Slovenija 2

spored za datum: 02.11.2017
00:15
Če je to vse
Koncert (ponovitev)
Koncert Tinkare Kovač iz Kina Šiška.

Več kot 20 nepozabnih hitov. Premiera novega hit singla in videospota »Če je to vse«. Izid kompilacijskega albuma z enaindvajsetimi velikimi uspešnicami s kar sedmih albumov v trinajstih letih kariere na samem vrhu slovenske glasbene scene. Razkošje zvoka in luči v novem, sodobnem osrednjem urbanem koncertnem hramu. Vrhunska ekipa uigranih glasbenikov in prepolna dvorana razgretih, skakajočih, pojočih, eksplozivno sodelujočih in sočustvujočih oboževalcev. Vse to in še marsikaj je razlog, da je 10. december 2009 datum, ki je v zgodovini Tinkare Kovač ter domače glasbene scene zapisan z zlatimi črkami. Najbrž tudi v njenem spominu (navkljub enormnemu nizu in številu koncertov, ki jih laskavi naziv »princesa rock flavte« in nesporna dolgoletna priljubljenost v Sloveniji in na tujem prinesejo s seboj) in sedaj se lahko zapiše tudi v vašem spominu, s posnetkom tega izvrstnega koncerta na TVS.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
02:10
Glasbeni spoti
Glasbeni (ponovitev)
Glasbeni spoti so video-glasbeni časovni pas in video-glasbena lestvica urbanega slovenskega mainstreama.

Glasba sega od rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike tja do metala, alternative in popa.

Lestvica je na sporedu v petek in v soboto pozno zvečer in zgodaj zjutraj, med tednom pa predvajamo spote po izboru uredništva Točke in lestvičnega zmagovalca tedna.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
03:20
Zabavni kanal
Informativni
Zabavni infokanal ponuja obilico dobre glasbe in novice iz sveta zabave.

Ob spremljanju Zabavnega infokanala lahko preberete najbolj sveže novice iz sveta znanih – tako slovenskih kot tujih zvezd. Če ste ljubitelji najbolj nenavadnih in nemogočih zgodb, si lahko preberete tudi te. Čaka vas tudi horoskop, ki ga lahko spremljate prav vsak dan. Izveste tudi, katere družabne prireditve, koncerti, razstave in podobni dogodki se bodo zvrstili v prihodnjih dneh.

Jezik: Slovenščina
05:20
Glasbeni spoti
Glasbeni (ponovitev)
Glasbeni spoti so video-glasbeni časovni pas in video-glasbena lestvica urbanega slovenskega mainstreama.

Glasba sega od rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike tja do metala, alternative in popa.

Lestvica je na sporedu v petek in v soboto pozno zvečer in zgodaj zjutraj, med tednom pa predvajamo spote po izboru uredništva Točke in lestvičnega zmagovalca tedna.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
06:30
Otroški kanal
Na Otroškem kanalu predvajamo vsebine, ki so namenjene predšolskim in osnovnošolskim otrokom.

Na otroškem kanalu objavljamo besedila, kot so odlomki iz pravljic, kuharski recepti, bonton za otroke, enciklopedija živali in predmetov, otroci najdejo tudi rubriko spoznajmo svoje telo, opis knjig za zanimivo in poučno branje, koledar otroških dogodkov, besedila o vesolju in planetih ter še mnogo drugih vsebin, ki so za otroke zelo zanimive. Tudi Bansi, ki ima na svoji spletni strani rubriko Bansi odgovarja, v vsakem otroškem infokanalu mladim radovednežem odgovori na kakšno vprašanje. Objavljamo tudi prispevke z Bansijem, ki obiskuje vrtce, šole, muzeje, otroške prireditve ...

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
07:00
Minka: Sledovi
Risani (ponovitev)
Izvirnik: Maisy: Sledovi
Ocena IMDb: 6,6/10

Minkin svet je v risanki prav tako čaroben kot v knjižicah.

Minkin svet je odet v prijetne in živahne barve in malo miško kar sam vabi, da raziskuje, išče, odkriva in preizkuša. Minka svet okoli sebe opazuje na poseben način in na stvareh vedno opazi tudi drugo, bolj prikrito plat. Vse mora poizkusiti, kot majhni otroci. Ima pa srečo, da lahko počne marsikaj, česar otroci ne morejo. In potem ti skupaj z Minko sanjajo, kako letijo z letalom in jadrajo z jadrnico.

Država: Združeno kraljestvo
Jezik: Slovenščina
Leto: 1999
07:05
Svet živali: Komodoški varan Drago
Risani
Komodoški varan Drago je nevaren plenilec.

K sreči komodoški varani živijo le na enem otoku v Tihem oceanu. Drago je zelo strašljiva žival. Velik in dolg je skoraj kot avto.

Jezik: Slovenščina
07:10
Telebajski: Metuljčki
Risani
Izvirnik: Teletubbies
Režija: Nigel Harris
Igrajo: Jessica Smith, John Simmit, Nikky Smedley, Pui Fan Lee, Tim Whitnall, Eric Sykes
Ocena IMDb: 3,5/10

Junaki otrok do četrtega leta starosti.

V deželi Telebajskov nastopi posebno vznemirjenje, ko se zavrti čarobna vetrnica in začnejo utripati majceni zaslončki na njihovih trebuščkih. Vsakič je na vrsti drug Telebajsek: trebušček postane majhna televizija, iz katere mahajo otroci in popeljejo Telebajske in otroke medse, k dejavnostim, ki jih majhni otroci počno.

Telebajski so bili ustvarjeni za otroke do četrtega leta starosti in počnejo natanko to, kar počno toliko stari otroci: opazujejo svet okoli sebe, učijo se govoriti, igrajo se, plešejo, vsaka nova stvar jih preseneti, zanimive stvari radi vidijo večkrat in si spontano izkazujejo naklonjenost.

Država: Združeno kraljestvo
Jezik: Slovenščina
Leto: 1997
07:30
Pri Slonovih: Debelokožčev park
Risani (ponovitev)
Izvirnik: The Large Family
Režija: Dan Baldwin
Igrajo: Tyger Drew-Honey, Oliver Bee, Rosie Day, Jeff Rawle, Paula Wilcox
Ocena IMDb: 4,2/10

Pri Slonovih je risanka o dobrosrčni družini slonov.

Slonovi so v Debelokožčevem parku. Ludvik Luki obljubi razburljiv dan, ko pa srečajo Sebastjanovo sestrično Saro, Ludvik pozabi na Luko in jo zaman poskuša očarati. Ludvik je živčen, Luka pa žalosten, zato združita moči in skleneta, da bosta uživala skupaj z Laro in očkom. To pa počnejo tako uspešno, da pozabijo na zmenek z gospo Slon ...

V vsaki epizodi lahko spremljamo vsakodnevno družinsko življenje gospoda in gospe Slon ter njunih štirih otrok – Ludvika, Lare, Luke in male Lučke. Slonovi hodijo v šolo, igrajo se s prijatelji, nakupujejo v trgovini, hodijo v službo, spoznavajo nove konjičke in prav tako kot ljudje obožujejo poletne počitnice. Res je, da so sloni, ampak v resnici so prav takšni kot mi – imajo velike sanje, velikanske želje in gromozanske kupe perila!

Država: Združeno kraljestvo
Jezik: Slovenščina
Leto: 2006
07:40
Kalimero: Petrček, čudežni otrok
Risani (ponovitev)
Izvirnik: Calimero
Režija: William Renaud
Igrajo: Fanny Bloc, George de Vitis, Naïke Fauveau, Pascal Sellem, Rachel Desmarest, David Gasman
Ocena IMDb: 6,9/10

Kalimero ni prav nič podoben ostalim rumenim piščančkom!

Suzi najde v Petrčkovi sobi načrte DoVinčijevega stroja za letenje in misli, da jih je narisal Petrček. Pokaže jih Petrčkovi mami, ta pa Petrčka takoj prijavi v televizijsko oddajo Mladi genij.

S polovico jajčne lupinice na glavi in s svojim pogumnim srcem se nam bo mali Kalimero hitro prikupil.

Država: Italija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2014
07:55
Poldi: Dan, ko je Poldi pomagal morski deklici
Risani (ponovitev)
Prigode kužka Poldija.

Dani je zelo zaskrbljen. Na njegov otok je naplavilo morsko deklico, ki neprestano joka. Poldi deklici najprej poskuša pomagati tako, da jo popelje nazaj v morje, a uboga deklica je preveč prestrašena. Poldi ugotovi, da morska deklica slabo vidi, zato jo strašijo sence rib pod gladino. Po pomoč odide k doktorju Koali, ki morski deklici naredi očala. Zdaj ko deklica spet dobro vidi, lahko odide nazaj domov.

Jezik: Slovenščina
08:00
Mala šola uresničarije
Družinski (ponovitev)
Ste že kdaj v vodnjak vrgli kovanec in vanj vdihnili svojo največjo željo? Se vam je izpolnila? Ne? Potem niste bili na pravem kraju.

Vsako mesto namreč skriva urad za uresničevanje želja. Vodijo ga duhci, škrati in vile. Mali duhec Jakob bo vsak hip postal eden od uresničevalcev. Ampak njegov oče ne ve, da Jakob nima čarovniškega znanja ... Mu bo vseeno uspelo? V slogi je moč.

Jezik: Slovenščina
08:10
Piknik s torto: Pogumni Lisjak
Risani (ponovitev)
Izvirnik: Picnic with Cake

Risanka je nastala po slikanici svetovno znanega ilustratorja Thé Tjong-Kinga. Vseh trinajst epizod in kratki film prikazujejo eno zgodbo.

Gospod in gospa Pes spečeta dve slastni čokoladni torti in svoje sovaščane povabita na piknik. A ko prispejo na dogovorjeni prostor, opazijo, da sta torti izginili.

Sama zgodba in njen srečni konec sta vsakič predstavljena s perspektive drugega nastopajočega lika. Simpatične zgodbice so mešanica komedije, romantične komedije in detektivke in so primerne za vse starosti.

Jezik: Slovenščina
08:30
Sporočilo v steklenici: Hura za kralja
Dokumentarni
Izvirnik: Message in a Bottle: Cool King

Dogodivščine šestletne Ivi in njene družine na otoku Tikopia.

Ivijin bratranec dopolni 16 let in za rojstni dan dobi torto in tetovažo. Po tetoviranju pa vsa družina odide na drugo stran otoka na slavje ob kronanju novega poglavarja.

Jezik: Norveščina
08:45
Sporočilo v steklenici: Obisk
Dokumentarni
Izvirnik: Message in a Bottle: Just Visiting

Dogodivščine šestletne Ivi in njene družine na otoku Tikopia.

Na Tikopii pristane jadrnica s turisti. Ogledajo si otok ter Ivijino družino in prijatelje povabijo na jadrnico. Ponudijo jim kruh z marmelado in pico ter jim podarijo staro natrgano jadro.

Jezik: Norveščina
08:55
Mulčki: Slaba volja
Risani (ponovitev)
Izvirnik: Peanuts Motion Comics
Režija: Brad Gibson
Igrajo: Leigh Bourke, Taya Calicetto, Alison Cohen, Claire Corlett, Michelle Creber, Alex Ferris
Ocena IMDb: 7,6/10

Čeprav se Charlie Brown nikakor ne more otresti smole, ki ga zasleduje na vsakem koraku, vseeno ostaja poln upanja in vztraja pri svojih ciljih.

Lucy zanima, ali je tečna. Linus ji pritrdi, hkrati pa ji pove, da je to normalno. Ker nihče ni zmeraj prijeten. Snoopy javka in stoka, ko dobi pismo. Charlie Brown ugotovi, da mu ga je napisala neka Lila.

Država: Kanada
Jezik: Slovenščina
Leto: 2008
09:05
Med odmorom: Na gasilskem drogu; Škatla za najdene predmete
Družinski, 1. sezona, 3. del (ponovitev)
Izvirnik: Little Lunch
Režija: Wayne Hope
Igrajo: Flynn Curry, Olivia Deeble, Madison Lu, Oisín O'Leary, Faith Seci, Joshua Sitch
Ocena IMDb: 8,8/10

Na gasilskem drogu

Potem ko učiteljica pogumno reši dečka z igral, sama obtiči visoko nad tlemi. Otroci sprevidijo, da se boji višine in da bo potrebovala pomoč, a dovolj poguma bo zbrala le, če bo treba spet koga rešiti.

Škatla za najdene predmete

Debra-Jo izgubi očala in otroci jo odpeljejo k zaboju za najdene predmete, da bi jih poiskala. Redoljubna deklica je ogorčena zaradi kupa pozabljenih pripomočkov, otroci pa presrečni, da so jih znova našli.

Atticus, Battie in Rory ter Tamara, Debra-Jo in Melanie so sošolci. Najbolj se zabavajo med odmorom za malico, ko se družijo na šolskem igrišču.

Država: Avstralija
Jezik: Angleščina
Leto: 2015
09:30
Mulčki: Človekov najboljši prijatelj?
Risani
Izvirnik: Peanuts Motion Comics
Režija: Brad Gibson
Igrajo: Leigh Bourke, Taya Calicetto, Alison Cohen, Claire Corlett, Michelle Creber, Alex Ferris
Ocena IMDb: 7,6/10

Čeprav se Charlie Brown nikakor ne more otresti smole, ki ga zasleduje na vsakem koraku, vseeno ostaja poln upanja in vztraja pri svojih ciljih.

Linus prosi Snoopyja, naj mu pomaga, da se bo odvadil odejice. Snoopy to vzame zelo resno in si da iz odejice sešiti suknjič. Charlie Brown zato kupi novo odejico. Toda Linusu s tem naredi medvedjo uslugo.

Država: Kanada
Jezik: Slovenščina
Leto: 2008
09:35
Adrenalinci: Potapljanje
Ponovitev
V mladinski oddaji Adrenalinci se bo osem srednješolcev pomerilo v desetih adrenalinsko-športnih izzivih.

Dolores in Amadej se odpravita na potapljanje v Piran. Pred potopom ju čaka temeljita lekcija iz potapljanja in Dolores skrbi, kako ji bo šlo izenačevanje pritiska. Ko se končno podata v morske globine, gre vse gladko in sta navdušena. Spoznata se z morskim življenjem, na koncu pa ju čakajo še sveže ulovljene morske dobrote.

Dokumentarna serija o mladostnikih z zvočnim opisom za slepe in slabovidne.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
10:00
Angel
Kratki (ponovitev)
Kratki igrani film EBU.

Mali Hugo ima angela varuha, ki ga mora neprestano reševati iz težav. Od vsega hudega je angel že tako zdelan, da hoče dati odpoved. Hugo ga prosi, naj ostane, in obljubi, da se bo poboljšal.

Jezik: Slovenščina
10:30
Hišica v preriji: Prav posebna hiša
Drama, 5. sezona, 21. del (ponovitev)
Izvirnik: Little House on the Prairie: The Enchanted Cottage
Režija: Michael Landon
Igrajo: Michael Landon, Melissa Gilbert, Lindsay Greenbush, Sidney Greenbush, Karen Grassle, Melissa Sue Anderson
Ocena IMDb: 7,4/10

Vsakič, ko stoji pred oknom, Mary zazna malo svetlobe, torej obstaja možnost, da se ji vid povrne. Charles in Mary pa morata najprej obiskati njenega očesnega zdravnika. V času njune odsotnosti začneta Laura in Albert pripravljati presenečenje za Mary, medtem pa družini Ingalls povzroča skrbi čudno Adamovo vedenje.

Charles Ingalls se z družino preseli iz regije Big Woods v Wisconsinu v rodovitnejši predel Kansasa.

Charles se z ženo in hčerkami preseli v Kansas. Bujna indijanska pokrajina mu že med potjo postane všeč. Z ženo in tremi hčerami se hitro ustalijo. V novem okolju doživljajo tako srečne kot manj srečne trenutke, od rojstev, praznovanj, do požarov, soočiti pa se morajo predvsem z dejstvom, da si ni tako lahko ustvariti stabilen dom, kot izgleda na prvi pogled.

Država: Združene države Amerike
Jezik: Angleščina
Leto: 1979
11:35
Med valovi
Informativni
Oddaja Med valovi, ki jo ustvarjajo na Televiziji Koper, prikazuje teme, ki so tesno povezane z morjem in ljudmi, ki živijo ob njem.

V oddaji Med valovi smo tokrat na morju spremljali najboljše slovenske »lovce« na tune. Minuli konec tedna je bilo namreč v Izoli 1. državno prvenstvo v Big Gamu ali ribolovu na velike ribe. Na drugem koncu slovenskega morja pa so manjše ribe lovili najuspešnejši slovenski športni ribiči trnkarji. O ribištvu bomo posredno govorili tudi v reportaži z Malte, kjer smo se udeležili najpomembnejše svetovne konference o morjih »Our ocean«. Na njej je bilo največ govora o pomanjkanju rib in onesnaževanju oceanov.

V oddaji Med valovi enkrat mesečno na TV Koper – Capodistria in na TV Slovenija 1 prikazujemo teme, ki so tesno povezane z morjem in ljudmi, ki živijo ob njem. V 25-minutni oddaji pripravljamo potopisne zapise, portrete in tematske prispevke. Odpiramo vprašanja in skušamo poiskati odgovore na pereče problematike, povezane z morjem. Posebno pozornost namenjamo tudi pomorstvu, navtiki, ribištvu, ekologiji in podvodnemu svetu.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
12:20
Dobro jutro
Zabava
Izčrpne in kakovostne servisne informacije, koristni nasveti za vsakdanje življenje in raznovrstne razvedrilne vsebine za lepši začetek dneva.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah; tako vsako leto v odmevni akciji TV-poroka pred televizijskimi kamerami poročimo par, ki ga izberejo gledalci, hkrati pa s strokovnjaki razpravljamo o partnerskih in družinskih odnosih. V televizijski akciji »Moje zdravo telo« pa gledalce spodbujamo k bolj zdravemu življenjskemu slogu in spoznavamo trende pri ohranjanju mladostnosti in vitalnosti. Oddaja Dobro jutro je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj – strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo. Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo atraktivno kuharsko tekmovanje za gledalce. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
15:30
Alpe-Donava-Jadran
Magazin
Oddaja je namenjena predstavitvi različnih krajev, kultur, dogodkov, običajev, ...

V Gradežu pri Velikih Laščah so pred leti obnovili staro sušilnico sadja, ki je edina še delujoča vaška sušilnica sadja v Sloveniji. Izjemen primer ohranjene tehnološke in kulturne dediščine, ki je tudi središče družabnega življenja v kraju. Lekarna v Dubrovniku deluje že od leta 1317 in je danes ena najbolj priljubljenih turističnih zanimivosti mesta. Ob bogati zbirki je največji čar lekarne dejstvo, da v njej še vedno ročno delajo zeliščne pripravke po starih samostanskih receptih. Veliko sonca, dobra zemlja, izkušnje domačinov in njihova volja do eksperimentiranja so dejavniki, zaslužni za barvo, aromo in uspeh paprike iz Szegeda. Iz Furlanije – Julijske krajine pa zgodba o ljubiteljih letalskega modelarstva, za katere modeliranje ni le kratkočasna dejavnost, temveč tudi šport.

Alpe-Donava-Jadran, podobe iz Srednje Evrope, je mozaična polurna oddaja z dolgoletno tradicijo, ki ji v Evropi ni para.

Leta 1982 so jo ustanovile javne televizije Avstrije, Slovenije in Hrvaške, nato so se jim pridružili televizijski studiji Italije, Švice, Bavarske in Madžarske. ADJ še vedno predvaja šest studiev javnih televizij v petih jezikih: slovenskem, italijanskem, nemškem, hrvaškem in madžarskem.

S svojo usmeritvijo v pozitivno, s predstavljanjem značilnosti posameznih krajev, dežel, ljudi, kulture, dogodkov in običajev je storila velik korak k spoznavanju in s tem tudi k razumevanju na območju Alp, Donave in Jadrana.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
16:15
Dnevi evropske kulturne dediščine: Voda – od mita do arhitekture
Režija: Slavko Hren

Letošnje geslo Dnevov evropske kulturne dediščine poudarja tesno povezavo vode z dediščino.

Dnevi evropske kulturne dediščine že vrsto let popularizirajo kulturno dediščino. Letošnje vodilo je bila Voda – od mita do arhitekture. V času, ko pravico do pitne vode vpisujemo v ustavo, smo razmišljali tudi o dediščini, ki je neposredno povezana s tem modrim zlatom. Kako v tolminski mitologiji riba Faronika napoveduje prihodnost, kako je Soča kot mejna reka zaznamovala vsakdan tamkajšnjih prebivalcev, do kdaj so delovale koprske soline, o čem so se pogovarjale vaške perice ob vodnjakih, kako so Rimljani uredili kanalizacijo v Emoni ter nenazadnje kako mladi gradijo mostove med ljudmi? Med drugim smo obiskali Tolminski muzej, Pokrajinski arhiv Koper in Mestni muzej Ljubljana, cerkev s fresko ribe Faronike in popolnoma ohranjen Kofolov mlin. Dijaki Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole pa so nam predstavili značilnosti ljubljanskih mostov, od arhitekturnih značilnosti do gradbenih posebnosti.

Jezik: Slovenščina
17:05
Hišica v preriji: Naj me ima kdo rad
Drama, 5. sezona, 22. del
Izvirnik: Little House on the Prairie: Someone Please Love Me
Režija: Michael Landon
Igrajo: Michael Landon, Melissa Gilbert, Lindsay Greenbush, Sidney Greenbush, Karen Grassle, Melissa Sue Anderson
Ocena IMDb: 7,4/10

Charles se odpravi na pot, da bi kupil še nekaj konj za kmetijo. Medtem ko je zdoma, veliko časa preživlja z družino Harpers. Oče družine zaradi smrti najstarejšega sina utaplja žalost v alkoholu, njegova žena in otroka pa kmalu najdejo tolažbo pri prijaznem Charlesu. Ta začuti dolžnost, da jim v težkih časih pomaga.

Charles Ingalls se z družino preseli iz regije Big Woods v Wisconsinu v rodovitnejši predel Kansasa.

Charles se z ženo in hčerkami preseli v Kansas. Bujna indijanska pokrajina mu že med potjo postane všeč. Z ženo in tremi hčerami se hitro ustalijo. V novem okolju doživljajo tako srečne kot manj srečne trenutke, od rojstev, praznovanj, do požarov, soočiti pa se morajo predvsem z dejstvom, da si ni tako lahko ustvariti stabilen dom, kot izgleda na prvi pogled.

Država: Združene države Amerike
Jezik: Angleščina
Leto: 1979
18:05
Primož Trubar: Heretik
Biografija, 4. del
Režija: Andrej Stojan
Igrajo: Ivo Ban, Polde Bibič, Peter Boštjančič, Boris Juh, Bernarda Oman, Stane Potisk

V versko dogajanje na Kranjskem poseže sam nadvojvoda Karl. Deželni plemiči ga spremijo do špitalske cerkve, nato pa odidejo poslušat Trubarjevo pridigo. Nadvojvoda je razjarjen, od škofa Seebacha zahteva, da Trubarja zasliši glede dogmatičnih vprašanj vere. Trubarjevo prizadevanje za slovensko cerkev podpira najmočnejši deželni plemič Turjačan, toda Trubarjeva najpomembnejša knjiga, Cerkvena ordunga, je prepovedana. Trubarjeva žena Barbara umira, po mestu mori kuga, ljudje se pobijajo med seboj. Trubar poslednjič nagovori deželne stanove, ti pa mu obrnejo hrbet. Trubar odhaja v tujino. Na poti, ki Trubarja z družino vodi skozi deželo, nad katero se zgrinjajo temni oblaki, ga spremlja mladi Dalmatin, kasnejši prevajalec Biblije.

Izvirna televizijska nadaljevanka Primož Trubar v štirih nadaljevanjih prikazuje življenje in delo očeta slovenske knjige.

Leta 1986 posneto nadaljevanko o eni največjih osebnosti slovenske kulture, Primožu Trubarju, ki je s prvo slovensko knjigo Katekizem (1550) položil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku, je TV Slovenija leta 2017 iztrgala zobu časa, ki je načenjal film, in jo prenovljeno ponovno pošilja med gledalce.

Država: Jugoslavija
Jezik: Slovenščina
Leto: 1986
19:05
Pogled na ...: Ljubljanska stolnica
Dokumentarni
Režija: Primož Meško

Serija o pomembnih spomenikih slovenske umetnosti.

Oddaja pripoveduje o zgodovini ljubljanske stolnice, njeni gradnji in poti skozi čas in o ljudeh, ki so to pot zastavili in na njej sodelovali. Oddaja kaže njen prostor v mestu, njeno mogočno zunanjo podobo in bleščečo notranjost. Ljubljanska stolnica je ključni spomenik naše zrele baročne arhitekture in nepogrešljivi akcent ljubljanske mestne vedute, a je tudi duhovna in estetska spremljevalka našega življenja.

V Izobraževalnem programu TV Slovenija že nekaj let nastaja serija oddaj o pomembnih in prepoznavnih spomenikih iz slovenske umetnosti preteklih časov. Serija oddaj Pogled na … nastaja po zamisli ddr. Nataše Golob.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
19:15
Nagelj
Drama, 58. del
Izvirnik: Kânêshon
Igrajo: Machiko Ono, Elliott Ryan Clopton, Tarô Suruga, Yumi Asô, Kaoru Kobayashi, Terue Shôji
Ocena IMDb: 8,4/10

Leto 1941. Itokin prijatelj Kansuke poskusi narediti samomor, njen mož pa mora kmalu na bojišče. Itoko bi morala svoj šivalni stroj predati vladi, vendar se temu vztrajno upira. Nato pa v njeni hiši zagori.

Saga o japonski ženski, ki si je drznila početi nekaj, kar ni bilo v skladu s tradicionalnimi pravili, zaradi česar je imela obilo težav.

Zgodba se začne leta 1924, Itoko Ohara je tedaj 11-letno dekle svobodomiselnega duha, je najstarejša hči Zensaku, ki ima majhno šivalnico in trgovino s kimoni. Itoko že kmalu ugotovi, da je šivanje kimonov posel, ki izumira, ter predlaga mami, naj se lotita izdelave zahodnih oblačil, v kar pa Zensaku ne privoli. Itoko zato odide od doma, dela v trgovini in se uči šivanja oblačil z zahoda. Medtem Zensaki posel s kimoni skorajda propade in odloči se, da bo vseeno dala možnost Itoko, ki potem prevzame posel. Poroči se s krojačem, imata tri hčere in vse se zdi kot v pravljici do druge svetovne vojne, ko se v družini zgodi tragedija. Po vojni Itoko pomaga hčeram, da uresničijo svoje sanje, in marca 2006 v starosti 92 let umre.

Država: Japonska
Jezik: Japonščina
Leto: 2011
19:35
Nagelj
Drama, 59. del
Izvirnik: Kânêshon
Igrajo: Machiko Ono, Elliott Ryan Clopton, Tarô Suruga, Yumi Asô, Kaoru Kobayashi, Terue Shôji
Ocena IMDb: 8,4/10

Leto 1941. Itokin prijatelj Kansuke poskusi narediti samomor, njen mož pa mora kmalu na bojišče. Itoko bi morala svoj šivalni stroj predati vladi, vendar se temu vztrajno upira. Nato pa v njeni hiši zagori.

Saga o japonski ženski, ki si je drznila početi nekaj, kar ni bilo v skladu s tradicionalnimi pravili, zaradi česar je imela obilo težav.

Zgodba se začne leta 1924, Itoko Ohara je tedaj 11-letno dekle svobodomiselnega duha, je najstarejša hči Zensaku, ki ima majhno šivalnico in trgovino s kimoni. Itoko že kmalu ugotovi, da je šivanje kimonov posel, ki izumira, ter predlaga mami, naj se lotita izdelave zahodnih oblačil, v kar pa Zensaku ne privoli. Itoko zato odide od doma, dela v trgovini in se uči šivanja oblačil z zahoda. Medtem Zensaki posel s kimoni skorajda propade in odloči se, da bo vseeno dala možnost Itoko, ki potem prevzame posel. Poroči se s krojačem, imata tri hčere in vse se zdi kot v pravljici do druge svetovne vojne, ko se v družini zgodi tragedija. Po vojni Itoko pomaga hčeram, da uresničijo svoje sanje, in marca 2006 v starosti 92 let umre.

Država: Japonska
Jezik: Japonščina
Leto: 2011
20:00
Srce sveta: Koloradski narodni parki: Voda
Dokumentarni, 2. del
Izvirnik: Heart of the World: Colorado's National Parks: Water

Voda je slikovito izoblikovala pokrajino. V parku Mesa Verde deževnica pronica skozi razpoke v skalovju in ustvarja podzemne studence, nekdaj vodni vir prebivalcev puščavskih votlin. V parku Skalno gorovje se zimski sneg spomladi stali in nastanejo slapovi, ki se zlivajo po strmem skalovju. Obilica vode vdihne življenje gozdovom in napoji travnike, ki so kmalu prepolni živopisnega cvetja. V Črnem kanjonu reka Gunnison silovito izpodjeda skalovje.

Serija prikazuje naravne parke in pojasnjuje geološke sile, ki so ustvarile to čudovito pokrajino.

Država: Združene države Amerike
Jezik: Angleščina
Leto: 2016
20:55
Ambienti
Ponovitev
Oddaja o najbolj domiselno opremljenih slovenskih domovih.

Ustvarjalci oddaje bodo predstavljali hiše, stanovanja, vrtove, poslovne prostore in javne površine, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne arhitekturne zasnove, nenavadne umeščenosti v okolje, drzne opreme, izvirnih idej in številnega drugega. V svetovalnem delu arhitektka ob tridimenzionalni animaciji prikazuje in razlaga rešitve za pereče prostorske stiske. Gledalci bodo tako skozi oddajo prejeli mnogo nasvetov, ki jih bodo zlahka uporabili pri prenovi ali opremljanju svojega stanovanja. Vrata svojega doma bodo občasno odprli tudi znani Slovenci.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
21:35
Greenberg
Komedija (ponovitev)
Režija: Noah Baumbach
Igrajo: Greta Gerwig, Koby Rouviere, Sydney Rouviere, Chris Messina, Susan Traylor, Merritt Wever
Ocena IMDb: 6,1/10

Florence je zadržana 26-letnica, dobra po srcu, enako priljubljena pri otrocih in psih. V zasebnem življenju pa plaho dekle nima prav veliko sreče.

Florence živi v Los Angelesu, kjer se preživlja kot osebna asistentka bogate družine Greenberg. Lastniki razkošne hiše odidejo na dopust, pomirjeni, ker bo hiša v dobrih rokah. No, vsaj do trenutka, ko se v hiši naseli Roger, brat lastnika, ki je bil v New Yorku pravkar izpuščen iz psihiatrične bolnišnice. Florence mora torej poleg hiše in psa skrbeti tudi za nikoli odraslega štiridesetletnika. Roger namreč nima izpita za avto, se hitro razburi in na splošno zeloooo rad iz muhe naredi čredo slonov. Spoznava, da mu mladost počasi ugaša, in se v mestu, kjer je odraščal in ga zapustil pred petnajstimi leti, najraje srečuje s svojimi prijatelji in z njimi kar tja v en dan razpravlja o preteklosti in sedanjosti. Je v bistvu eno tako tipično, brezciljno bogataško dete, ki v življenju ni naredilo še prav nič. Dva na prvi pogled povsem različna človeka sčasoma najdeta neke skupne točke in med njima vznikne romanca. Ker pa je eden od udeleženih Roger, gre za vse prej kot tipično ljubezensko zgodbo.

Film zaradi nevrotičnih likov in zabeljenih dialogov spominja na kakšnega od zgodnjih del Woodyja Allena, zato verjetno ne preseneča dejstvo, da je bil leta 2010 uvrščen tudi v tekmovalni program berlinskega festivala. Prav tako predstavlja eno od redkih priložnosti za ogled Bena Stillerja v (malce) bolj resni vlogi.

Država: Združene države Amerike
Jezik: Angleščina
Leto: 2010
23:25
Aleš Rendla: Zgodbe za big band - Big Band RTVS, Jaka Pucihar in Nino Mureškič
Glasbeni (ponovitev)
Bobnar in tolkalec Aleš Rendla (r. 1963) sodi med najbolj vidne slovenske jazzovske glasbenike.

Aleš Rendla je študiral bobne in tolkala na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu in na Berklee College of Music v ameriškem Bostonu. Kot glasbeni pedagog od 90. let dalje poučuje tolkala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, na oddelku za jazz in zabavno glasbo. V osemdesetih je bil Rendla član glasbenih skupin, ki so vzpostavile t. i. »slovensko mlado jazzovsko sceno«: drugega sestava Begnagrad, Srp in Quatebriga; Bratko Bibič & Madleys, v zadnjem času deluje s Fake Orchestra, Erich Fischer Quartet, Brina in drugimi. Kot avtor in instrumentalist sodeluje v mnogih studijskih in živih glasbenih in gledaliških projektih in vodi lastno zasedbo Aleš Rendla Sekstet. O projektu Zgodbe za big band je Rendla zapisal: »Z glasbo sem skušal obuditi čim več pozitivnega, ustvarjalnega duha, ki je bil osrednja značilnost začetne faze Quatebriga ali Begnagrad. Kot solisti bodo nastopili člani Big Banda RTV Slovenija z gostom Ninom Mureškičem na tolkalih. Njihove osebne zgodbe in občutja sem skušal vključiti v tkivo glasbe, ki, čeprav absolutna, vedno tudi dopušča množico različnih interpretacij in razlag.«

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina