TV sporedi

TV spored - Slovenija 2

Oglejte si TV spored na enem mestu...

SLO 2
TV spored za Slovenija 2

spored za datum: 13.08.2017
00:00
Big Band RTV Slovenija: Uroš Perić – 10 let
Glasbeni (ponovitev)
Celjski pianist in pevec Uroš Perić je na koncertu pred polnimi Križankami skupaj z Big Bandom RTV Slovenija zaokrožil desetletnico delovanja.

Predstavil je bolj ali manj znane skladbe iz zgodovine jazza, bluesa, soula pa tudi swinga, posebej pa je dal poudarek večnim melodijam iz zakladnice glasbenega izročila Raya Charlesa, kot so Hit The Road Jack, Georgia, On My Mind, What'd I Say, Crying Time, Unchain My Heart. Dal pa je tudi precej prostora svojim gostom: Renee Collins Georges, Davidu Hoffmanu, Dušku Gojkoviču, Otu Pestnerju in Denise King.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
01:20
Glasbeni spoti
Glasbeni (ponovitev)
Glasbeni spoti so video-glasbeni časovni pas in video-glasbena lestvica urbanega slovenskega mainstreama.

Glasba sega od rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike tja do metala, alternative in popa.

Lestvica je na sporedu v petek in v soboto pozno zvečer in zgodaj zjutraj, med tednom pa predvajamo spote po izboru uredništva Točke in lestvičnega zmagovalca tedna.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
02:25
Atletika: Svetovno prvenstvo
Športni (ponovitev)
Posnetek iz Londona.

Olimpijski stadion v Londonu bo gostil 16. svetovno prvenstvo v atletiki. Slovenijo bo zastopalo sedem tekmovalcev: med dekleti ima največja pričakovanja metalka kopja Martina Ratej, med fanti tekač na 400 m Luka Janežič. V središču zanimanja pa bo svetovni rekorder v tekih na 100 in 200 m, Jamajčan Usain Bolt je namreč napovedal konec kariere. Tekmovanja bosta za vas spremljala Andrej Stare in Peter Kavčič.

Svetovno prvenstvo v atletiki je mednarodno atletsko tekmovanje, ki ga organizira Mednarodna atletska zveza (IAAF). Velja za tretji največji športni dogodek (za olimpijskimi igrami in svetovnim prvenstvom v nogometu). Sprva so bila svetovna prvenstva organizirana vsaka štiri leta, od leta 1991 pa vsako neparno leto.

Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
06:10
Glasbeni spoti
Glasbeni (ponovitev)
Glasbeni spoti so video-glasbeni časovni pas in video-glasbena lestvica urbanega slovenskega mainstreama.

Glasba sega od rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike tja do metala, alternative in popa.

Lestvica je na sporedu v petek in v soboto pozno zvečer in zgodaj zjutraj, med tednom pa predvajamo spote po izboru uredništva Točke in lestvičnega zmagovalca tedna.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
07:20
Festival Seviqc Brežice
Glasbeni (ponovitev)
Orchester Purpur (J. Haydn: Orlando Paladino, 2. in 3. dejanje opere).

V okviru festivala Seviqc Brežice, ki staro glasbo že leta predstavlja občinstvu v različnih krajih po Sloveniji, se je tokrat v Grand hotelu Rogaške Slatine predstavil zanimiv evropski projekt mladih umetnikov. Orchester Purpur, ki je bil ustanovljen leta 2011, združuje nadarjene mlade glasbenike iz vse Evrope. V središče letošnjega programa je skupina postavila Haydnove opere v novi, sodobni preobleki. Tako smo v Rogaški Slatini posneli zanimivo izvedbo obsežne Haydnove opere Orlando Paladino. V drugem in tretjem dejanju opere se beg zaljubljenega para, Angelice in Medora, pred ljubosumnim Orlandom nadaljuje. Njegova blaznost in bojno podžiganje Angelicinega zaščitnika Rodomonta zaljubljeni par postavlja v brezizhoden položaj. Reševanje le-tega s težavo rešuje vila Alcina, dogajanje pa na parodičen način s humornimi opazkami spremlja še en zaljubljeni par, Pasquale in Eurilla.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
08:55
Bela sužnja
Zgodovinski, 30. del (ponovitev)
Izvirnik: The White Slave
Režija: Liliana Bocanegra
Igrajo: Nerea Camacho, Orian Suarez, Miguel de Miguel, Modesto Lacen, Norma Martínez, Ricardo Vesga
Ocena IMDb: 8/10

Nicolás pregovori sodnika, da izpusti Jaimeja iz zapora, da bi se udeležil očetovega pogreba. Fantu obljubi, da mu bo pomagal pobegniti v tujino, v resnici pa ga zabode in vrže v morje. Miguelovi prijatelji zberejo denar za njegovo osvoboditev, a jo Nicolás zavrne in sužnja pretepe. Adela in Isabel odkrijeta, da je posestnik Miguelov oče.

Bela sužnja je ena najbolj predvajanih in najuspešnejših kolumbijskih nadaljevank.

Uspešna kolumbijska nadaljevanka je premiero doživela najprej v Kolumbiji, nato pa še v skoraj 30 državah po svetu. Nadaljevanka, umeščena v 19. stoletje, je posneta v slikoviti kolumbijski pokrajini, na spektakularnih lokacijah, kot so gradovi v Cartageni in plaže v Santa Marti. Odlikujejo jo kakovostna filmska produkcija, avtentična kostumografija in močna zgodba, ki odkriva pomemben del kolumbijske zgodovine. V ospredju spremljamo mlado Victorio Quintero, ki je že kot dojenčica ostala brez staršev. Umrli so v požaru, njo pa je pred gotovo smrtjo rešila dojilja in jo vzela s seboj globoko v gozd, v skrivno vas, v kateri so živeli pobegli sužnji. Victoria je imela srečno otroštvo in dobre krušne starše. Najbolj se je razumela z Miguelom, malim črncem, s katerim sta se tudi zaljubila. Ko jo meščani najdejo, jo pošljejo v Španijo, v samostan, kjer jo prevzgojijo in naučijo damskega vedenja. Čez nekaj let se končno vrne domov v Santo Marto, odločena, da bo maščevala smrt svojih staršev in da bo našla Miguela. Skupaj se bosta uprla surovemu sužnjelastniku Nicolásu Parreñu ter se bojevala za osvoboditev sužnjev in svojo ljubezen.

V glavni vlogi Victorio Quintero igra španska filmska igralka in dobitnica prestižne španske filmske nagrade goya Nerea Camacho. Ob njej zaigrajo še španski igralec Miguel de Miguel, venezuelski igralec Luciano D'Alessandro, kubanski igralec Orian Suarez, panamska igralka Miroslava del Carmen in Portoričan Modesto Lacen.

Država: Kolumbija
Jezik: Španščina
Leto: 2016
09:55
Pregreha brez greha
Kulinarika
Oddaja Pregreha brez greha prinaša drobne nasvete za lepše in bolj zdravo življenje.

Tokrat bodo Urškine slaščičarske veščine botrovale pripravi slastnih plavajočih otočkov z nektarinami in rabarbaro, v drugem delu oddaje pa nas čaka še avokadova krema s temno čokolado. Maja bo v dnevni sobi gostila živilsko tehnologinjo Natašo Forstner Holešek, s katero se bosta dotaknili avtoimunih bolezni. Mojster ponovne uporabe Nino pa bo izdelal enostavno obešanko za ključe.

Vsaka izmed oddaj nam postreže s še več zdravimi recepti za izvrstne sladice, ki ne vsebujejo glutena in belega sladkorja, tokrat so to datljeve kroglice in jagodna pena z rdečim poprom. Za nas jih pripravlja simpatična slaščičarska mojstrica Urška Dolinšek, ki je svoje kuharsko znanje in izkušnje kar osem let nabirala v prestolnici svetovne kulinarike, Parizu. V desetih oddajah deli z nami pariške slaščičarske skrivnosti v slovenski preobleki.

Voditeljica Maja Nemec pa išče zanimivosti iz sveta kulinarike in razkriva resnice in zmote o hrani in zdravju skupaj z vodilnimi strokovnjaki s tega področja, tokrat z gostjo, prehransko terapevtko Aljo Dimic. Vsaka oddaja prinaša tudi nasvet mojstra ponovne uporabe Nina, ki pripravlja predloge, kako iz starih zavrženih kosov izdelati lepe in uporabne kose, ki bodo še dolgo služili svojemu namenu.

Jezik: Slovenščina
10:40
Učiteljicaaaa!
Dokumentarni
O pomembnosti kmetijskega pouka v slovenskih šolah.

Tamara Urbančič je pobudnica kmetijskega pouka na osnovnih šolah v občini Ilirska Bistrica, kjer tudi živi. Spoznanje, da so danes otroci tudi na podeželju odtujeni tako od domačih živali kot od dela na vrtu in na kmetiji, jo je vodilo k temu, da je ponudila tovrstno izobraževanje otrok eni osnovni šoli, zdaj pa izobražuje že preko 200 otrok različnih starosti na 5 osnovnih šolah in eni srednji šoli. Sama je mati 4 otrok, ki jih prav tako uvaja v delo na kmetiji. Ženska z jasnim ciljem, vztrajna, z veliko voljo do dela in nasmehom na ustih je bila središče našega zanimanja, zato smo jo spremljali več mesecev v minulem letu in oblikovali nekakšen portret Tamare Urbančič.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
11:05
Čudovita Japonska: Prefektura Ivate: Jesen z rokodelskimi izdelki
Dokumentarni, 7. del
Izvirnik: Fascinating Japan! Fascinating Iwate!: Heartwarming Autumn with Handicrafts
Režija: Hiromi Kuwashima

Rokodelski izdelki. Trud domačih obrtniških mojstrov prehaja iz rok v roke. Tokrat v prijetni jesenski toplini spoznavamo različne domače obrti. Ko na letnem rokodelskem sejmu v Koivaiju mojstre srečamo v živo, so njihovi izdelki še toliko bolj privlačni.

Zgodbe mest Japonske.

Država: Japonska
Jezik: Japonščina
11:35
Čudovita Japonska: Prefektura Ivate: Izročilo prefekture Ivate
Dokumentarni, 8. del
Izvirnik: Fascinating Japan! Fascinating Iwate!: Iwate’s Creation
Režija: Hiromi Kuwashima

Izročilo prefekture Ivate se ohranja v vsakdanjem življenju. Nocoj občudujemo njene čare in lepote. Ljubezen do domačega se ohranja skozi čas. Ponosno izročilo Ivateja bo še naprej živelo povsod okoli nas.

Zgodbe mest Japonske.

Država: Japonska
Jezik: Japonščina
12:00
Čudovita Japonska: Prefektura Ivate: Slastni tofu
Dokumentarni, 9. del
Izvirnik: Fascinating Japan! Fascinating Iwate!: Enjoying Tofu
Režija: Hiromi Kuwashima

Ostro zimo v Ivateju preženemo z vročim tofujem. V Morioki ga pojedo zares veliko. Tofu je dober, kjer je na voljo dovolj čiste vode za njegovo izdelavo. Na Japonskem že od nekdaj odkrivajo vedno nove načine priprave slastnega tofuja.

Zgodbe mest Japonske.

Država: Japonska
Jezik: Japonščina
12:45
Avtomobilnost
Informativni
Oddaja o prometni varnosti, sodobnih tehnologijah, ekologiji, avtomobilih, motociklih, torej o mobilnosti v najširšem pomenu besede.

To je oddaja o avtomobilizmu, pravzaprav kar o mobilnosti v najširšem pomenu besede, saj so ustvarjalci oddaje dolgoletni strokovnjaki z različnih področij prometne mobilnosti. Tudi za to oddaja nosi ime Avtomobilnost, pri gledalcih pa se bo trudila ustvariti status servisno-informativne oddaje, ki voznico in voznika na sproščen, moderen in strokovno neoporečen način informira o novostih s področja varnosti, ekologije, tehnologije, avtomobilizma.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
13:25
Vlomilci delajo poleti
Družinski
Režija: Roman Končar
Igrajo: Vojko Belšak, Maja Blagovič, Valter Dragan, Mojca Fatur, Teja Glažar, Zvone Hribar
Ocena IMDb: 6,6/10

Družinska komedija govori o zabavnem poletnem družinskem počitnikovanju.

Tipična slovenska družina – oče, mama, 12-letna hči in 8-letni sin – se odloči za obisk obmorskega letovišča. Prepričani so, da se bodo lahko naužili sonca, morskega zraka in sproščujoče zabave ter nabrali moči za jesen in zimo, dogajajo pa se same neprijetnosti – ena za drugo. Prelevijo se v čisto prave zasebne detektive. Skozi mimohod smešnih zapletov pa se naša družina le prebije do srečnega konca.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2010
15:20
Big Band RTV Slovenija: Uroš Perić – 10 let
Glasbeni (ponovitev)
Celjski pianist in pevec Uroš Perić je na koncertu pred polnimi Križankami skupaj z Big Bandom RTV Slovenija zaokrožil desetletnico delovanja.

Predstavil je bolj ali manj znane skladbe iz zgodovine jazza, bluesa, soula pa tudi swinga, posebej pa je dal poudarek večnim melodijam iz zakladnice glasbenega izročila Raya Charlesa, kot so Hit The Road Jack, Georgia, On My Mind, What'd I Say, Crying Time, Unchain My Heart. Dal pa je tudi precej prostora svojim gostom: Renee Collins Georges, Davidu Hoffmanu, Dušku Gojkoviču, Otu Pestnerju in Denise King.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
17:25
Zvezdana: Vklopi empatijo
Pogovorna oddaja
Intimni nočni pogovori, ki podirajo tabuje.

Po dolgih letih se bosta pred kamerami srečali dve igralski kolegici, obe še vedno neskončno radovedni, danes vsaka hodi po svoji poti. Nekoč sta Zvezdana in njena gostja skupaj prebirali pravljice, v sobotnem večeru pa se bosta skupaj z gledalci učili veščin komunikacije v medosebnih odnosih. Barbara Lapajne Predin je igralka, ki je postala uspešna družinska mediatorka, ambasadorka asertivnega vedenja in spodbujevalka transformativnega pogovora. Barbara je mama dveh otrok in že 23 let srečno poročena z glasbenikom Zoranom Predinom.

Zvezdana bo v nočnih pogovorih pod zvezdnatim nebom odkrivala osupljive življenjske zgodbe bolj in manj znanih gostov. S svojim prepoznavnim in neposrednim slogom bo vodila pogovore temperamentno, strastno, iskreno in drzno. Razbijala bo predsodke in podirala tabuje. Brez sodb in sprenevedanj, razmišljujoče, poglobljeno, neposredno in brez patetike. Na vse življenjske zgodbe svojih gostov se bo odzvala osebno in črpala iz lastnih izkušenj. Zvezdana svojim gostom ne bo le sogovornica, ampak tudi zaupnica, zato gledalci lahko pričakujejo s čustvi nabite in intimne nočne pogovore.

Zvezdana Mlakar se je s svojo neposrednostjo, iskrenostjo in izborom tem, ki se jih loteva, uveljavila kot izrazito edinstvena televizijska osebnost. Pridobila si je zanimanje in zaupanje gledalcev. Vedno bolj postaja tudi mnenjska voditeljica na področja tematik, ki se ukvarjajo z življenjskim slogom.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
18:10
Bela sužnja
Zgodovinski, 31. del (ponovitev)
Izvirnik: The White Slave
Režija: Liliana Bocanegra
Igrajo: Nerea Camacho, Orian Suarez, Miguel de Miguel, Modesto Lacen, Norma Martínez, Ricardo Vesga
Ocena IMDb: 8/10

Nicolás še vedno ni pripravljen prodati Miguela. Namesto tega prebiča sužnja in ga zapre v samico, Isabel pa mu skrivaj prinese hrano in vodo. Tudi Victoria se poskusi upreti možu, a jo ta zaklene v sobo in ji zagrozi, da ga mora ubogati in mu čim prej podariti dediča. Medtem v Španiji resnična markiza Bracamonte ugotovi, da se Victoria izdaja zanjo, in se odloči odpotovati v Ameriko.

Bela sužnja je ena najbolj predvajanih in najuspešnejših kolumbijskih nadaljevank.

Uspešna kolumbijska nadaljevanka je premiero doživela najprej v Kolumbiji, nato pa še v skoraj 30 državah po svetu. Nadaljevanka, umeščena v 19. stoletje, je posneta v slikoviti kolumbijski pokrajini, na spektakularnih lokacijah, kot so gradovi v Cartageni in plaže v Santa Marti. Odlikujejo jo kakovostna filmska produkcija, avtentična kostumografija in močna zgodba, ki odkriva pomemben del kolumbijske zgodovine. V ospredju spremljamo mlado Victorio Quintero, ki je že kot dojenčica ostala brez staršev. Umrli so v požaru, njo pa je pred gotovo smrtjo rešila dojilja in jo vzela s seboj globoko v gozd, v skrivno vas, v kateri so živeli pobegli sužnji. Victoria je imela srečno otroštvo in dobre krušne starše. Najbolj se je razumela z Miguelom, malim črncem, s katerim sta se tudi zaljubila. Ko jo meščani najdejo, jo pošljejo v Španijo, v samostan, kjer jo prevzgojijo in naučijo damskega vedenja. Čez nekaj let se končno vrne domov v Santo Marto, odločena, da bo maščevala smrt svojih staršev in da bo našla Miguela. Skupaj se bosta uprla surovemu sužnjelastniku Nicolásu Parreñu ter se bojevala za osvoboditev sužnjev in svojo ljubezen.

V glavni vlogi Victorio Quintero igra španska filmska igralka in dobitnica prestižne španske filmske nagrade goya Nerea Camacho. Ob njej zaigrajo še španski igralec Miguel de Miguel, venezuelski igralec Luciano D'Alessandro, kubanski igralec Orian Suarez, panamska igralka Miroslava del Carmen in Portoričan Modesto Lacen.

Država: Kolumbija
Jezik: Španščina
Leto: 2016
19:00
Veliki koncert Orkestra Mandolina Ljubljana z gosti
Glasbeni
Koncert ob 40-letnici ustvarjanja, dirigent Andrej Zupan.

Orkester Mandolina Ljubljana je ena redkih, vsekakor pa najbolj prepoznavnih mandolinskih zasedb, ki v našem prostoru zelo uspešno deluje že štiri desetletja. Mandolina je nežno strunsko glasbilo, ki je zelo redko vključeno v najrazličnejše glasbene zvrsti in zasedbe, Orkester Mandolina Ljubljana pa s svojim ustvarjanjem preizkuša prav to. Občinstvu predstavlja skladbe različnih glasbenih žanrov, od klasične, svetovne glasbe, vse do popularne, rock in filmske glasbe v mandolinskih priredbah. Na jubilejnem koncertu so v polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma predstavili izbor skladb, ki so v zadnjih letih najbolj navdušile njihove poslušalce. Pod taktirko uveljavljenega dirigenta in klarinetista Andreja Zupana v družbi zanimivih glasbenih in plesnih gostov so pripravili izjemen glasbeno-scenski večer.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
19:45
Žrebanje Lota
Igre na srečo
LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Žrebanja so dvakrat na teden, ob sredah in nedeljah.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
20:00
Atletika: Svetovno prvenstvo
Športni (v živo)
Prenos iz Londona.

Na olimpijskem stadionu v Londonu se bo končalo 16. svetovno prvenstvo v atletiki. Ljubiteljem atletike bo najbrž ostalo v spominu kot zadnje veliko tekmovanje, na katerem je nastopil tudi največji atlet 21. stoletja, jamajški sprinter Usain Bolt. V prestižnem teku na 100 m je presenetljivo dosegel le bronasto medaljo, saj sta ga prehitela Američana Justin Gatlin in Christian Coleman. V Londonu je zadnjič v karieri nastopil tudi britanski kralj teka na dolge proge Mo Farah, doslej petkratni svetovni prvak in štirikratni olimpijski zmagovalec. Ostri boji za medalje so potekali tudi pri moškem kopju, moškem skoku v daljino, v ženskem troskoku, ženskem teku na 1500 m in v ženskem teku na 100 metrov z ovirami. V Londonu je nastopilo tudi sedem slovenskih predstavnikov. Tekmovanja sta za gledalce TV Slovenija spremljala Andrej Stare in Peter Kavčič.

Svetovno prvenstvo v atletiki je mednarodno atletsko tekmovanje, ki ga organizira Mednarodna atletska zveza (IAAF). Velja za tretji največji športni dogodek (za olimpijskimi igrami in svetovnim prvenstvom v nogometu). Sprva so bila svetovna prvenstva organizirana vsaka štiri leta, od leta 1991 pa vsako neparno leto.

Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
23:05
Anno Domini
Zgodovinski, 4. del (ponovitev)
Izvirnik: A.D. The Bible Continues
Režija: Ciaran Donnelly
Igrajo: Richard Coyle, Vincent Regan, Adam Levy, Joanne Whalley, Chipo Chung, Babou Ceesay
Ocena IMDb: 7,4/10

Pilat ukaže, da morajo vsak dan križati deset Judov, dokler ne najdejo Druzovega morilca. Ko Tomaž krsti Štefana, Maja pove, da se bo vrnila v mesto k očetu, Marija Magdalena pa se ji pridruži, saj je Petru obljubila, da bo skrbela zanjo. Kornelij in njegovi možje iščejo Boaza, potem ko najdejo njegov nož. Kajfa postavi Petra in Janeza pred sodišče. Zaradi pritiska ljudstva ju mora izpustiti, vendar jima zabiča, da ne smeta učiti in govoriti v Jezusovem imenu. Janez gre po sanjah v tempelj, kjer povabi Barnaba med apostole. Levi svetuje Boazu, naj odide iz Jeruzalema. Sveti Duh Petru v videnju razkrije, da Hananija in Safira skrivata denar, čeprav sta mu rekla, da sta vse podarila skupnosti. Med soočenjem oba umreta. Kajfa prezira Pilata, Klavdija pa Lei izda Boaza v upanju, da se bo zmeda tako končala.

Zgodba nadaljevanke je postavljena v čas Jezusove smrti in dogodkov po njej. Temelji na evangelijih in Apostolskih delih.

Razkošno producirana ameriška nadaljevanka A.D. nas popelje v zgodnji čas krščanstva. Spoznamo zgodnje Jezusove somišljenike in njihov boj za obstanek v kompleksnem in nevarnem svetu, v katerem se eni borijo proti zatiranju, drugi pa se trudijo zadržati svojo moč in položaj. Rimljani so trdi vladarji in neposlušnost je kaznovana. Kljub nasilju in intrigam se širi Kristusovo sporočilo o upanju in miru. V dvanajstih epizodah bomo spremljali dogajanje od Jezusovega križanja dalje. Dogodki, ki so sledili, so imeli velik vpliv na apostole, na Marijo ter vodilne politične in verske voditelje tistega časa. Peter, ki je zanikal Jezusa, se je soočal z občutkom krivde. Tisti, ki so bili ob Jezusu do njegove smrti, so bili deležni vsaj nekaj tolažbe, ko so njegovo truplo končno lahko pokopali. Judež, ki je občutil krivdo zaradi izdaje, si je sam vzel življenje.

Država: Združene države Amerike
Jezik: Angleščina
Leto: 2015
23:50
Atletika: Svetovno prvenstvo
Športni (ponovitev)
Posnetek iz Londona.

Olimpijski stadion v Londonu bo gostil 16. svetovno prvenstvo v atletiki. Slovenijo bo zastopalo sedem tekmovalcev: med dekleti ima največja pričakovanja metalka kopja Martina Ratej, med fanti tekač na 400 m Luka Janežič. V središču zanimanja pa bo svetovni rekorder v tekih na 100 in 200 m, Jamajčan Usain Bolt je namreč napovedal konec kariere. Tekmovanja bosta za vas spremljala Andrej Stare in Peter Kavčič.

Svetovno prvenstvo v atletiki je mednarodno atletsko tekmovanje, ki ga organizira Mednarodna atletska zveza (IAAF). Velja za tretji največji športni dogodek (za olimpijskimi igrami in svetovnim prvenstvom v nogometu). Sprva so bila svetovna prvenstva organizirana vsaka štiri leta, od leta 1991 pa vsako neparno leto.

Jezik: Slovenščina
Leto: 2017