TV sporedi

TV spored - Slovenija 2

Oglejte si TV spored na enem mestu...

SLO 2
TV spored za Slovenija 2

spored za datum: 14.09.2019
00:10
Zabavni kanal
Informativni
Zabavni infokanal ponuja obilico dobre glasbe in novice iz sveta zabave.

Sveži glasbeni videospoti in najbolj odmevne novice iz sveta slovenske in svetovne družabne kronike zasijejo na mobilnih telefonih in televizijskih sprejemnikih. Prav tako ne manjka smerokazov o tem, kam se odpraviti na koncert, družabno prireditev, gledališko predstavo, predstavitev knjige in podobne družabne prireditve.

Jezik: Slovenščina
04:00
Zabavni kanal
Informativni
Zabavni infokanal ponuja obilico dobre glasbe in novice iz sveta zabave.

Sveži glasbeni videospoti in najbolj odmevne novice iz sveta slovenske in svetovne družabne kronike zasijejo na mobilnih telefonih in televizijskih sprejemnikih. Prav tako ne manjka smerokazov o tem, kam se odpraviti na koncert, družabno prireditev, gledališko predstavo, predstavitev knjige in podobne družabne prireditve.

Jezik: Slovenščina
06:00
Napovedujemo
Informativni
Jezik: Slovenščina
06:05
Videotrak
Glasbeni (ponovitev)
Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama'.

Glasba sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
07:00
Najboljše jutro
Zabava
Boljše od Dobrega jutra je – Najboljše jutro!

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro. Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro in jih povežemo v 120-minutni tedenski izbor.

Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2019
09:15
Pričevalci: Erika Fürst
Pogovorna oddaja (ponovitev)
V seriji Pričevalci objavljamo zanimive življenjske zgodbe naše starejše generacije iz Slovenije in sveta.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2019
11:00
Gospa, ki z oblačenjem slači
Biografija (ponovitev)
Portret kostumografke Alenke Bartl.

Kostumografija kot stroka v slovenskem gledališču in filmu nima dolge tradicije. Do prve svetovne vojne so morali igralci in igralke za kostume tudi po pogodbi skrbeti sami. Zato so bili nekateri vešči šivanja (Avgusta Danilova), kostume so sami kupovali ali si jih izposojali. Po prvi vojni so igralci in režiserji v svoj učni program uvrščali tudi vedo o kostumu, vendar so bile te »šole«, četudi jih je organiziralo Združenje gledaliških igralcev, bolj praktični tečaji kot poglobljen študij. V gledaliških listih, ki jih hrani Slovenski gledališki muzej v Ljubljani iz let po prvi vojni, se sčasoma pojavijo zapisi, da so bili novi kostumi izdelani v gledališki krojačnici pod vodstvom Waldsteinove, Remškarja in Polakove. Avtorji kostumov so omenjeni redko. Najprej ruski emigranti: Sadikov, scenograf Uljaniščev, pri baletnih postavitvah slikarji Vavpotič, France Kralj in arhitekt Rado Kregar. Med drugo svetovno vojno je kar nekaj kostumografij zasnovala Jela Vilfan, slikarka, danes pozabljena Kačerjeva in pred odhodom v partizane tudi slikarka Alenka Gerlovičeva.

Toliko na kratko o zgodovini, da bolj nazorno predstavimo vstop portretiranke, »gospe, ki z oblačenjem slači«, kostumografke Alenke Bartl v povojni prostor slovenskega gledališča in filma. V Ljubljano je prišla kot diplomantka beograjske Akademije za uporabno umetnost, smer kostumografija, in se delovno pridružila takrat v SNG Ljubljana zaposleni kostumografki Miji Jarčevi. Prvo kostumografijo v slovenskem gledališču je izpeljala z režiserjem, profesorjem Mirkom Mahničem, ki se tega sodelovanja kljub svoji visoki starosti še vedno dobro spomni. Sledilo je sodelovanje z režiserjem Františkom Čapom pri filmu Greh in potem na stotine predstav po vseh gledališčih v Sloveniji in mnogih v takratni Jugoslaviji, v Operi in baletu, na TV in v filmskih ekipah, več kot pol stoletja. Alenka Bartl je sčasoma postala najbolj cenjena kostumografka v slovenskem in tudi širše jugoslovanskem prostoru. Pogosto nagrajevana – od Sterijevih in Borštnikovih nagrad do velike Prešernove in mnogih zlatih aren za dosežke na filmu – je sodelovala tudi na velikih preglednih razstavah kostumografije po svetu – od Dunaja, Prage, Šanghaja do Tokia. Gospa je vmes poučevala na Šoli za oblikovanje v Ljubljani, postavila temelje za ustanovitev katedre za kostumografijo za visokošolski študij v Sloveniji in postala prva profesorica kostumografije na AGRFT. V svojem opusu hrani več kot 5.000 originalnih skic za kostume, podpisala je več kot 500 kostumografij in na desetine filmov in TV-del. Med slednjimi najbolj izstopa sodelovanje z režiserjem Matjažem Klopčičem, ob katerem je zasnovala kostume za filme Strah, Iskanja, Dediščina, Vdovstvo Karoline Žašler, Nori malar, serijo Dekameron in mnoge druge.

Ker se dokumentarni portret loteva področja umetniške dejavnosti, kostumografije, ki povezuje likovno umetnost, gledališče, film, televizijo in portretirankin individualni svet – tako življenjsko zgodbo kot umetniški credo – je zanimivo, da so se avtorju filma Slavku Hrenu odpirali široki horizonti uporabe vizualnega materiala: od skic kostumov, ki so včasih male slikarske umetnine, do kostumov, ki jih skrbno hranijo v depojih Ateljeja scenskih delavnic SNG Drama, Opera in balet v Ljubljani ter posnetkov predstav in filmov ter seveda pripovedi sodelavcev in poznavalcev dela Alenke Bartl. Tako v filmu o izjemni umetnici sodelujejo njeni mnogi sodelavci: režiserji, šivilje, krojači, nekdanji študenti in kasnejši sodelavci in seveda teoretiki gledališča, od akademika Andreja Inkreta do scenografke Mete Hočevar, ki v filmu pove stavek, da je Alenka Bartl gospa, ki je s svojim premišljenim in iskateljskim delom like predvsem slačila, razgaljala, izrisovala njih značaje, čeprav je igralce, pevce in plesalce odevala v kostume.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2012
12:10
Na lepše
Magazin (ponovitev)
Oddaja o turizmu, ki predstavlja lepote slovenske pokrajine.

Kdo so ljudje, ki oblikujejo nove turistične trende? Katere zgodbe nas odpeljejo na pot in kaj vse nas dela turiste? Na lepše, osrednja turistična oddaja, ki izpostavlja dobre zgodbe in ljudi, ki oblikujejo nove turistične trende. Ker turizem ni samo način življenja, ampak predvsem stanje našega duha.

Ustvarjalci oddaje Na lepše bodo v novi sezoni sledili Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma. Več poudarka bo na ponudbi kulturnega turizma, ki bo v prihodnjih dveh letih nosilna tematika promocije našega turizma, za povrh pa je letos tudi Cankarjevo leto. Ja, Ivan postaja tudi turistični delavec. Govorili bodo o problematiki kadrov v turizmu, o razvitosti čebelarskega turizma, o novih turističnih makroregijah in o kulinariki, ki je vse pogosteje glavni razlog, da tujci obiščejo Slovenijo. V letošnji sezoni bo tudi več poudarka na podjetniških projektih, ki podpirajo uresničevanje ustvarjalnih, inventivnih in inovativnih idej s področja turizma. Bolj bodo izpostavljali povezanost športa s promocijo turizma – primer Ironmana, ena največjih vzdržljivostnih prireditev, ki se bo septembra odvijala na Obali. Posvetili pa se bodo tudi kongresnim dogodkom, ki v Slovenijo pripeljejo vodilne organizatorje potovanj – npr. svetovni kongres golf turizma, ki bo v začetku oktobra v Ljubljani.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2019
12:50
Otroški pevski zbor RTVS, Anka Jazbec in Ansambel Janeza Dovča
Glasbeni (ponovitev)
Nastop Otroškega zbora RTV Slovenija v Slovenski filharmoniji.

Pod vodstvom zborovodkinje Anke Jazbec je zbor pripravil prvo izvedbo cikla slovenskih ljudskih pesmi v priredbi Janeza Dovča. Program so predstavili ob spremljavi zanimivega inštrumentarija glasbenikov Janeza Dovča, Boštjana Gombača in Gorana Krmaca. Cikel je ponudil pisan izbor ljudskih pesmi, ki izvirajo iz različnih slovenskih pokrajin, od Porabja, preko Dolenjske, Rezije, Koroške, Štajerske, Primorske, Gorenjske do Belokranjske.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
13:25
Slavnostni koncert ob 70-letnici Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel Ajdovščina
Glasbeni (ponovitev)
Režija: Tomaž Švigelj

Slavnostni koncert ob 70-letnici Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel Ajdovščina, A. Misson, P. Krečič – Kantata.

Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina sestavljajo pevci amaterji iz Vipavske doline, ki s ponosom negujejo zapuščino vseh pevcev, ki so se zvrstili v zboru v teh 70 letih. Kot so se v vseh teh letih menjavali številne generacije pevcev in dirigenti, se je tudi širil repertoar pesmi. Tako zbor danes ne prepeva le partizanskih, slovenskih narodnih in umetnih pesmi, ampak posega tudi po zahtevnejši domači in tuji zborovski literaturi. Nešteto vaj, koncertov in skoraj praviloma najvišjih uvrstitev na tekmovanjih pevskih zborov doma in v tujini je zgodovina, na katero je zbor upravičeno ponosen. Slavnostni koncert je zbor priredil v ajdovski dvorani ŠC Police, na njem pa je najprej predstavil novo kantato z naslovom Primorska, ki jo je ustvaril skladatelj Andreja Misson na besedilo Primoža Krečiča prav na pobudo zbora in njegovega dirigenta Matjaža Ščeka. Z zborom sta pri izvedbi kantate nastopila solista Ana Kodelja in Martin Gregorc ter Orkester NOVA filharmonija. V drugem delu koncerta je zbor predstavil izbor slovenskih skladb za moški zbor: Bori, Tam, kjer pisana so polja, Sedem si rož, Začetek konca, Koleda, Zdravica, Ob Kolpi in Vstajenje Primorske.

Voditelj prireditve Peter Avbar, posnetek je nastal pod okriljem Uredništva glasbenih in baletnih oddaj, urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Tomaž Švigelj.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
15:10
Proslava ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini, Ajdovščina
Kulturni (v živo)
Proslava ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini, Ajdovščina.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2019
16:40
Pesem o svobodi, koncert partizanskih pesmi v Rižani
Glasbeni
Koncert partizanskih pesmi, ko je v Rižani 24. aprila zazvenela Pesem o svobodi.

Koncert partizanskih pesmi, ki ga je v Rižarni, na predvečer 25. aprila, ko je tam zazvenela Pesem o svobodi, posnel Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko Krajino – Slovenski program. Pod pokroviteljstvom ZSKD in v sodelovanju z direktorjem muzeja Rižarne Mauriziom Lorberjem so nastopili MePZ Fran Venturini od Domja pod vodstvom Cinzie Sancin, MePZ Lipa iz Bazovice pod vodstvom Tamare Ražem Locatelli, gHost Orchestra Glasbenega društva InMusic iz Sežane, ki ga vodi Mikela Uršič, kitarist Igor Starc in tolkalci Matija Tavčar, Rene Popovič in Tim Lindič. Program je povezovala Loredana Gec.

Jezik: Slovenščina
17:30
Filmoljubje
Kulturni (ponovitev)
Dokumentarni film o prvem slovenskem celovečernem igranem filmu: Na svoji zemlji.

Kultni slovenski film Na svoji zemlji je v letu 2018 obeleževal 70-letnico nastanka. Prebivalci Baške grape – »živega spomenika filma« - krajev, kjer je bila posneta večina filma in so v teh desetletjih spomine na snemanje spremenili v materializirano dediščino (spomenik filmu, spominska soba, tematska pot), se zavedajo, da v goste vabijo zadnje žive pričevalce pionirskega filma. Projekt Filmoljubje je rastel z željo osrednjega avtorja Slavka Hrena, da bi osvetlil turbulentni čas in razmere po koncu 2. svetovne vojne, ko je dozorela ideja, da bi Slovenci posneli svoj prvi celovečerni igrani film.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2018
19:20
Videotrak
Glasbeni
Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama'.

Glasba sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
20:05
Baletni plesalec, Sergej Polunin
Kulturni (ponovitev)
Izvirnik: Dancer
Režija: Steven Cantor
Igrajo: Jade Hale-Christofi, Sergei Polunin
Ocena IMDb: 7,9/10

Sergej Polunin je na vrhuncu uspeha, pri 25 letih, sklenil, da bo opustil ples.

Ikona, genij, upornik. Baletnega plesalca Sergeja Polunina imenujejo novi Rudolf Nurejev. Obdarjen z neverjetno močjo in privlačnostjo, je osvojil plesno baletni svet in postal najmlajši prvi plesalec Kraljevega baleta. Pri 25-ih letih, na višku svojega uspeha, se je umaknil iz sveta slave, skoraj na rob samouničenja, njegov talent mu je postajal bolj v breme kot darilo. Postane urbani upornik in spreminja pojem baleta kot ga poznamo. Vendar virtuoznost spremlja visoka cena. Kako lahko ostajaš ti, ko si najbolj »vroča lastnina« baletnega sveta?

Država: Združene države Amerike
Jezik: Angleščina
Leto: 2016
21:35
Papež Frančišek pri Pedru Opeki, prenos iz Madagaskarja
Kulturni (ponovitev)
Osrednji dogodek papeževega potovanja v Vzhodni Afriki je bil obisk Akamasoe na Madagaskarju.

Mesto Akamasoa, kar s slovenščini pomeni dobri prijatelji, je začel ob pogledu na otroke, ki živijo na smetišču Antananariva, leta 1989 graditi argentinski Slovenec Peter Opeka. Revščina tu na rdečem otoku, bogatem s fauno in floro, presega razum. Z delom v kamnolomu, izdelovanjem opeke, gradnjo, tesarstvom in kmetijstvom omogoča danes Opeka dostojno življenje 23000 ljudem, 14000 otrokom pa s šolanjem svetlo prihodnost. Papež Frančišek je z veseljem obiskal svojega rojaka in študenta, ki odpira vrata Cerkve za najbolj uboge, kar je glavna smernica njegovega pontifikata. Papeža je v nedeljo 8. septembra pozdravilo 8000 mladih, srečal pa se je tudi z delavci v kamnolomu in v tesarski delavnici.

Jezik: Slovenščina
Leto: 2019
23:00
Zvezdana: Modrost volkov
Pogovorna oddaja (ponovitev)
Intimni nočni pogovori, ki podirajo tabuje.

Zvezdanina gostja je Eli H. Radinger, ki je bila nekoč odvetnica, po prvem srečanju z volkovi, pa jo je premagala ljubezen do teh modrih živali. Zdaj je Eli mednarodno priznana poznavalka volkov, večino odraslega življenja je preživljala v ameriškem narodnem parku Yellowstone in opazovala divje volkove. Zvezdani pripoveduje napete zgodbe o vrednotah volkov, kot so družinski čut, potrpežljivost in zaupanje …

Tudi v jesenski sezoni bo Zvezdana v nočnih pogovorih pod zvezdnatim nebom odkrivala osupljive življenjske zgodbe bolj in manj znanih gostov. S svojim prepoznavnim in neposrednim slogom nam bo predstavila teme osebnostne rasti, raziskovala pa bo tudi tabuje, o katerih večinoma le šepetamo. Tako bomo spoznali kako je živeti s stigmo, ki jo prinaša okužba z virusom HIV; kakšno je ljubezensko in spolno življenje invalidnih oseb in kako ljubezen doživljajo zagovorniki poliamorfije, ki v svoje zveze vključujejo več ljubimcev. Vseh pogovorov se bo lotila strastno, osebno, neposredno in brez predsodkov, kar nas ne bo pustilo hladnih.

Zvezdana Mlakar se je s svojo neposrednostjo, iskrenostjo in izborom tem, ki se jih loteva, uveljavila kot izrazito edinstvena televizijska osebnost. Pridobila si je zanimanje in zaupanje gledalcev. Vedno bolj postaja tudi mnenjska voditeljica na področja tematik, ki se ukvarjajo z življenjskim slogom.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2019
23:45
TABU zgodba za jutri
Glasbeni
Režija: Rudi Uran
Igrajo: Eva Beus, Nina Vodopivec, Tina Marinsek, Ali Berisa, Iztok Melansek, Primoz Storman

Prihaja dolgo pričakovani glasbeni celovečerni dokumentarec ”TABU - ZGODBA ZA JUTRI”.

Kaj je najhuje, kar se lahko zgodi glasbeni skupini, ki po letih truda, vztrajnosti in unikatne ustvarjalnosti končno uživa v aplavzih zveste publike in polnih dvoranah? To je vprašanje, ki si ga v prihajajočim dokumentarcu o legendarni slovenski glasbeni skupini ”TABU”, zastavlja režiser Rudi Uran (avtor glasbenih dokumentarcev o Zoranu Predinu in Živih legendah, Buldožerih, Vladi Divljanu, Mi2). Film je nastajal več kot leto dni in ponuja iskren vpogled v ozadja vzponov in padcev, ki so zaznamovali njihovo 20-letno kariero. Razkriva tiste zgodbe, zaradi katerih so nastali njihovi največji hiti in teh je res veliko. Ponuja doživetje na koncertih, zaodrja in snemanju videospota. Poseben pogled v njihovo glasbeno ustvarjanje dodajo različni gostje iz glasbenega sveta, ki s svojimi pogledi in razmišljanji umestijo Tabuje na vidno mesto slovenske glasbene scene. Člani benda brez zavor spregovorijo o prelomnih trenutkih, ki so vplivali na njihove osebne odnose in na njihov glasbeni razvoj. Dokumentarec išče ozadja in vzroke za odhoda, ki sta skupino Tabu skoraj pripelja na rob.In redki so bendi, ki takšne in podobno krize preživijo, se poberejo in nadaljujejo z ustvarjanjem. V filmu so nastopili; Eva Beus, Nina Vodopivec, Tina Marinšek, Aleš Beriša, Iztok Melanšek, Primož Štorman, Tomaž Trop, Sandi Trojner, Marjan Pader, Andrej Karoli, Tone Kregar, Peter Bratuša, Marko Vezovišek in drugi.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2019