TV sporedi

TV spored - Slovenija 2

Oglejte si TV spored na enem mestu...

SLO 2
TV spored za Slovenija 2

spored za datum: 29.06.2016
06:05
To bo moj poklic
Predstavili bomo poklic avtokaroserista.
06:30
Kako živijo slovenski gradovi
V oddaji Gradova Medija in Bogenšperk - Valvasorjeva dediščina - Odnos do učenosti, znanosti bo na ogled 25. decembra. Predstavljena bosta gradova, ki sta povezana s Janezom Vajkardom Valvasorjem. Na gradu Medija pri Izlakah, od katerega so danes ostale le ruševine, je pokopan znameniti polihistor, iz gradu pa izvira tudi rodbina Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je tam preživel mladostna leta.
Lik Valvasorja je duh, ki ne najde pokoja in tava po ruševinah. Ljudska pesem prireditve na gradu ga spomni na dneve, ko je sam raziskoval ljudske običaje in naravne znamenitosti na Kranjskem. Spominja se svoje mladosti in časov, ko je kupil grad Bogenšperk in si tam spletel družinsko gnezdo in svoj kotiček za raziskovanje in študij. Tam je snoval tudi svoje veliko delo Slava Vojvodine Kranjske, ki ga je na koncu pahnilo v bankrot, tako da je prodal svojo znamenito knjižnico in končno tudi grad.
07:00
Kioka
Druščina se ne more odločiti, kaj bi se igrali. Bov jim svetuje, da pripravijo volitve in jim razloži, kako to poteka. Vsi se odločijo, da bodo glasovali, pripravijo glasovalne lističe, kabine in izvedejo volitve. Bo glasovanje pomagalo prijateljem pri izbiri?
07:05
Ulica sanj
Marjetka stanovalcem Ulice sanj prinese žele fižolčke in jih spravi pri Obrekljivkah. Obrekljivki Jako prepričata, da so žele fižolčki poskočni fižolčki, ki pripomorejo k boljšemu skakanju. Jaka si domišlja, da skače boljše zaradi njih. Ko se utrudi, se znova odpravi po fižolčke k Obrekljivkama, a jih tam ni več…
07:15
Neli in Cezar
Neli in Cezar se skupaj s prijatelji Mino, Fredijem in Leonom podajata na različne dogodivščine. V vsakem letnem času se zunaj na vrtu in v parku dogajajo zanimive stvari. Včasih se igrajo, raziskujejo okolico, odkrivajo skrivnosti in spoznavajo živali. Prijatelji so tudi zelo prijazni do narave in vedno poskrbijo, da sami razrešijo svoje spore.
07:20
Fifi in Cvetličniki
Fifi je majhna, živahna spominčica. Polna je veselja do življenja in njen nasmeh kot sončni žarek vsakogar spravi v dobro voljo. Živi v cvetličniškem vrtu in je vedno zelo zaposlena: skrbno obdeluje vrt, sadi rože, obira sadnje in v svoji hiški pripravlja osvežujočo limonado ali peče slastne kolačke za prijatelje Cvetličnike. Zato sploh ni čudno, da včasih kaj pozabi! Čmrlek, Vijolica in Trobentica ji radi priskočijo na pomoč, Željko in Slinko pa poskrbita, da včasih nastane še večja zmešnjava. Pridružite se Fifi in ji pomagajte, ko bo spet iskala besedo, ki jo ima čisto na koncu jezika. Zelo vam bo hvaležna!
07:30
Knjiga o džungli
V džunglo pride nova medvedka Bela in Balu se zaljubi vanjo. Vznemirjeni Mavgli jima sledi na sprehod. Nepričakovano zasači Belo in Šir kana, ki načrtujeta, kako bi se Baluja znebila.
07:40
Olivija
Olivija je stara šest in tričetrt in je očarljiva, neomajna, ljubka, samozavestna, trmasta, neustavljivo smešna in izjemno domiselna. Njen vsakdanji svet je poln domišljije: družinski izlet na obalo postane gusarska pustolovščina, šolska naloga o planetih potovanje v vesolje in učna ura klavirja svetovno uspešen koncert.
07:55
Medvedek
Mali medvedek se samo ozre okrog sebe in že najde kaj zanimivega, kar pritegne njegovo pozornost in ga razveseli. Pod skrbnim maminim očesom se s svojimi malimi prijatelji radovedno podaja raziskovat svet, v katerem živi. Prikupna risanka, ki je nastala po literarni predlogi Else Holmelund Minark in čudovitih ilustracijah Mauricea Sendaka, sodi v klasiko pravljic za predšolske otroke.
08:00
Emilija
Emilija in Štefan se odpravita v gozd po smrečico. Najdeta jo med dvema velikima smrekama. Nočeta je ločiti od »staršev«, zato jo okrasita kar tam. Pri tem jima pomagajo bratranci.
08:05
Zgodbe iz školjke
VČASIH SMO DRUGAČNI

Včasih je prav nenavadno, če srečamo svojega najboljšega prijatelja v novi obleki, čisto drugačni, recimo, kot jo nosi običajno. Čeprav ga poznamo in je oseba še vedno ista, se nam zdi, kot da pred nami stoji drug človek.Ali ste se sami že poskusili spremeniti s pomočjo obleke? Kadar greste v maškare, to že,a tako, na običajen dan? ... Pa ste bili drugačni? Vidite, spremeniti se ne moremo kar tako, z drugo obleko, lahko pa s kakšno spremembo osvežimo naše vsakdanje življenje - tako kot škrat Tukitam, ki je s svojo rdečo kapo zamenjal za rumeno ... Kar tako, zaradi spremembe. In veste kaj?
Sprememba lahko prav dobro dene ....
08:20
Zgodbe iz školjke

Kamila je dobila svoje prvo kolo. Novo, bleščeče, z dvanajstimi prestavami. Vsak povprečen šolar ve, da je tako kolo najhujša vaba za tatove. Starši pa ji podarijo
slavnostno z neizogibnim predavanjem, da je sedaj že dovolj velika, da bo znala paziti nanj. Kamila v strahu pušča kolo doma. Ko ji starši očitajo, da so ji ga kupili zato, da se bo vozila, se odpelje z njim v šolo. Kolo že prvi da izgine, Kamila tatvino prikriva in išče rešitev...
08:40
Kanape - Kanapé
Oddaja Kanape/Kanapé je namenjena mladim. V njej objavljamo prispevke o življenu mladih v Prekmurju, pogovori s predstavniki estrade. V drugi polovici oddaje, v rubriki Svet glasbe predvajamo videoposnetke madžarskih, svetovnih, pa tudi slovenskih glasbenih skupin in pevcev oz. pevk, v rubriki Modni kotiček pa predstavljamo mlade modne oblikovalce iz Slovenije in Madžarske.
A Kanapé című műsor elsősorban a fiataloknak szól és az őket érintő témákkal foglalkozik. Benne magyar, külföldi és szlovén együttesekkel, énekesekkel készítünk riportokat, a Zenevilág című rovatban pedig zenés videoklipeket vetítünk. A Divatsarokban fiatal szlovén és magyar divattervezőket mutatunk be.
09:30
Točka
Točka ni samo tedenska video-glasbena lestvica urbanega slovenskega mainstream-a, ki sega od rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike tja do metala, alternative in popa. Točka je tudi portal za spote gledalcev.
V vsaki Točki lahko vsak pokaže tudi svojo točko, samo da je glasbena, avtorska, korektno odigrana ali odpeta in posneta s solidnim fotoaparatom, družinsko kamero ali kar na boljši telefon. Tvoja točka je lahko tudi videoart, komedija, animacija ali igralsko – režiserski preblisk. Oddaja Točka je na sporedu vsak dan od ponedeljka do petka zvečer na TV SLO 2.
10:30
10 domačih
10 domačih je lestvica desetih narodno-zabavnih videospotov. 30-minutna oddaja nastaja v okviru uredništva oddaje Slovenski pozdrav, predstavlja pa aktualno video-produkcijo na področju slovenske narodno-zabavne glasbe.
11:00
eRTeVe
V oddaji eRTeVe se boste lahko sprehodili skozi najzanimivejše filme, serije in oddaje televizijskega programa, pokukali za kulise našega ustvarjanja in izvedeli kaj zanimivega o znanih in manj znanih osebnostih naše medijske hiše. Spoznali boste lahko radijske in televizijske poklice, prisluhnili pogovorom z varuhom gledalčevih pravic in še marsikaj. Vsak ponedeljek ob 18h na prvem sporedu.
11:30
Dobro jutro
Dobro jutro

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah; tako vsako leto v odmevni akciji TV-POROKA pred televizijskimi kamerami poročimo par, ki ga izberejo gledalci, hkrati pa s strokovnjaki razpravljamo o partnerskih in družinskih odnosih. V televizijski akciji ‘Moje zdravo telo’ pa gledalce spodbujamo k bolj zdravemu življenjskemu slogu in spoznavamo trende pri ohranjanju mladostnosti in vitalnosti. Oddaja Dobro jutro je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo atraktivno kuharsko tekmovanje za gledalce. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.
13:40
Dober dan
Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo atraktivno kuharsko tekmovanje za gledalce. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.
14:40
Dunya in Desie
DUNYA AND DESIE
Nizozemsko-belgijski film, 2008
Režija: Dana Nechushtan
Scenarij: Robert Alberdingk Thijm
Igrajo: Maryam Hassouni, Eva van de Wijdeven, Alix Adams

Duhoviti film ceste o dveh kot noč in dan različnih si prijateljicah, ki odpotujeta iz Amsterdama v Maroko. Bo njuno prijateljstvo kos življenjskim preizkušnjam?

Amsterdam. Dunya in Desie sta najstnici in najboljši prijateljici, ki prihajata iz zelo različnih družin. Dunya je zadržana prijateljica, Maročanka, ki je odraščala v domu z muslimanskimi običaji, medtem ko je Desie svobodnjaški del para, njen moto je užitek brez ovir in ozira na posledice. Starši Dunyi na 18. rojstni dan povedo, da želijo hčerko poročiti z oddaljenim bratrancem, ki živi v Maroku. Dunyi se misel upira, vendar so starši neomajni in kmalu s hčerko dejansko zapustijo Nizozemsko. Dekle v Maroku sreča bratranca, bodočega moža, a ji ta nikakor ni všeč. Medtem Desie ponesreči zanosi. Od matere izve, da je bila sama plod nenačrtovane nosečnosti. Desie začne razmišljati o nerazčiščeni preteklosti z lastnim biološkim očetom. Ko izve, da oče živi v Maroku, ne okleva in sledi Dunyi.

V hiši Dunyinih staršev z neodgovornim vedenjem izzove neodobravanje družine, kar povzroči tudi hujši spor z Dunyo. Kljub temu, da gredo prijateljičine kaprice na živce še sami Dunyi, jo pospremi na pot iskanja očeta, saj je prepričana, da Desie ne bo pretrpela maroške dogodivščine. Skupaj se podata na dolgo pot do Casablance in podeželja, kjer je njuno prijateljstvo pred preizkušnjo in se morata poleg s samima seboj spopadati z okoliščinami nepoznanega Maroka.
16:30
Danilo Žerjal, športni velikan s Krasa
Vrhunski športnik, metalec kladiva, kraški rojak Danilo Žerjal, ki ga je v duhu nove pravovernosti povojnega časa športni funkcionar izbrisal iz vseh športnih arhivov in mu namenil kazen na Golem otoku. Če bi na olimpijskih igrah leta 1948 v Londonu za palec ne prestopil črte, bi postavil olimpijski rekord! Z dokumenti, fotografijami, arhivskimi posnetki, pričevanji in igranimi prizori obujena življenjska pot, ki je športnika svetovnega kova vodila v beg pred Golim otokom v Italijo in pozneje v Južno Ameriko, kjer je v Orwellovem letu 1984 izginil, ter po dvanajstletnem hčerkinem iskanju znova stopil v zgodovino rojstnega kraja, Krasa in slovenskega športa. Zadnji avtorski projekt Jadrana Sterleta, film, ki ga je pripravljal dolgo in srčno, kot pravi Kraševec. Režija: Tugo Štiglic.
17:40
Velika imena malega ekrana
Serija IGRALCI BREZ MASKE , ki jo že poldrugo desetletje scenaristično in režijsko oblikuje Slavko Hren, je pod razpoznavno blagovno znamko predstavila že na desetine slovenskih gledaliških,filmskih in televizijskih umetnikov, eden med njimi pa je prav poseben. TONE KUNTNER. Akademsko izšolani igralec, pred upokojitvijo tudi profesor umetniške besede na AGRFT v Ljubljani, po duši pa poet in občutljivi domoljub. Igralec, ki je za svoje pesništvo prejel nagrado Prešernovega sklada še v času študija na Igralski akademiji (1970). In že takrat ga je obiskala televizijska ekipa in posnela zanimiva razmišljanja in odlomke iz pesniške zbirke mladega umetnika.
Pred petimi leti, ob 20 letnici samostojne in neodvisne Slovenije ga je televizijska ekipa Slavka Hrena obiskala na vikendu v polhograjskih hribih in doma v Ljubljani in rodila se je oddaja, ki v veliki meri odslikava Kuntnerjevo domoljubje. To korenini v iskrenem občutenju slovenstva, genialni umetniški besedi Prešerna in Cankarja, spominih na Kuntnerjevo mladostno skromno kmečko življenje na domačiji v Slovenskih goricah, pošteni pesniški izpovednosti. Danes pa v družbeni odgovornosti,ki zahteva tudi osebno izpostavljenost. Kuntner pove jasno:«Slovenske samostojnosti sem se veselil kot siromak kruha.Nikoli se nisem vprašal, o čem bom pisal. Kar mi privre iz srca. To je moja poezija- ali pekel ali nebo.« In Tone Kuntner je marsikatero pesem izmed več kot 20 zbirk posvetil Sloveniji. Na Trubarjevini na Rašci je organiziral odmevna kulturna srečanja z umetniki, se udeleževal pogovorov o domoljubju tudi na najvišji politični ravni, bil med tistimi, ki so javno protestirali za dobrobit slovenske kulture in omike. In še piše, tudi pod vtisom tega, kar se je Sloveniji in Slovencem zgodilo 1991. S pripombo:«To je bil zvezdni trenutek slovenskega naroda. Bolj bi se morali tega zavedati !«

scenarist in režiser: SLAVKO HREN
18:30
Magazin FIFA - Pot v Rusijo
*****
19:00
Neli in Cezar
Neli in Cezar se skupaj s prijatelji Mino, Fredijem in Leonom podajata na različne dogodivščine. V vsakem letnem času se zunaj na vrtu in v parku dogajajo zanimive stvari. Včasih se igrajo, raziskujejo okolico, odkrivajo skrivnosti in spoznavajo živali. Prijatelji so tudi zelo prijazni do narave in vedno poskrbijo, da sami razrešijo svoje spore.
19:05
Palček Smuk v ribniku
Dobro skrit v tako gosti megli, da bi jo lahko rezali, leži mali ribnik. Na prvi pogled je popolnoma vsakdanji, če pa bi ga pogledali še enkrat, bi videli, da je pravljični.
19:15
A veš, koliko te imam rad
Prvi zimski sneg prekrije travnik in Zajček Rjavček je zmeden, ker ne vidi več grmov, debla in svoje žoge. Bo še našel pot domov, ko so vsi znani kraji tako spremenjeni?
19:25
Fletni Gaji
Fletni gaji so najbolj nenavaden košček sveta. Tam je Ulica ribjega smradka, Kikirikijeva cesta, Plavutniška pot in še marsikaj drugega. Prebivalci pa … Majhni in zelo prijazni: krokodilka Milka, morska vetrnica Zvezdana, netopirka Špela in še bi lahko naštevali. Jih želite spoznati? Brž pot pod noge v Fletne gaje!
19:35
Ribič Pepe
Kaj se dogaja v našem telesu, kadar ga napade bolezen? Pepe in detektivi s čarobnim teleporterjem odpotujejo v notranjost telesa na težko detektivsko nalogo. Poiskati morajo bakterijo, ki je napadla Kakaduduja. Na poti naletijo na rdeče krvničke, bele krvničke, ki se borijo z boleznijo in pridejo do srca, ki vse to poganja.
20:00
Muzikajeto
V zadnjih dveh oddajah bodo pri Gustlu v studiu TVS izjemoma gostovali mojstri grlenega petja in zanimivih mongolskih inštrumento The Ih Tsetsn Ensemble. Ob podpori Ministrstva za kulturo Kitajske je, kot boste videli, Đinkis Kan z glasbo končno osvojil Ljubljano in naša srca.V njej slišimo šelestenje vetra, spev prostranega neba in konjski galop.
Urednica je Danica Dolinar, scenarist Igor Leonardi, režiser Marko Naberšnik.
20:30
Čas za Manco Košir
"Če sedanji svet ni prida, je vzrok pri vas in tu ga je iskati,« je zapisal Dante o grehih v Božanski komediji že pred 700 leti. Dalajlama nas v viziji za naš svet nagovarja, naj postanemo GONILNA SILA DOBREGA. Kako? Tako da se zavedamo svojih čustev in se jih naučimo obvladati. Kajti: «Naši pravi sovražniki so naše lastne razdiralne težnje.« Prav tem težnjam se bomo posvetili v novem ciklusu oddaj Čas za Manco Košir in v njih obravnavali sedem glavnih grehov. O napuhu bosta razmišljala oboževana pevka Helena Blagne in doktor medicine Uroš Dobnikar.
21:25
Ob 90-letnici Janeza Matičiča: Komponist, portret skladatelja Janeza Matičiča
Portretni film razkriva ustvarjalno in življenjsko naravnanost slovenskega skladatelja Janeza Matičiča (1926), njegov močan temperament na eni strani in njegovo liričnost na drugi.
Zgodba je zgrajena na treh osnovnih temeljih: spoznavamo ljudi s katerimi skladatelj sodeluje in tiste s katerimi prijateljuje ter njegovo nagnjenost k perfekciji in kdaj prav neukrotljivo naravo. Drugi temelj pripovedi je Matičičeva zgodovina, ki v dolgem časovnem obdobju doživlja vzpone in padce, ljubezen in samoto, radost in bolečino. Začetki v Parizu so zaznamovani z gibanjem v bogati družbi, modernizmom in nudizmom. Matičič, ki je bil postaven možakar, se je veliko družil z dekleti, a je vselej ostal sam. Glasba je še vedno edina zvesta ljubica. Tretji pripovedni temelj je ljubezen. Oris njegovih razmerij nam razkrije zapleteno čustveno in seksualno naravo skladatelja. Namen dokumentarnega filma je prikazati in razkriti skladateljevo ustvarjalno in življenjsko mistiko.
Film je nastal v koprodukcijskem sodelovanju TVS in EDDA.
Scenarij in režija Špela Kucler,direktorica fotografije Nicole Petra Drakulič, urednica Danica Dolinar.
22:15
Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (T. Bec)
Spremljali boste izvedbo Komornega zbora Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki bo pod vodstvom zborovodje Ambroža Čopija izvedel skladbo Tineta Beca – Cantate Domino. Skladatelj Tine Bec (r. 1993).
22:20
Glasbena oddaja
To soboto, 12. 4. ob 23:50 na TVS2 - ARITMIČNI KONCERT: TORI TRIO
ponovitev naslednji dan ob 23:15 na TVS2

Koncertni portret izvrstnega domačega harmonikarja JURETA TORIJA - sicer tudi člana zasavske zasedbe ORLEK.
Jure je v studiu nastopil z mednarodno zasedbo - triom v katerem so ustvarjalne moči z JURETOM TORIJEM združili v italiji živeči argentinski kitarist EDUARDO CONTIZANETTI ter svetovno priznani jazzovski kontrabasist iz Avstrije EWALD OBERLEITNER.
Ob odlični glasbi bomo slišali tudi poezijo RUDIJA MEDVEDA v interpretaciji JURETA LONGYKE, k sodelovanju pa je Tori povabili tudi samosvojega vokalista MARJANA BONETA.


bodte lepo :)
Maja

če vas je minulo soboto do polnoči že odneslo, se lahko o novostih na domačih glasbenih tleh informirate tukaj: ARITMIJA 5. 4.

več pa na FB ARITMIJE
23:25
Točka
Točka ni samo tedenska video-glasbena lestvica urbanega slovenskega mainstream-a, ki sega od rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike tja do metala, alternative in popa. Točka je tudi portal za spote gledalcev.
V vsaki Točki lahko vsak pokaže tudi svojo točko, samo da je glasbena, avtorska, korektno odigrana ali odpeta in posneta s solidnim fotoaparatom, družinsko kamero ali kar na boljši telefon. Tvoja točka je lahko tudi videoart, komedija, animacija ali igralsko – režiserski preblisk. Oddaja Točka je na sporedu vsak dan od ponedeljka do petka zvečer na TV SLO 2.