TV sporedi

TV spored - Slovenija 2

Oglejte si TV spored na enem mestu...

SLO 2
TV spored za Slovenija 2

spored za datum: 31.10.2017
00:50
Nočemo belega kruha
Zgodovinski (ponovitev)
Režija: Jasna Hribernik

Po koncu druge svetovne vojne je kraje ob naši zahodni meji za dve leti zasedla zavezniška vojska.

Američani, Angleži, Novozelandci, celo Indijci so od Trsta čez Kras do Predela upravljali tako imenovano cono A Morganove linije, preden je mirovna konferenca v Londonu februarja 1947 določila pravo mejo med Italijo in Jugoslavijo. O srečanjih z razsipništvom in demokracijo, o kokakoli in žvečilnih, ki so skupaj z džezom zasedli soško dolino, pripoveduje dokumentarec Nočemo belega kruha! Govori o času prešernega rajanja, pa tudi ostrih demonstracij za priključitev k Jugoslaviji in skozi pripovedovanja živih prič ter mladih zgodovinarjev obnovi tisti čas ob izteku druge svetovne vojne, ko so dekleta zvečer plesala swing, ponoči pa pisala po stenah hiš: Tujega nočemo, svojega ne damo!

Dokumentarec Nočemo belega kruha v produkciji Televizije Slovenija in VPK so snemali leta 2009 v zgornji Soški dolini, poleg scenarista Zdravka Duše in režiserke Jasne Hribernik so mu vsebino dali mladi zgodovinarji in starejši pričevalci, ki se še spominjajo časa, ko je bil desni breg Soče pod angloameriško upravo. Razmeroma malo znana dejstva so zanimiva tako z narodno-zgodovinskega kot s kulturnega vidika.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2009
02:00
Glasbeni spoti
Glasbeni (ponovitev)
Glasbeni spoti so video-glasbeni časovni pas in video-glasbena lestvica urbanega slovenskega mainstreama.

Glasba sega od rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike tja do metala, alternative in popa.

Lestvica je na sporedu v petek in v soboto pozno zvečer in zgodaj zjutraj, med tednom pa predvajamo spote po izboru uredništva Točke in lestvičnega zmagovalca tedna.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
03:10
Zabavni kanal
Informativni
Zabavni infokanal ponuja obilico dobre glasbe in novice iz sveta zabave.

Ob spremljanju Zabavnega infokanala lahko preberete najbolj sveže novice iz sveta znanih – tako slovenskih kot tujih zvezd. Če ste ljubitelji najbolj nenavadnih in nemogočih zgodb, si lahko preberete tudi te. Čaka vas tudi horoskop, ki ga lahko spremljate prav vsak dan. Izveste tudi, katere družabne prireditve, koncerti, razstave in podobni dogodki se bodo zvrstili v prihodnjih dneh.

Jezik: Slovenščina
05:20
Glasbeni spoti
Glasbeni (ponovitev)
Glasbeni spoti so video-glasbeni časovni pas in video-glasbena lestvica urbanega slovenskega mainstreama.

Glasba sega od rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike tja do metala, alternative in popa.

Lestvica je na sporedu v petek in v soboto pozno zvečer in zgodaj zjutraj, med tednom pa predvajamo spote po izboru uredništva Točke in lestvičnega zmagovalca tedna.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
06:30
Otroški kanal
Na Otroškem kanalu predvajamo vsebine, ki so namenjene predšolskim in osnovnošolskim otrokom.

Na otroškem kanalu objavljamo besedila, kot so odlomki iz pravljic, kuharski recepti, bonton za otroke, enciklopedija živali in predmetov, otroci najdejo tudi rubriko spoznajmo svoje telo, opis knjig za zanimivo in poučno branje, koledar otroških dogodkov, besedila o vesolju in planetih ter še mnogo drugih vsebin, ki so za otroke zelo zanimive. Tudi Bansi, ki ima na svoji spletni strani rubriko Bansi odgovarja, v vsakem otroškem infokanalu mladim radovednežem odgovori na kakšno vprašanje. Objavljamo tudi prispevke z Bansijem, ki obiskuje vrtce, šole, muzeje, otroške prireditve ...

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
07:00
Minka: Skrivalnice
Risani (ponovitev)
Izvirnik: Maisy
Režija: Leo Nielsen
Igrajo: Neil Morrissey, Brian Greene, David Collins, Shane Dundas
Ocena IMDb: 6,6/10

Minkin svet je v risanki prav tako čaroben kot v knjižicah.

Minkin svet je odet v prijetne in živahne barve in malo miško kar sam vabi, da raziskuje, išče, odkriva in preizkuša. Minka svet okoli sebe opazuje na poseben način in na stvareh vedno opazi tudi drugo, bolj prikrito plat. Vse mora poizkusiti, kot majhni otroci. Ima pa srečo, da lahko počne marsikaj, česar otroci ne morejo. In potem ti skupaj z Minko sanjajo, kako letijo z letalom in jadrajo z jadrnico.

Država: Združeno kraljestvo
Jezik: Slovenščina
Leto: 1999
07:05
Svet živali: Tiger Šiva
Risani
Skrivaj se potika skozi džunglo. Težko ga je opaziti, dokler se ne premakne.

To je tiger Šiva, velika žival, ki živi skoraj sam. Nikdar se mu ne približuj, ker obožuje meso.

Jezik: Slovenščina
07:10
Telebajski: Milni mehurčki
Risani
Izvirnik: Teletubbies
Režija: Nigel Harris
Igrajo: Jessica Smith, John Simmit, Nikky Smedley, Pui Fan Lee, Tim Whitnall, Eric Sykes
Ocena IMDb: 3,5/10

Junaki otrok do četrtega leta starosti.

V deželi Telebajskov nastopi posebno vznemirjenje, ko se zavrti čarobna vetrnica in začnejo utripati majceni zaslončki na njihovih trebuščkih. Vsakič je na vrsti drug Telebajsek: trebušček postane majhna televizija, iz katere mahajo otroci in popeljejo Telebajske in otroke medse, k dejavnostim, ki jih majhni otroci počno.

Telebajski so bili ustvarjeni za otroke do četrtega leta starosti in počnejo natanko to, kar počno toliko stari otroci: opazujejo svet okoli sebe, učijo se govoriti, igrajo se, plešejo, vsaka nova stvar jih preseneti, zanimive stvari radi vidijo večkrat in si spontano izkazujejo naklonjenost.

Država: Združeno kraljestvo
Jezik: Slovenščina
Leto: 1997
07:30
Pri Slonovih: Predstava
Risani (ponovitev)
Izvirnik: The Large Family
Režija: Dan Baldwin
Igrajo: Tyger Drew-Honey, Oliver Bee, Rosie Day, Jeff Rawle, Paula Wilcox
Ocena IMDb: 4,2/10

Pri Slonovih je risanka o dobrosrčni družini slonov.

Gospa Slon je imela naporen dan, zato sploh ne sliši, ko ji otroci pripovedujejo o šolski predstavi. In še večerjo je pozabila kupiti! Medtem ko hitro smukne v trgovino, se otroci odločijo, da ji bodo priredili predstavo, ob kateri se bo lahko sprostila. Medtem ko gospod Slon pospravlja in kuha večerjo, otroci pridno vadijo svojo različico Robina Hooda.

V vsaki epizodi lahko spremljamo vsakodnevno družinsko življenje gospoda in gospe Slon ter njunih štirih otrok – Ludvika, Lare, Luke in male Lučke. Slonovi hodijo v šolo, igrajo se s prijatelji, nakupujejo v trgovini, hodijo v službo, spoznavajo nove konjičke in prav tako kot ljudje obožujejo poletne počitnice. Res je, da so sloni, ampak v resnici so prav takšni kot mi – imajo velike sanje, velikanske želje in gromozanske kupe perila!

Država: Združeno kraljestvo
Jezik: Slovenščina
Leto: 2006
07:40
Kalimero: Pavlinčine super superge
Risani (ponovitev)
Izvirnik: Calimero
Režija: William Renaud
Igrajo: Fanny Bloc, George de Vitis, Naïke Fauveau, Pascal Sellem, Rachel Desmarest, David Gasman
Ocena IMDb: 6,9/10

Kalimero ni prav nič podoben ostalim rumenim piščančkom!

Kalimero in prijatelji pripravljajo Pavlinco na tekmo s senenimi kopicami. V mlinu najdejo superge, s katerimi je zelo poskočna in bi gotovo zmagala. Kalimero ji hoče preprečiti, da bi nastopila z njimi, ker to ni pošteno. Ga bo poslušala ali bo raje stekla cilju naproti?

S polovico jajčne lupinice na glavi in s svojim pogumnim srcem se nam bo mali Kalimero hitro prikupil.

Država: Italija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2014
07:55
Vila Mila: Smeh
Risani (ponovitev)
Izvirnik: Minty the Fairy

Vila Mila diši po meti in otrokom pomaga pri razvoju njihovih sposobnosti razmišljanja o tem, kaj je prav.

Manca igra lutkovno predstavo, ko se spotakne in podre oder. Brata in sestra se ji smejijo in Manca se užali. Vila Mila ji predlaga, naj poskusi na vse gledati s smešne plati. Manca pretirava in se norčuje iz drugih. Zdaj so užaljeni Maks, Rok in Neža. Mila spet svetuje Manci in otroci se pobotajo.

Država: Španija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2013
08:00
Gumbek in Rjavček: Kdo je maškara?
Risani
Izvirnik: Chucklewood Critters
Režija: Bill Hutten
Igrajo: Barbara Goodson, Mona Marshall, Doug Stone, Steve Bulen, Brock Richards, Shifra Margolis
Ocena IMDb: 7,9/10

Gumbek in Rjavček, medvedek in lisjaček, živita s svojima družinama v Veseli hosti.

Gumbku in Rjavčku se zmeraj znova utrne kakšna domislica in jo mahneta po svoje. Na srečo pa je v Veseli hosti doma tudi logar Jaka, ki z enim očesom ves čas opreza za nadebudnima mladičema in jima pomaga, ko zabredeta v težave. In noč čarovnic je kot nalašč za veliko pustolovščino!

Država: Združene države Amerike
Jezik: Slovenščina
Leto: 1998
08:25
Zverinice prijateljice: Vrvohodec
Družinski (ponovitev)
Režija: Tugo Štiglic

Glasbena pravljica.

Vsaka pesem izmed Zverinic prijateljic je zgodba zase, v njih pa poleg tujca, Foresta, nastopajo živali – zverinice, kot so volk, lisjak, vešče, čuk, kavka, pesek, mačka, miška, dinozaver itn. Glasba nekoliko spominja na beneško, kjer so pesmi tudi nastale. Že sam naslov pa prikliče v spomin legendarne Zverinice iz Rezije, pa tudi Ezopove basni. Pesmi je posnela skupina Autodafé, katere vodja je Matjaž Pikalo. V zasedbi je pet članov, skupina igra na akustična glasbila: Matjaž Pikalo – harmonika, glas, Luka Ropret – kitara, Andrej Hawlina – violina, Jaka Hawlina – bariton, trobenta, Petra Pikalo – bobni, tolkala, glas. Pesmi – refrene pomagajo peti tudi njihovi otroci.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
08:30
Sporočilo v steklenici: S kanujem
Dokumentarni
Izvirnik: Message in a Bottle: Canoing

Dogodivščine šestletne Ivi in njene družine na otoku Tikopia.

Ivi z bratrancem in prijateljicama v kanuju odvesla do grebena in si z masko ogleda podvodni svet, njen oče pa gre lovit ribe. Z Maryjinim in Jessiejevim očkom ujame kup tunov in jih razdeli med vaščane.

Jezik: Norveščina
08:40
Sporočilo v steklenici: Šola
Dokumentarni
Izvirnik: Message in a Bottle: School

Dogodivščine šestletne Ivi in njene družine na otoku Tikopia.

Tudi na malem tihomorskem otoku vam šola ne uide. Ivi gre vsak dan v šolo, nato pa se uči brati in pisati v svojem jeziku še doma. Dvakrat na teden k pouku obleče posebno oblačilo iz lubja, tapo.

Jezik: Norveščina
08:50
Mulčki: Strahovi
Risani (ponovitev)
Izvirnik: Peanuts Motion Comics
Režija: Brad Gibson
Igrajo: Leigh Bourke, Taya Calicetto, Alison Cohen, Claire Corlett, Michelle Creber, Alex Ferris
Ocena IMDb: 7,6/10

Čeprav se Charlie Brown nikakor ne more otresti smole, ki ga zasleduje na vsakem koraku, vseeno ostaja poln upanja in vztraja pri svojih ciljih.

Na noč čarovnic se Vélika buča dvigne z bučne njive in odleti s polno vrečo igrač za vse otroke sveta. No, vsaj Linus je trdno prepričan, da je tako, zato ji napiše pismo o tem, kakšna darila si želi od nje.

Država: Kanada
Jezik: Slovenščina
Leto: 2008
09:00
Med odmorom: Grozljiva zgodba za noč čarovnic
Družinski (ponovitev)
Izvirnik: Little Lunch: The Halloween Horror Story

Atticus dobi vlogo v šolski predstavi, ki jo za noč čarovnic napišejo Melanie, Debra-Jo in Tamara.

Na odru je neustrašen, v resnici pa ga razjedajo strahovi. Družina naj bi se zaradi mamine službe nepričakovano preselila, on pa bi tako zapustil staro šolo in prijatelje.

Jezik: Slovenščina
09:20
Mulčki: Nekoristen
Risani
Izvirnik: Peanuts Motion Comics
Režija: Brad Gibson
Igrajo: Leigh Bourke, Taya Calicetto, Alison Cohen, Claire Corlett, Michelle Creber, Alex Ferris
Ocena IMDb: 7,6/10

Čeprav se Charlie Brown nikakor ne more otresti smole, ki ga zasleduje na vsakem koraku, vseeno ostaja poln upanja in vztraja pri svojih ciljih.

Sally je razočarana nad svojim bratom. Zdi se ji nekoristen. Ne zna je braniti pred tistimi, ki jo ustrahujejo, ne zna pisati pisem in tudi z deklicami se ne znajde najbolje. Sally mu celo pomaga urediti zmenek.

Država: Kanada
Jezik: Slovenščina
Leto: 2008
09:30
Adrenalinci: Zipline
Ponovitev
Režija: Aron Horvath

V mladinski oddaji Adrenalinci se bo osem srednješolcev pomerilo v desetih adrenalinsko-športnih izzivih.

Adrenalinci se odpravljajo na Bovško. Tam se pripnejo na jeklenice in uživajo v spustih nad dolino Učje. Spremljajo jih čudoviti razgledi na neokrnjeno naravo. Letijo nad prepadi in nazadnje skočijo v hladno Učjo.

Dokumentarna serija o mladostnikih z zvočnim opisom za slepe in slabovidne.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2016
09:55
Žogarija
Družinski
Oddaja o športu, zdravju in okolju.

Žogarija je mednarodni projekt, ki že 12. leto uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše. Projekt poteka v devetih državah: Slovenija, Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, BiH, Srbija, Makedonija in Črna gora, kjer z organizacijo prireditev želimo naše sporočilo predati predvsem osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom. Osnovni namen prireditve je druženje in zabava otrok, saj želimo, da predstavlja moto: FAIR PLAY SODELUJEM in NE TEKMUJEM rdečo nit dogodkov!

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
10:40
Hišica v preriji: Pošast iz Kezijinega jezera
Drama, 5. sezona, 19. del (ponovitev)
Izvirnik: Little House on the Prairie: The Lake Kezia Monster
Režija: Michael Landon
Igrajo: Michael Landon, Melissa Gilbert, Lindsay Greenbush, Sidney Greenbush, Karen Grassle, Melissa Sue Anderson
Ocena IMDb: 7,4/10

Čudaška, a dobrosrčna Kezia živi v hiši na robu mesta. Ker ne plačuje davkov, njeno posestvo prodajo na dražbi. Kupi ga bogata Harriet Oleson, ki se želi pred svetom bahati s poletno rezidenco. Harriet se kmalu vseli v hišo in ji ni mar za Kezijina čustva. Dovoli ji, da ostane v hiši pod pogojem, da dela kot služkinja. Laura, Albert in Andy želijo Kezii pomagati in skujejo načrt.

Charles Ingalls se z družino preseli iz regije Big Woods v Wisconsinu v rodovitnejši predel Kansasa.

Charles se z ženo in hčerkami preseli v Kansas. Bujna indijanska pokrajina mu že med potjo postane všeč. Z ženo in tremi hčerami se hitro ustalijo. V novem okolju doživljajo tako srečne kot manj srečne trenutke, od rojstev, praznovanj, do požarov, soočiti pa se morajo predvsem z dejstvom, da si ni tako lahko ustvariti stabilen dom, kot izgleda na prvi pogled.

Država: Združene države Amerike
Jezik: Angleščina
Leto: 1979
11:30
Zaključna prireditev 52. Festivala Borštnikovega srečanja
Kulturni (ponovitev)
Posnetek iz SNG Maribor.

Letošnji 52. Festival Borštnikovega srečanja se bo zaključil 29. oktobra na velikem odru SNG Maribor s podelitvijo nagrad najboljšim gledališkim ustvarjalcem. Veliki finale večera bo podelitev Borštnikovega prstana. Vabljeni k ogledu prenosa iz SNG Maribor!

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
13:05
Sladkanje z Rachel Allen: Nekoliko drugačne rojstnodnevne torte
Kulinarika
Izvirnik: Rachel Allen's Cake Diaries

Rachel meni, da kjerkoli že ste in karkoli že počnete, vedno obstaja pecivo, ki je kot nalašč za različne situacije.

Rachel pripravlja sladice za otroški rojstni dan: čokoladne tortice z različnimi biskviti, torto v obliki medvedka, torto princesko in tortice na palčki.

Država: Irska
Jezik: Angleščina
13:50
Zgodovina arhitekture: Klasicizem in historizem
Režija: Aleš Žemlja

Peti del predstavlja arhitekturne spomenike 19. stoletja, ki je bilo zgodovinsko prelomno, kar se je izražalo tudi v arhitekturi in umetnosti.

Arhitekti so se sprva zgledovali in ponavljali oblike antične arhitekture, nato pa tudi kasnejših umetnostnih obdobij. Nastala je vrsta monumentalnih javnih arhitektur, ki so zaznamovale podobo naših mest: gradili so muzeje, narodne domove, cerkve in preurejali dvorce, v tem obdobju pa se je v arhitekturi tudi prvič izrazilo narodnostno vprašanje.

Že kar nekaj let je od tega, ko je Televizija Slovenija predstavljala največje spomenike naše arhitekture in umetnosti. Iz Izobraževalnega programa je zato prišla pobuda, da predstavimo arhitekturno dediščino Slovenije. Redaktor in scenarist Andrej Doblehar ter režiser Aleš Žemlja sta zasnovala pregled, ki bo v osmih oddajah predstavil našo arhitekturo od romanike do sodobne arhitekture 21. stoletja. Vsako obdobje bo predstavljeno z izbranimi spomeniki sakralne in profane arhitekture, ki najbolje kažejo slogovne značilnosti, delno pa bo predstavljeno tudi kiparstvo in slikarstvo, saj sta z arhitekturo (vsaj v nekaterih primerih in obdobjih) neločljivo povezana. Vsak del bodo povezovali tudi igrani vložki, bodisi iz sedanjosti bodisi rekonstrukcija iz preteklosti, ki bodo govorili zgodbo posameznega obdobja. Želja ustvarjalcev je namreč bila, da bi v vsakem delu začutili duh časa, v katerem so nastajale umetnine, to je tudi bistveno za njihovo dojemanje in vrednotenje. Serija Zgodovina arhitekture zato ob umetnostnozgodovinskih temah predstavlja širše področje zgodovine, kulturne zgodovine in duhovnosti.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
14:40
Otroški in Mladinski zbor RTVS, Ansambel Janeza Dovča in člani Simfoničnega orkestra RTVS
Glasbeni
Posnetek jubilejnega 60. letnega koncerta Otroškega in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija iz Slovenske filharmonije.

Delovanje obeh zborov se je začelo leta 1957 po znameniti avdiciji, ki sta jo leto pred tem organizirala Janez Bitenc in Janez Kuhar. V šestdesetih letih aktivnega delovanja zborov, snemanj in nastopov se je zamenjalo kar nekaj dirigentov in glasbenih producentov, ki so se jim posvetili tudi na tokratni prireditvi. Otroški zbor je pod vodstvom zborovodkinje Anke Jazbec pripravil cikel slovenskih ljudskih pesmi v priredbi Janeza Dovča, ki so ga predstavili skupaj z glasbeniki Janezom Dovčem, Boštjanom Gombačem in Goranom Krmacom. Mladinski zbor je nastopil z noviteto skladatelja Ambroža Čopija, »Od sanj modro nebo«. Zaključek prireditve pa je združil oba zbora in člane simfoničnega orkestra v izvedbi »Riba na topolu poje« skladatelja Alda Kumarja.

Jezik: Slovenščina
16:15
New neighbours – Novi sosedje: Ljubo doma
Dokumentarni (ponovitev)
Režija: Jernej Kastelec

Zgodba 22-letnega študenta iz Sirije.

Samer, 22-letni študent iz Sirije, ki je v Slovenijo prišel prek evropskega programa za prerazporeditev beguncev, začasno stanuje pri prijatelju, ker je njegovo najemniško stanovanje zaradi kratkega stika v električni napeljavi skoraj v celoti pogorelo. Želi se preseliti, vendar njegovo iskanje stanovanja zaradi odkritih in prikritih predsodkov Slovencev do beguncev vse bolj spominja na boj z mlini na veter.

Kratek dokumentarni film, ki ga je režiral Jernej Kastelec in je nastal v produkciji Dokumentarnega programa TVS, je na festivalu v Cannesu MIPCOM 2017 v mednarodni konkurenci uglednih TV-postaj osvojil nagrado za odličnost Diversify TV.

Jezik: Slovenščina
16:40
Čarokuhinja pri atu: Češka kuhinja
Kulinarika
Poglejte si Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi kuharskega ata.

Tokrat gremo na Češko. Češka kuhinja še zdaleč ni monotona, je okusna, nekoliko težka in morda za današnje zahodne poglede preobilna. Mi se bomo lotili priprave pohanega sira in za sladico postregli cmoke. In seveda na koncu nazdravili s pravim češkim pivom.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
17:05
Hišica v preriji: Požigalec
Drama, 5. sezona, 20. del
Izvirnik: Little House on the Prairie: Barn Burner
Režija: Michael Landon
Igrajo: Michael Landon, Melissa Gilbert, Lindsay Greenbush, Sidney Greenbush, Karen Grassle, Melissa Sue Anderson
Ocena IMDb: 7,4/10

Kmet Judd Larrabee, ki je poln sovraštva do drugih, prekrši dogovor med kmeti, da bodo vsi prodajali pšenico po enotni ceni, zato kmalu nastopijo težave. Stvar doseže vrelišče, ko Larrabee napade Jonathanovega sina. Medtem pa zgori Garveysonov skedenj in za požig osumijo prav Larabeeja.

Charles Ingalls se z družino preseli iz regije Big Woods v Wisconsinu v rodovitnejši predel Kansasa.

Charles se z ženo in hčerkami preseli v Kansas. Bujna indijanska pokrajina mu že med potjo postane všeč. Z ženo in tremi hčerami se hitro ustalijo. V novem okolju doživljajo tako srečne kot manj srečne trenutke, od rojstev, praznovanj, do požarov, soočiti pa se morajo predvsem z dejstvom, da si ni tako lahko ustvariti stabilen dom, kot izgleda na prvi pogled.

Država: Združene države Amerike
Jezik: Angleščina
Leto: 1979
18:05
Primož Trubar: Nigdirdom
Biografija, 2. del
Režija: Andrej Stojan
Igrajo: Ivo Ban, Polde Bibič, Peter Boštjančič, Boris Juh, Bernarda Oman, Stane Potisk

Trubar se pred preganjanjem v domovini zateče v nemške dežele, tu se z Barbaro, ki ga na begu spremlja, poročita. Luteranski obred pomeni tudi Trubarjev dokončni prelom s katoliško vero. Verski koncil obsodi luteranstvo. Trubar živi v revščini in pomanjkanju, a ne odneha: njegovo življenjsko poslanstvo je dati Slovencem knjigo. Hkrati z vsebinskimi vprašanji razrešuje vprašanje jezika; knjiga mora biti napisana preprosto, da bo razumljiva kmečkim množicam. Skoraj hkrati se rodita Trubarjev prvorojenec in prva slovenska knjiga.

Izvirna televizijska nadaljevanka Primož Trubar v štirih nadaljevanjih prikazuje življenje in delo očeta slovenske knjige.

Leta 1986 posneto nadaljevanko o eni največjih osebnosti slovenske kulture, Primožu Trubarju, ki je s prvo slovensko knjigo Katekizem (1550) položil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku, je TV Slovenija leta 2017 iztrgala zobu časa, ki je načenjal film, in jo prenovljeno ponovno pošilja med gledalce.

Država: Jugoslavija
Jezik: Slovenščina
Leto: 1986
19:15
Nagelj
Drama, 55. del
Izvirnik: Kânêshon
Igrajo: Machiko Ono, Elliott Ryan Clopton, Tarô Suruga, Yumi Asô, Kaoru Kobayashi, Terue Shôji
Ocena IMDb: 8,4/10

Leto 1941. Itokin prijatelj Kansuke poskusi narediti samomor, njen mož pa mora kmalu na bojišče. Itoko bi morala svoj šivalni stroj predati vladi, vendar se temu vztrajno upira. Nato pa v njeni hiši zagori.

Saga o japonski ženski, ki si je drznila početi nekaj, kar ni bilo v skladu s tradicionalnimi pravili, zaradi česar je imela obilo težav.

Zgodba se začne leta 1924, Itoko Ohara je tedaj 11-letno dekle svobodomiselnega duha, je najstarejša hči Zensaku, ki ima majhno šivalnico in trgovino s kimoni. Itoko že kmalu ugotovi, da je šivanje kimonov posel, ki izumira, ter predlaga mami, naj se lotita izdelave zahodnih oblačil, v kar pa Zensaku ne privoli. Itoko zato odide od doma, dela v trgovini in se uči šivanja oblačil z zahoda. Medtem Zensaki posel s kimoni skorajda propade in odloči se, da bo vseeno dala možnost Itoko, ki potem prevzame posel. Poroči se s krojačem, imata tri hčere in vse se zdi kot v pravljici do druge svetovne vojne, ko se v družini zgodi tragedija. Po vojni Itoko pomaga hčeram, da uresničijo svoje sanje, in marca 2006 v starosti 92 let umre.

Država: Japonska
Jezik: Japonščina
Leto: 2011
19:35
Nagelj
Drama, 56. del
Izvirnik: Kânêshon
Igrajo: Machiko Ono, Elliott Ryan Clopton, Tarô Suruga, Yumi Asô, Kaoru Kobayashi, Terue Shôji
Ocena IMDb: 8,4/10

Leto 1941. Itokin prijatelj Kansuke poskusi narediti samomor, njen mož pa mora kmalu na bojišče. Itoko bi morala svoj šivalni stroj predati vladi, vendar se temu vztrajno upira. Nato pa v njeni hiši zagori.

Saga o japonski ženski, ki si je drznila početi nekaj, kar ni bilo v skladu s tradicionalnimi pravili, zaradi česar je imela obilo težav.

Zgodba se začne leta 1924, Itoko Ohara je tedaj 11-letno dekle svobodomiselnega duha, je najstarejša hči Zensaku, ki ima majhno šivalnico in trgovino s kimoni. Itoko že kmalu ugotovi, da je šivanje kimonov posel, ki izumira, ter predlaga mami, naj se lotita izdelave zahodnih oblačil, v kar pa Zensaku ne privoli. Itoko zato odide od doma, dela v trgovini in se uči šivanja oblačil z zahoda. Medtem Zensaki posel s kimoni skorajda propade in odloči se, da bo vseeno dala možnost Itoko, ki potem prevzame posel. Poroči se s krojačem, imata tri hčere in vse se zdi kot v pravljici do druge svetovne vojne, ko se v družini zgodi tragedija. Po vojni Itoko pomaga hčeram, da uresničijo svoje sanje, in marca 2006 v starosti 92 let umre.

Država: Japonska
Jezik: Japonščina
Leto: 2011
20:00
Človek ali robot
Dokumentarni
Izvirnik: Au coeur des robots

To je dokumentarni film o pogledu fotografa Maxa Aguilera-Hellwega na androidne in humanoidne robote.

Max Aguilera-Hellweg poskuša s pomočjo anatomije človeškega telesa in mej robotske znanosti definirati, kaj pomeni biti človek. Doslej so imeli industrijski roboti videz nevarnih zveri, zaprtih v kletko in daleč od človeških bitij. Kobote (kooperativne robote) pa so ustvarili prav v pomoč ljudem. Njihova naloga je lajšati delavcem življenje tako, da prevzamejo monotona opravila ter zmanjšajo število bolezni, povezanih z delom. Zagotovili naj bi tudi večjo varnost pri delu.

Država: Francija
Jezik: Francoščina
20:55
Slovenska zemlja v pesmi in besedi: Ljudski pevci in godci
Glasbeni (ponovitev)
Spremljali boste posnetek koncerta, ki je zaznamoval delovanje legendarne radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi.

Oddajo so leta 1966 zasnovali sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta, pozneje pa so jo urejali sodelavci Radia Slovenija (Jasna Vidakovič, mag. Simona Moličnik). Na slavnostnem koncertu so dragoceno slovensko ljudsko glasbeno izročilo predstavili ljudski pevci in godci iz Slovenije in zamejstva. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiserka Urša Menart.

Jezik: Slovenščina
21:50
Fanny
Romantični (ponovitev)
Režija: Joshua Logan
Igrajo: Leslie Caron, Maurice Chevalier, Charles Boyer, Horst Buchholz, Georgette Anys, Salvatore Baccaloni
Ocena IMDb: 7,1/10

19-letni Marius se je naveličal svojega življenja v Marseillu, kjer dela kot natakar v očetovi restavraciji.

Prihodnost mladega Mariusa je že vnaprej začrtana s strani njegovega očeta, ki sina vidi kot dediča družinske kavarne na Azurni obali. Težava je v tem, da Mariusa že od nekdaj kliče morje in da hrepeni po bolj pustolovskem življenju. Na skrivaj že načrtuje odhod na petletno jadranje. V zadnjem trenutku pa ga nekaj zaustavi pred tem, da bi izpolnil svojo življenjsko željo: Fanny, lepo dekle iz njegovega pristaniškega mesteca, ki je Mariusu potihoma všeč že nekaj let, mu izpove ljubezen. Fant mora ali opustiti željo ali zapustiti dekle, z dilemo pa se spopada tudi Fanny, ki ga nesebično sklene izpustiti iz rok. Kmalu po Mariusovem odhodu Fanny ugotovi, da je noseča z njegovim otrokom. Najde si starejšega snubca, ki je pripravljen žrtvovati ugled za to, da dobi dediča.

Ameriški muzikal je prirejen po sredozemskih klasikah francoskega avtorja Marcela Pagnola (Fanny, Marius, Cezar).

Država: Združene države Amerike
Jezik: Angleščina
Leto: 1961