TV sporedi

Atatürk - oče moderne Turčije

Pregled predvajanj na TV kanalih

Atatürk - oče moderne Turčije

spored predvajanj (zadnjih 100)
Atatürk - oče moderne Turčije, HTV 1, 12.09.2019, ob 21:00
Biografija (ponovitev)
Izvirnik: Atatürk: Founder of Modern Turkey
Režija: Monika Czernin

Dokumentarni portret Atatürka, utemeljitelja sodobne Turčije.

Dokumentarec predstavlja Mustafa Kemala Atatürka kot legendarnega junaka in kot del Zeitgeista na prelomu 19. in 20. stoletja. Brez njegove vojne za neodvisnost ne bi bilo moderne Turčije. 10. novembra 2018 je minilo 80 let od njegove smrti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938), prvi predsednik sodobne republike Turčije, je bil turški feldmaršal, revolucionarni državnik in ustanovitelj Republike Turčije, katere predsednik je bil od leta 1923 do svoje smrti leta 1938. Po ideologiji je bil sekuralist in nacionalist, njegova politika pa je postala znana kot kemalizem.

Mustafa Kemal se je v letih 1911–1913 udeležil italijansko-turške vojne in balkanskih vojn. Nato je v Sofiji dočakal začetek 1. svetovne vojne. Ko so se pri Galipoliju izkrcale angleške čete in njihovi zavezniki, je Mustafa Kemal prevzel obrambo. Med vojno turška vojska pod njegovim poveljstvom, kljub pičli oborožitvi, ni doživela nobenega poraza, vendar je Osmansko cesarstvo kljub temu poleg Nemčije izgubilo vojno. Po vojni so zavezniške čete zasedle velik del Turčije, to pa je pripeljalo do različnih uporov. Mustafa Kemal je tako postal generalni inšpektor na območju nemirov. Toda namesto da bi razmere uredil, je izstopil iz vojske in ustanovil svoje narodno odporniško gibanje. Od naroda je zahteval boj proti zasedbi, za svobodo in neodvisnost. Ljudska skupščina ga je 23. aprila 1920 v Ankari imenovala za predsednika izvršnega sveta. Tako je svetu pokazal, da Turčija ne priznava sporazuma iz Sevresa, s katerim je bilo predvideno razkosanje države. Ljudska skupščina mu je podelila vsa pooblastila in Turki so ponovno v vojni za neodvisnost osvojili vsa zasedena ozemlja in pregnali okupacijske enote Francije, Združenega kraljestva, Grčije, Rusije in armenske upornike. Oktobra 1922 so Turki z zavezniki podpisali sporazum o premirju, 24. junija 1923 pa še sporazum, s katerim so zavezniki turškemu narodu priznali neodvisnost. Prvi predsednik postane prav Mustafa Kemal, ki takoj prične z obsežnimi reformami. Ljudska skupščina mu je podelila vzdevek Atatürk oz. oče Turkov. Leta 1923 se je poročil in dve leti kasneje ločil. Posvojil je več otrok in poskrbel za njihovo prihodnost. Od leta 1927 je živel v nekdanji sultanovi palači Dolmabahce v Carigradu. Umrl je 10. novembra 1938. Njegove posmrtne ostanke so pokopali v etnografskem muzeju v Ankari. Kasneje so njegove posmrtne ostanke preselili v mavzolej na spominskem griču v Ankari.

Država: Združeno kraljestvo
Jezik: Angleščina
Leto: 2018
Atatürk - oče moderne Turčije, HTV 1, 08.05.2019, ob 21:00
Biografija