TV sporedi

Borilni klub neandertalcev

Pregled predvajanj na TV kanalih

Borilni klub neandertalcev

spored predvajanj (zadnjih 100)
Borilni klub neandertalcev, HTV 1, 12.02.2019, ob 21:00
Dokumentarni, 2. del
Izvirnik: Neanderthals Fight Club
Re┼żija: Vikram Jayanti

Neandertalci so bili pametnej┼íi, hitrej┼íi in mnogo bolj podobni nam, kot smo doslej menili. Hollywoodski zvezdnik Andy Serkis sodeluje s paleontologinjo Ello Al-Shamahi pri poskusu predstavitve na┼íih davnih prednikov, ki so o┼żivljeni z realisti─Źnimi animacijami. Film ponudi nova dognanja o genih neandertalcev, evoluciji, njihovih prehranskih navadah in usodi.

Dvodelni dokumentarni film, ki ponuja druga─Źen pogled na neandertalce.

Neandertalec je oblika ─Źlove─Źnjaka, ki se je pojavila vzporedno s pokon─Źnim ─Źlovekom pred pribli┼żno 150.000 leti. Glede na najmlaj┼íe ostanke ocenjujejo, da je (iz neznanih vzrokov) izumrl pred 27.000 leti.

Neandertalci so skrbeli za ostarele in pokopavali umrle. Morda so celo poznali nekak┼íno obliko govora. Niso pa mogli pre┼żiveti konkurence na┼íih prednikov.

Neandertalci so verjetno najbolj znani predzgodovinski ─Źlove─Źnjaki, a hkrati najmanj ustrezni za primerjavo s poreklom dana┼ínjega ─Źlove┼ítva. ─îeprav so bili raz┼íirjeni po Evropi, Bli┼żnjem vzhodu in zahodni Aziji, so pred pribli┼żno 25.000 leti nenadoma izumrli. Natan─Źen razlog za to ni znan, najbolj logi─Źna razlaga naj bi bila, da se niso mogli upreti pojavu inteligentnej┼íih in inovativnej┼íih tekmecev, prednikov modernega ─Źloveka.

Pred ve─Ź kot pol milijona leti se je na┼íi daljni prednik homo erectus (pokon─Źni ─Źlovek) za─Źel razvijati v homo sapiens (misle─Źi ─Źlovek). Ta linija se je nato razcepila v dve veji ali podvrsti: homo sapiens neanderthalensis (neandertalski ─Źlovek), poimenovan po dolini Neander v Nem─Źiji, kjer so na┼íli prve ostanke, ter homo sapiens sapiens oz. vejo, kateri pripadajo vsa dana┼ínja ljudstva sveta.

Neandertalci so bili po anatomiji v glavnem podobni nam, resda z nekaterimi izrazitimi odstopanji. Zato so nekateri zgodnji arheologi pomislili, da so najdene kosti neandertalcev pripadale navadnemu homo sapiensu sapiensu, a naj bi bile deformirane zaradi bolezni. Danes vemo, da to ni bilo tako in da so imeli neandertalci majhne in ─Źokate postave ter velike glave brez pravega ─Źela. Imeli so velike zobe, ko┼íate obrvi pa so ┼ítrlele navzven kot venci. ─îelo je bilo nagnjeno nazaj za okoli 45 stopinj, ┼íirok nos pa se je bo─Źil sredi obraza, ki je bil ┼że sam po sebi rahlo napihnjen. Zadnji del lobanje je mo─Źno ┼ítrlel navzven. Mo┼żgani so bili dolgi in plo┼í─Źati in so bili ve─Źinoma v zadnjem in stranskih delih lobanje, kar ka┼że na to, da je bila ve─Źina mo┼żganske aktivnosti povezana z akcijo in percepcijo, manj z razmi┼íljanjem.

Znanstveniki se ┼że dolgo ne morejo poenotiti, ali so neandertalci znali govoriti ali ne. Veliko se jih strinja, da na podlagi zbranih dokazov lahko sklepamo na slabo razvit 'otro┼íki' nabor glasov. Teko─Źega govora naj ne bi bili sposobni, najbr┼ż pa so lahko razvijali zaporedje glasov, ki je dovoljevalo omejeno glasovno komunikacijo. Pri neandertalcih gre za zna─Źilen primer evolucije v izolaciji. Evropa je bila na za─Źetku kamene dobe odmaknjeno in zapu┼í─Źeno obmo─Źje. Ker so predhodniki neandertalcev od┼íli na tvegano pot v Evropo, kjer so ostali ujeti, so se pretrgale njihove vezi s preostalim ─Źlove┼ítvom, zato so se razvili v posebno podvrsto.

Neandertalci so v osr─Źju Evrope skupaj s homo sapiens sapiensi pre┼żiveli samo 15.000 tiso─Ź let in na to za vedno izginili. Pred pribli┼żno 45.000 leti so v Evropo pri┼íli prvi lovci podvrste homo sapiens sapiens, najbr┼ż z Bli┼żnjega vzhoda. Podobno kakor neandertalci so tudi oni izvirali iz Afrike (njihov razvoj se je za─Źel okoli 130.000 leti) in so pred prihodom v Evropo kolonizirali ┼że ve─Źji del Azije in Avstralije. Ko so se med ledeno dobo raz┼íirili v Evropo, so neandertalce razmeroma hitro iztrebili. Kako natan─Źno se je to zgodilo, ni znano, a so se neandertalci in homo sapiens sapiensi najbr┼ż soo─Źili s hudim bojem za lovi┼í─Źa. V bojih za prevlado so na┼íi predniki najbr┼ż pobili veliko neandertalcev, poleg tega pa se je ┼ítevilo slednjih zmanj┼íalo tudi zaradi novih bolezni, ki so jih pri┼íleki najbr┼ż prinesli s seboj.

Z genetskimi raziskavami ostankov DNK v ostankih neandertalcev so odkrili nekatere gene, ki jih najdemo tudi pri sodobni evropskih ─Źlove┼íkih populacijah, ne pa tudi v afri┼íkih.

Jezik: Angle┼í─Źina
Borilni klub neandertalcev, HTV 1, 05.02.2019, ob 21:00
Dokumentarni, 1. del