TV sporedi

Hribovci pod krilom

Pregled predvajanj na TV kanalih

Hribovci pod krilom

spored predvajanj (zadnjih 100)
Hribovci pod krilom, Slovenija 2, 14.03.2017, ob 10:05
Ponovitev
Aleš Kunaver, eden največjih slovenskih alpinistov vizionarjev, je leta 1984 umrl v helikopterski nesreči pri Blejski Dobravi med poletom na Triglav.

Le tri leta zatem je njegova hči Vlasta skupaj s partnerjem Sandijem Marinčičem po spominski smeri Aleša Kunaverja splezala na 7120 m visoki himalajski Trisul. Z jadralnimi padali sta poletela z vrha, s tem pa je Vlasta postavila ženski svetovni višinski rekord v gorskem letenju, ki še do danes ni bil presežen. Njun najstarejši sin Primož nadaljuje družinsko tradicijo in kljub hipoteki dedkove zračne nesreče postaja izkušen jadralni padalec.

Vlasta in Sandi že več kot dve desetletji tudi sama razvijata in izdelujeta jadralna padala in vzgajata nove generacije t.i. turnih jadralnih padalcev, ki se z lastnimi močmi peš povzpnejo na vrhove gora, z njih pa poletijo kot ptice – v najčistejši obliki, neslišno, na lastni “pogon” in upravljanje.

V tem času sta Vlasta in Sandi s svojimi letalskimi podvigi pomikala meje, ki niso bile vedno razumljene, zato so se vmes dogajali tudi začasni odvzemi licenc in prepovedi letenja.

Epilog zgodbe se razvije v razmišljanja o osebnih motivacijah in tveganju, na drugi strani pa o zapiranju gorskega sveta s strani določenih birokratskih elit in interesov, ki odločajo, kaj je primerno početje v občutljivem gorskem okolju.

V ozadju filma tako teče opozarjanje, da so v slovenskih narodni zavesti gore in gorništvo arhetipski in ključen del, ki zato ostaja konzervativen, nedotakljiv. Nestandardne in nove prakse se zato sprejemajo z velikom odporom in nezaupanjem, podobno, kot se je pred sto leti javno obsojal alpinizem kot neodgovorno in škodljivo početje.

Jezik: Slovenščina
Hribovci pod krilom, Slovenija 1, 20.06.2015, ob 15:15
Hribovci pod krilom, Slovenija 1, 14.06.2015, ob 22:30