TV sporedi

Hrvaški velikani: Ruđer Bošković

Pregled predvajanj na TV kanalih

Hrvaški velikani: Ruđer Bošković

spored predvajanj (zadnjih 100)
Hrvaški velikani: Ruđer Bošković, HTV 1, 14.08.2019, ob 22:00
Dokumentarni, 2. sezona, 6. del (ponovitev)
Izvirnik: Hrvatski velikani: Ruđer Bošković

Ruđer Josip Bošković (1711-1787) je bil dubrovniški fizik, astronom, matematik, geodet, filozof, inženir, hidrograf, diplomat, pesnik in jezuit. V Rimu je študiral matematiko in fiziko, diplomiral je iz filozofije in tudi iz teologije. Po končanem študiju je bil posvečen v duhovnika in je stopil v jezuitski red. Bil je profesor matematike na Rimskem kolegiju.

Bošković je tvorec enotnega zakona sil, pri čemer je predpostavil, da gravitacija ni le privlačna sila (Newtonov splošni gravitacijski zakon), temveč je tudi odbojna, in se njen 'predznak' na majhnih razdaljah med telesi izmenično spreminja. Menil je, da je osnovni delec brez razsežnosti izvor sile. Čas in prostor je imel za relativna. Njegova atomska teorija je primer jasnega in točno opredeljenega sistema, ki izkorišča načela klasične mehanike. Njegovo delo je vplivalo na Faradayevo delo pri razvoju teorije elektromagnetnega polja. Bošković je morda prvi, ki si je zamislil bele luknje, saj si je zaradi odbojne narave gravitacije v svojem zakonu sil lahko zamislil obratno stanje kot pri črnih luknjah, kar je dejansko tudi storil.

Druga sezona dokumentarne serije v osmih delih predstavlja pomembne hrvaške osebnosti iz zgodovine.

V drugi sezoni serije bo predstavljenih novih osem velikih Hrvatov, njihovo delo in zasebno življenje. Spoznali bomo osebnosti, kopt so Ivan Meštrović, sv. Leopold Mandić, Marija Jurić Zagorka, hrvaška nobelovca Lavoslav Ružička in Vladimir Prelog, Matija Bubec, Ruđer Bošković, Vesna Parun in Ante Starčević.

Država: Hrvaška
Jezik: Hrvaščina
Leto: 2018
Hrvaški velikani: Ruđer Bošković, HTV 1, 29.04.2018, ob 20:40
Dokumentarni, 2. sezona, 6. del