TV sporedi

Na kratko: Socialna mobilnost

Pregled predvajanj na TV kanalih

Na kratko: Socialna mobilnost

spored predvajanj (zadnjih 100)
Na kratko: Socialna mobilnost, Slovenija 1, 12.09.2019, ob 17:55
Pogovorna oddaja (ponovitev)
Oddaja razlaga dru┼żboslovne in humanisti─Źne pojme, za katere se nam zdi, da jih poznamo, a morda malo slab┼íe razumemo.

Prehajanje posameznikov ali skupin iz enega v drug dru┼żbeni polo┼żaj ali spreminjanje dru┼żbenega statusa imenujemo dru┼żbena ali socialna mobilnost oziroma gibljivost, saj govorimo o premikanju v dru┼żbenem in ne geografskem prostoru. Posameznikov polo┼żaj se lahko v ┼żivljenju izbolj┼íuje ali slab┼ía. Se pa stopnje dru┼żbene mobilnosti tako v prostoru kot ─Źasu razlikujejo. Sodobne demokrati─Źne dru┼żbe naj bi bile odprte. Pridobljeni status naj bi bil pomembnej┼íi od pripisanega. Tako imamo, vsaj v teoriji, vsi enake mo┼żnosti za uspeh. Pa je res tako?

Ali res vemo, kaj pomenijo pojmi, kot so migracije, konvencije, starizem, meritokracija, hipster, zero waste, inovativnost, kohezija, mre┼żenje, socialna mobilnost, integracija ÔÇŽ?

Te in druge najpogostej┼íe pojme bodo ustvarjalci oddaje gledalcem razlo┼żili na kratko in s pomo─Źjo kombinacije ┼íirokega spektra razli─Źnih strokovnjakov iz polja antropologije, sociologije, etnologije, arheologije, zgodovine, filozofije, kognitivne znanosti, knji┼żevnosti in drugih.

Da bodo pojmi karseda zanimivi in lahko razumljivi, bodo podprti z dinami─Źnimi animacijami.

Dr┼żava: Slovenija
Jezik: Sloven┼í─Źina
Leto: 2019
Na kratko: Socialna mobilnost, Slovenija 1, 23.05.2019, ob 17:55
Pogovorna oddaja