TV sporedi

Neverjetna živalska čutila: Čut za čas

Pregled predvajanj na TV kanalih

Neverjetna živalska čutila: Čut za čas

spored predvajanj (zadnjih 100)
Neverjetna živalska čutila: Čut za čas, Slovenija 2, 25.05.2017, ob 16:30
Dokumentarni, 7. del (ponovitev)
Izvirnik: Super Senses: The Secret Power of Animals: Sense of Timing
Ocena IMDb: 8,3/10

Oddaja opisuje tako imenovani občutek za ritem oziroma notranjo biološko uro, ki jo imajo tako živali kot človek in se odziva na cirkadiani ritem, to je štiriindvajseturni cikel dneva in noči. Toda obstajajo še drugi ritmi z daljšim ciklom, pogosto odvisnim od letnih časov. Pri živalih je notranja ura usklajena z biološkimi pojavi, kot so razmnoževanje, hibernacija, sprememba barve kožuha in selitev. Toda katera čutila omogočajo živalim usklajenost z ritmi menjavanja dneva in noči ter letnih časov? Odgovori, ki jih bomo razkrili v tokratni oddaji o neverjetnih živalskih čutilih, vas utegnejo presenetiti.

Živali se pri sporazumevanju, gibanju v prostoru, iskanju hrane in zagotavljanju varnosti tako kot ljudje zanašajo na svoja čutila.

Mnoge živali so razvile izrazite in zanimivo oblikovane organe zaznave. A zakaj imajo kače razcepljen jezik, sloni velike uhlje, netopirji tako značilne nosove in zakaj se tipalke moljev zdijo podobne peresom? V izobraževalno dokumentarni seriji spoznamo, kako prav telesne oblike in značilnosti živalim zagotavljajo preživetje.

Država: Združeno kraljestvo
Jezik: Angleščina
Leto: 2014
Neverjetna živalska čutila: Čut za čas, Slovenija 2, 21.05.2017, ob 08:40
Dokumentarni, 7. del (ponovitev)
Neverjetna živalska čutila: Čut za čas, Slovenija 1, 20.05.2017, ob 17:20
Dokumentarni, 7. del