TV sporedi

Nevidni spomeniki

Pregled predvajanj na TV kanalih

Nevidni spomeniki

spored predvajanj (zadnjih 100)
Nevidni spomeniki, Slovenija 2, 17.04.2018, ob 11:05
Dokumentarni (ponovitev)
Re┼żija: Igor Vrta─Źnik
Ocena IMDb: 8,4/10

Industrijska revolucija 19. stoletja je tudi v na┼íe kraje pripeljala ┼żeleznico, s tem pa tudi nepri─Źakovane te┼żave.

Izgradnja Ju┼żne ┼żeleznice kot prve ┼żelezni┼íke proge skozi na┼íe kraje je bila eden najve─Źjih svetovnih gradbenih podvigov konca 19. stoletja. Graditelji ┼żeleznice iz Ljubljane v Trst so se morali spopasti z vrsto nepri─Źakovanih te┼żav, od katerih je bilo eno klju─Źnih vpra┼íanje napajalne vode za lokomotive. Te┼żave so se pri─Źele ┼że takoj na Ljubljanskem Barju, ki je terjalo desetletje utrjevanje terena. Dvig proge iz Ljubljanskega Barja na Kra┼íko planoto je bil izpeljan mojstrsko prek izgradnje Borovni┼íkega viadukta. 561 metrov dolg most so delali sedem let, v mehka barjanska tla zabili 4000 hrastovih pilotov, ob kon─Źanju je bil ┼íe desetletje najve─Źji zidani most v Evropi!

Umanjkanje vode na tedaj popolnoma golem, pustem in nenaseljenem Krasu je bil nere┼íljiv problem. Po naklju─Źju so v globoki divjini Vremske doline odkrili bogat izvir vode, ki je omogo─Źil gradnjo prvega vodovoda pri nas ter hkrati enega najve─Źjih v Evropi, dolgega skoraj 40 km. Preko sistema podzemnih rezervoarjev je oskrboval z vodo vse postaje do Rakeka do Nabre┼żine.

Problemi pa so se niso kon─Źali niti po izgradnji proge v letu 1857, ko je prvi vlak zapeljal v Trst. Vremenske razmere na Krasu so bile tako ostre, da je burja prevrnila vlak. Najhuj┼íi pa so bili sne┼żni zameti, ki so bili visoki kot cel vlak. Sprva so progo zakrivali s posebnimi lesenimi pregradami, kasneje pa so zgradili visoke kamnite zidove za odklanjanje sne┼żnih zametov. Ogromen sistem zidov daje ┼íe danes nepozaben vtis in ga imamo lahko za svojevrsten slovenski kitajski zid!

Na┼ía TV z re┼żiserjem Igorjem Vrta─Źnikom, ki je z dr. Tadejem Bratejem napisal tudi scenarij, je odkrila izjemne, o─Źem skrite ter povsem pozabljene in opu┼í─Źene zgradbe, ene najbolj fascinantnih tehni┼íkih spomenikov preteklosti-ki jih danes ni ve─Ź.

Dr┼żava: Zdru┼żeno kraljestvo
Jezik: Angle┼í─Źina
Leto: 2012
Nevidni spomeniki, Slovenija 2, 16.04.2018, ob 16:30
Dokumentarni (ponovitev)
Nevidni spomeniki, Slovenija 2, 06.11.2016, ob 08:50
Dokumentarni (ponovitev)
Nevidni spomeniki, Slovenija 1, 01.11.2016, ob 17:20
Dokumentarni (ponovitev)
Nevidni spomeniki, Slovenija 1, 09.04.2016, ob 15:20