TV sporedi

Obzorja duha: Orgle in orglice

Pregled predvajanj na TV kanalih

Obzorja duha: Orgle in orglice

spored predvajanj (zadnjih 100)
Obzorja duha: Orgle in orglice, Slovenija 1, 16.01.2018, ob 11:50
Kulturni
Obzorja duha je oddaja o veri in verujo─Źih.

Iz orgel, kraljice glasbil, znajo mojstri izvabiti najne┼żnej┼íe ┼íepetanje, pa tudi mogo─Źno donenje. Glasbilo s tipkami, pri katerem nastaja zvok z nihanjem zraka v pi┼í─Źali, je ─Źudovit koncertni in┼ítrument. To velja tudi za male orgle, orglice. Ustna harmonika, ki je pihalo, ni samo ljudsko glasbilo. Z├ínjo so pisali koncertne skladbe veliki skladatelji: Stravinski, Prok├│fjev, Berg, Milhaud, Villa-Lobos. ─îudovitim bo┼żi─Źnim skladbam za orgle in njeno manj┼ío, a veliko starej┼ío sestro, ustno harmoniko, boste prisluhnili v oddaji.

Z mesta generalnega tajnika Slovenske Karitas se je poslovil njen dolgoletni delavec, diakon Imre Jerebic. Na praznik Gospodovega razgla┼íenja so prinesli otroci zbrane darove Trikraljevske akcije. Marija Kastelec iz ┼Żirov pa s tanko nitjo o┼żivi tudi bo┼żi─Źno zgodbo.

V oddaji spremljamo dogodke v velikih verstvih doma in po svetu. Veliko pozornost namenjamo avtohtonima verskima skupnostma, Katoli┼íki in Evangeli─Źanski cerkvi.

Posamezna oddaja prina┼ía: poro─Źila o najnovej┼íih dogodkih v Sloveniji in svetu ÔÇô ─Źim celoviteje posku┼íamo osvetliti prireditve, dejavnosti in ustanove, ki pomembno sooblikujejo religiozno polje v Sloveniji; spremljamo umetni┼íke stvaritve (knjige, glasba, razstave likovnih del) z religiozno tematiko; ob─Źasno pripravimo "temo tedna". Z razli─Źnimi prispevki spregovorimo o dru┼żbeni in socialni razse┼żnosti vernosti ter spremljamo dialog med religijami ÔÇô pozorni smo na eti─Źna vpra┼íanja in podro─Źje ─Źlovekovih pravic.

Oddaja je sestavljena iz prispevkov razli─Źnih zvrsti (reporta┼że, poro─Źila, feljtoni), ki jih povezuje moderatorka v studiu. Ob─Źasno v studiu gostimo razli─Źne goste.

Dr┼żava: Slovenija
Jezik: Sloven┼í─Źina
Leto: 2018
Obzorja duha: Orgle in orglice, Slovenija 1, 14.01.2018, ob 11:25
Kulturni