TV sporedi

Obzorja duha: Sveta maša in Božja služba

Pregled predvajanj na TV kanalih

Obzorja duha: Sveta maša in Božja služba

spored predvajanj (zadnjih 100)
Obzorja duha: Sveta maša in Božja služba, Slovenija 1, 17.06.2019, ob 11:45
Ponovitev
Obzorja duha je oddaja o veri in verujočih.

Bogoslužni obred katoličanov se imenuje sveta maša, obred pravoslavnih vernikov je sveta liturgija, evangeličanov pa Božja služba. Temeljna razlika je, da pri sveti maši in sveti liturgiji Kristus kakor pri zadnji večerji z učenci po duhovniku spremeni kruh in vino v svoje telo in kri, pri Božji službi pa evangeličani častijo in prosijo Boga, sprejemajo Božje darove in sveto besedo ter obhajajo spomin na zadnjo večerjo. Kristusovo telo in kri sta navzoča le simbolično.

Frančiškanski samostan Kostanjevica pri Novi Gorici je obogaten z novo stalno zbirko »Zmaga svetlobe« slikarja Klavdija Tutte. Pri Glasbi z vrtov svetega Frančiška pa so na mednarodnem znanstvenem simpoziju predstavili glasbenico Bredo Šček. Cerkvene zakonske zveze ne moremo skleniti, če smo podpisali predporočno pogodbo.

V oddaji spremljamo dogodke v velikih verstvih doma in po svetu. Veliko pozornost namenjamo avtohtonima verskima skupnostma, Katoliški in Evangeličanski cerkvi.

Posamezna oddaja prinaša: poročila o najnovejših dogodkih v Sloveniji in svetu – čim celoviteje poskušamo osvetliti prireditve, dejavnosti in ustanove, ki pomembno sooblikujejo religiozno polje v Sloveniji; spremljamo umetniške stvaritve (knjige, glasba, razstave likovnih del) z religiozno tematiko; občasno pripravimo "temo tedna". Z različnimi prispevki spregovorimo o družbeni in socialni razsežnosti vernosti ter spremljamo dialog med religijami – pozorni smo na etična vprašanja in področje človekovih pravic.

Oddaja je sestavljena iz prispevkov različnih zvrsti (reportaže, poročila, feljtoni), ki jih povezuje moderatorka v studiu. Občasno v studiu gostimo različne goste.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2019
Obzorja duha: Sveta maša in Božja služba, Slovenija 1, 16.06.2019, ob 11:25