TV sporedi

Obzorja duha: Vera Ivana Cankarja

Pregled predvajanj na TV kanalih

Obzorja duha: Vera Ivana Cankarja

spored predvajanj (zadnjih 100)
Obzorja duha: Vera Ivana Cankarja, Slovenija 1, 18.12.2018, ob 11:45
Kulturni (ponovitev)
Obzorja duha je oddaja o veri in verujo─Źih.

Ivan Cankar je prvi Slovenec, ki je javno rekel: ┬╗─îe bi bil Rus, bi bil pravoslaven, ─Źe bi bil Prus, bi bil protestant, ker sem Slovenec, sem katoli─Źan.┬ź V kaj je veroval veliki mojster slovenske Besede, ki je do konca ostal svobodomislec? Leta 1907 je kandidiral kot socialdemokrat in v pismih izra┼żal odmik od vere. Toda njegova dela kot so Kralj na Betajnovi, Hlapci nam odkrivajo njegov velik kr┼í─Źanski etosu. V zbirki Podobe iz sanj jasno izrazi, da so njegove najvi┼íje vrednote mati-domovina-Bog. Mo─Źno ga je zaznamovalo leta 1909 sre─Źanje z nad┼íkofom Stadlerjem v Sarajevu.

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu so ┼że postavili jaslice. Tudi pri nas nam ┼żelijo pribli┼żati Boga, ki je postal ─Źlovek, prek razstave jaslic v Jurklo┼ítru. Zbor Consorcium musicum slavi 50 let prepevanja.

V oddaji spremljamo dogodke v velikih verstvih doma in po svetu. Veliko pozornost namenjamo avtohtonima verskima skupnostma, Katoli┼íki in Evangeli─Źanski cerkvi.

Posamezna oddaja prina┼ía: poro─Źila o najnovej┼íih dogodkih v Sloveniji in svetu ÔÇô ─Źim celoviteje posku┼íamo osvetliti prireditve, dejavnosti in ustanove, ki pomembno sooblikujejo religiozno polje v Sloveniji; spremljamo umetni┼íke stvaritve (knjige, glasba, razstave likovnih del) z religiozno tematiko; ob─Źasno pripravimo "temo tedna". Z razli─Źnimi prispevki spregovorimo o dru┼żbeni in socialni razse┼żnosti vernosti ter spremljamo dialog med religijami ÔÇô pozorni smo na eti─Źna vpra┼íanja in podro─Źje ─Źlovekovih pravic

Oddaja je sestavljena iz prispevkov razli─Źnih zvrsti (reporta┼że, poro─Źila, feljtoni), ki jih povezuje moderatorka v studiu. Ob─Źasno v studiu gostimo razli─Źne goste.

Dr┼żava: Slovenija
Jezik: Sloven┼í─Źina
Obzorja duha: Vera Ivana Cankarja, Slovenija 1, 16.12.2018, ob 11:25
Kulturni