TV sporedi

Opus: Madžarska glasbena kultura

Pregled predvajanj na TV kanalih

Opus: Madžarska glasbena kultura

spored predvajanj (zadnjih 100)
Opus: Madžarska glasbena kultura, Slovenija 1, 09.07.2019, ob 12:00
Glasbeni (ponovitev)
Oddaja o glasbi.

Lansko leto so na Madžarskem razglasili za Kodalyjevo leto, minilo je namreč petdeset let od smrti svetovno znanega skladatelja in etnomuzikologa Zoltana Kodalyja, ki je bil poleg Bele Bartoka osrednja osebnost madžarske glasbe 20. stoletja. Glede na to, da njegovo metodo poučevanja glasbe, ki je zaščitena pri Unescu, uspešno uporabljajo tudi naše ustanove, smo se odločili oditi po poteh Kodalyja in odkrili marsikaj zanimivega tako v Pecsu kot v Kecskemetu, kjer se je rodil. V Pecsu je poleg ene najmodernejših koncertnih dvoran, imenovane po njem, tudi mednarodno uveljavljena tovarna orgel. Ob tem smo obiskali še Budimpešto in predstavili najpomembnejše glasbene ustanove – od nacionalne Opere, ki v času obnove odhaja na veliko turnejo po Evropi in ZDA, Akademije za glasbo Franz Liszt, ki tesno sodeluje z našo glasbeno akademijo, Lisztovega muzeja, Višje šole za izdelovalce glasbil do Palače umetnosti Mupa, Glasbenega centra Budimpešta z izjemno digitalno zbirko in poletnega festivala s sedežem na otoku Margareta na Donavi.

Gre za prvi celovit vpogled v madžarsko glasbeno kulturo, saj je v širši javnosti do zdaj bil najbolj znan le poletni festival Sziget (rock, heavy metal in elektronska glasba).

Avtorica oddaje: Darja Korez Korenčan

Režiserka: Magda Lapajne

Urednica in voditeljica oddaje je Darja Korez Korenčan.

Oddaja OPUS je monotematska oddaja, posvečena resni glasbi, baletu in operi. Z njo sledimo domačim in po možnosti tujim dogodkom v tujini, zlasti še pomembnim gostovanjem naših glasbenih institucij na tujem.

Avtorica oddaje: Darja Korez Korenčan

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2018
Opus: Madžarska glasbena kultura, Slovenija 1, 23.09.2018, ob 00:50
Glasbeni
Opus: Madžarska glasbena kultura, Slovenija 1, 22.09.2018, ob 15:30
Glasbeni
Opus: Madžarska glasbena kultura, Slovenija 1, 12.09.2018, ob 11:50
Glasbeni (ponovitev)
Opus: Madžarska glasbena kultura, Slovenija 1, 10.09.2018, ob 22:55
Glasbeni