TV sporedi

Pozabljeni Slovenci: Luiza Pesjakova

Pregled predvajanj na TV kanalih

Pozabljeni Slovenci: Luiza Pesjakova

spored predvajanj (zadnjih 100)
Pozabljeni Slovenci: Luiza Pesjakova, Slovenija 1, 14.08.2019, ob 12:35
Biografija (ponovitev)
Luiza Pesjakova, u─Źenka Franceta Pre┼íerna, je v 20. stoletju skoraj utonila v pozabo, danes pa ji priznavamo vlogo v razvoju slovenskega slovstva.

H─Źi znanega ljubljanskega pravnika, politika in mecena Bla┼ża Crobatha, sicer izobra┼żena v ve─Ź jezikih, je ljubezen do sloven┼í─Źine odkrila pod vplivom Pre┼íerna, kasneje pa Vraza in Levstika in ji v svojem javnem delovanju in literarnem ustvarjanju ostala strastno in predano zvesta do smrti. Luiza Pesjakova je bila predvsem pesnica, pisala pa je tudi novele in prvi slovenski ┬╗┼żenski┬ź romanti─Źni roman Beatin dnevnik. Napisala je tudi libreto za opero Gorenjski slav─Źek Antona Foersterja. O sre─Źanju s Pre┼íernom, ki jo je kot rosno mlado deklico usmeril na pot slovenskega jezika in poezije, je mnogo kasneje zapisala: "V veliki, svetli, z rumenkastimi vzorci poslikani sobani je stala velika miza, z zelenim suknom pogrnjena, vsa oblo┼żena s knjigami in pismi. Tamkaj je sedeval, zakopan v pravde. Vendar me je vselej ustavil, kadar sem sobo prehodiv┼íi ┼íla k ljubemu o─Źetu v doti─Źno pisarno. Razgovarjal se je z mano, povedal mi kaj veselega ter smejal se mojemu smehu in mojim otro─Źjim odgovorom tako, da so mu solze prihajale v o─Źi." To sre─Źanje jo je zaznamovalo za vse ┼żivljenje. Ponosno in neomajno je sledila spominu na svojega velikega vzornika.

Kratki portret Luize Pesjakove, ki ga kot avtorica podpisuje Anka Pir┼í, sku┼ía odstreti ve─Źplastno osebnost ┼żenske, soproge, matere in pisateljice, ki je bila otrok svojega ─Źasa, pa kljub temu v svojih mislih in nemalokrat tudi smelih javnih nastopih veliko pred njim. Njen mili, toda odlo─Źni pogled lahko danes ob─Źudujemo na portretu, ki ga je naslikal Mihael Stroj in je na ogled v Narodni galeriji.

Jezik: Sloven┼í─Źina
Pozabljeni Slovenci: Luiza Pesjakova, Slovenija 1, 02.07.2015, ob 23:45
Pozabljeni Slovenci: Luiza Pesjakova, Slovenija 1, 05.05.2015, ob 20:40