TV sporedi

S-prehodi: Senatorka Tatjana Rojc

Pregled predvajanj na TV kanalih

S-prehodi: Senatorka Tatjana Rojc

spored predvajanj (zadnjih 100)
S-prehodi: Senatorka Tatjana Rojc, Slovenija 1, 16.04.2018, ob 14:30
Magazin
Naslov oddaje je nastal iz poglobljenega razmisleka o novih dinamikah, ki zadnja leta nastajajo na obmejnem obmo─Źju med Slovenijo in Italijo.

Pred dobrim mesecem je bila na dr┼żavnih parlamentarnih volitvah v Italiji v senat izvoljena tudi Slovenka, Tatjana Rojc. Zastopanost Slovencev v Rimu je za uresni─Źevanje za┼í─Źitnega zakona, pa tudi prepoznavnost manj┼íine in njen razvoj, klju─Źnega pomena. Predstavnica vseh Slovencev, ki ┼żivijo v de┼żeli Furlaniji Julijski krajini, zagotavlja neposreden stik z dr┼żavnim vrhom, je njihov odraz in glas. Literarna teoreti─Źarka pa bo v Rimu zagotovo tudi ambasadorka slovenske kulture.

Dejstvo je, da meje med dr┼żavama ┼że nekaj let ni ve─Ź, in ─Źeprav je v vsakdanjih pogovorih in navadah ┼íe vedno prisotna, se je na omenjenem obmo─Źju marsikaj ┼że spremenilo. ─îedalje ve─Ź je namre─Ź stikov med slovenskim in italijanskim prebivalstvom, ve─Ź je skupnih pobud, isto─Źasno pa se je v marsikaterem pogledu spremenilo tudi samo stanje in vzdu┼íje znotraj slovenske manj┼íine. Nov ─Źas je namre─Ź prinesel ┼ítevilne spremembe, ki ozna─Źujejo prehod v nov ─Źas, katerega se prebivalci tega obmo─Źja verjetno premalo zavedajo.

Naslov oddaje se torej navezuje na miselno prehajanje v nov ─Źas, ki se izra┼ża tako v navadah kot v postopni spremembi mi┼íljenja. Posledi─Źno postaja tudi prehajanje dr┼żavne meje ustaljena in ─Źedalje pogostej┼ía navada, ki nedvomno spodbuja spoznavanje in zato tudi razumevanje soseda ter razmi┼íljanje in delovanje v skupnem prostoru.

Oddaja je na sporedu vsak torek, ob 18. uri, na TV Koper in poteka ve─Źinoma v ┼żivo, v obliki studijskega pogovora. V njej z zanimivimi gosti z obeh strani nekdanje meje predstavljamo uspe┼ína sodelovanja na razli─Źnih podro─Źjih: kulturi, gospodarstvu, znanosti in dru┼żbeno-politi─Źnemu ┼żivljenju. Poleg reporta┼ż, ki jih redno objavljamo v vsaki oddaji, ┼ítirikrat letno pripravljamo tudi oddaje, ki so v celoti posnete na terenu.

Dr┼żava: Slovenija
Jezik: Sloven┼í─Źina