TV sporedi

Sedem grehov in vrlin

Pregled predvajanj na TV kanalih

Sedem grehov in vrlin

spored predvajanj (zadnjih 100)
Sedem grehov in vrlin, Slovenija 1, 13.04.2017, ob 13:30
Dokumentarni, 2. del (ponovitev)
V drugem delu dokumentarnega filma Sedem sledimo preostalim sedmim zgodbam iz nabora smrtnih grehov in vrlin. Pojmi so interpretirani prek dvoumnosti, razli─Źnih asociacij in pomenov, ki jih spro┼żajo dru┼żbeni konteksti.

Ljubezen je videna skozi zgodbo o med drugo vojno ukradenem otroku, ki je bil razpet med dve mami. Sr─Źnost je v zanimivi interpretaciji dr. Mladena Dolarja, odsev spomina na jamarja, edinega Slovenca, ki se je v Diva┼íki jami sre─Źal s Freudom. Pohota je okvir za prikaz marionetne republike Sal├▓, ki jo je po kapitulaciji Italije s Hitlerjevo pomo─Źjo ustanovil Mussolini. Upanje je zgodba o zanosnem nastanku Nove Gorice in dejstvu, da stoji na mestu mrtvih. Zavist spro┼żi miniaturni spomin na bratstvo nekdanje dr┼żave. Vera odpre enigmo Franceta Kralja, ki je upodobil Karla Marxa med neverniki, in freskanstvo Slavka Pengova, ki naj bi Lenina postavil na mesto Jude┼ża. ┬╗Ne jeza, temve─Ź brisanje jeze je greh,┬ź zaklju─Źi edini pre┼żiveli Slovenec najbolj brutalnega koncentracijskega tabori┼í─Źa v Jasenovcu.

─îe je vrlina obvladana ┼żelja, greh pa ┼żelja, ki gre predale─Ź in stopi prek meje, se odpre polje dvoumnosti, robov in vpra┼íanj, kaj je in kaj ni prav.

Tako v prvem kot v drugem delu se odpirajo vpra┼íanja dvojnosti mej. V tem kontekstu grehi in vrline niso ve─Ź zapra┼íeni pojmi - ┼íe posebej, ─Źe so videni prek vzrokov in posledic razli─Źnih dejanj. S pomo─Źjo klasi─Źnega filmskega jezika tako filma podpirata in odpirata te┼żko otipljive eti─Źne pojme.

Dr┼żava: Slovenija
Jezik: Sloven┼í─Źina
Leto: 2017
Sedem grehov in vrlin, Slovenija 1, 11.04.2017, ob 20:50
Dokumentarni, 2. del
Sedem grehov in vrlin, Slovenija 1, 06.04.2017, ob 13:30
Dokumentarni, 1. del (ponovitev)
Sedem grehov in vrlin, Slovenija 1, 04.04.2017, ob 20:50
Dokumentarni, 1. del