TV sporedi

Sledi: Bellosics Bálint (1867–1916)

Pregled predvajanj na TV kanalih

Sledi: Bellosics Bálint (1867–1916)

spored predvajanj (zadnjih 100)
Sledi: Bellosics Bálint (1867–1916), Slovenija 2, 27.01.2017, ob 10:15
Kulturni (ponovitev)
Redna mesečna oddaja Sledi, ki nastaja v Mariboru, je oddaja o ljudeh in dogodkih, ki so vredni naše pozornosti.

V tokratni oddaji iščemo sledi etnologa slovensko-madžarskih korenin Bálinta Bellosicsa. Rodil se je v obmejni vasi Rédics, kot otrok pa je živel v Lendavi. Njegova domovina je bila nekdanja Avstro-Ogrska. Zaznamovan z življenjem na etnično mešanem območju se je zgodaj začel zanimati za ljudi, s katerimi se je srečeval, ljudi, ki so bili različnih nacionalnosti, govorili so različne jezike in imeli vsak svoje navade in običaje. Ko je pred koncem 19. stoletja začela izhajati velika domoznanska zbirka Avstro-Ogrska v besedi in podobi, so snovalci k sodelovanju povabili prav Bállinta Bellosicsa. S popisom navad, običajev in kulture porabskih in prekmurskih Slovencev se tako Bellosics uvršča med začetnike slovenske etimologije. Oddajo o Bálintu Bellosicsu objavljamo 22. januarja, ko naši sosedje praznujejo Dan madžarske kulture.

Živeli so ali živijo, dogajali so se ali se dogajajo. Pomembno je, da v nas puščajo sledi. 25-minutna reportaža posega na vsa področja našega življenja, preprosto ohranja v sliki in besedi to, kar je vredno ohraniti.

Oddajo Sledi o ljubiteljski kulturi pripravljajo v mariborskem studiu, in sicer daljše dokumentarne reportaže s področja ljubiteljske kulture in kulturne dediščine v širši regiji SV Slovenije. Izbrane vsebine skušajo razumeti v širših zgodovinskih, etnoloških in kulturnih okvirih ter jih s tem prikazati v zanimivi luči njihovega pogosto prezrtega pomena.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2017
Sledi: Bellosics Bálint (1867–1916), Slovenija 1, 22.01.2017, ob 10:50
Kulturni