TV sporedi

Tomos

Pregled predvajanj na TV kanalih

Tomos

spored predvajanj (zadnjih 100)
Tomos, Slovenija 2, 15.08.2019, ob 10:45
Ponovitev
Re┼żija: Marjan Frankovi─Ź

Dokumentarec ┬╗Tomos┬ź govori o nekdanji tovarni Tomos.

Govori o njenem nedvomno politi─Źnem poreklu, o nekaj desetletij trajajo─Źem razvoju ter proizvodno tehnolo┼íkem vzponu - in o njenem koncu, ki se je nakazoval ┼że v zgodnjih osemdesetih, hkrati s krizo in mu─Źnim razpadanjem politi─Źnega sistema, ki jo je postavil. Kajti, kot pravi izro─Źilo o pogodbi z hudi─Źem: slednji prej ko slej pride po tisto kar mu gre!

Zgodba o Tomosu ste─Źe s pomo─Źjo pripovedi ljudi, ki so bili vanjo neposredno vpleteni, zato gre hkrati tudi za njihove osebne zgodbe. Takih zgodb bi bilo mogo─Źe posneti ┼íe mnogo ve─Ź, v dokumentarcu se je bilo pa─Ź treba omejiti na tiste, ki najbolj neposredno govore o ambiciozni zasnovi in razvojno produkcijski naravnanosti te 'politi─Źne tovarne', ki je v danih ozirih in okvirih, tudi ─Źe jo ocenjujemo z dana┼ínjimi vatli in o─Źmi, delovala presenetljivo dobro. Tomos je veliko vlagal v tehnolo┼íki razvoj, raziskave in osvajanje tr┼żi┼í─Źa, v ekspanzijo v svet. Nezanemarljiva ilustracija in hkrati prispodoba za vse to je bil program razvoja Tomosovih dirkalnikov. Kar dve desetletji in ve─Ź so bili zmagovito prisotni na vseh mogo─Źih rangih motociklisti─Źnih tekmovanj v razredu do 50 kubi─Źnih centimetrov. Gonilo dirkalnega programa je bil karizmati─Źni in neumorni inovator ing. Janez Imperl, ki je ┼żal ┼że pokojni. Pa─Ź pa dokumentarec bogatijo osebne izku┼ínje nekaterih drugih konstruktorjev in poznavalcev, predvsem do┼żivetja in izpovedi nekdanjih tekmovalcev, zlasti tistih iz elite tovarni┼íkih 'pilotov'. Pripovedi so popestrene z avtenti─Źni fotografijami in filmskimi posnetki njihovih dirka┼íkih nastopov.

Konstrukcijski in oblikovalni vidik Tomosovih dirkalnikov je ┼íe posebej zanimiv: ne samo, da so bili prislovi─Źno lepi, 'fotogeni─Źni', njihove tehni─Źne lastnosti so pogosto prednja─Źile ali vsaj uspe┼íno sledile svetovni konkurenci. Danes kar nekaj zanesenjakov, poznavalcev in muzealcev skrbi za to, da so ┼íe dostopni in na ogled ljubiteljem tehni┼íke dedi┼í─Źine, ┼ítevilnim ljubiteljem Tomosa ÔÇô bili so na razpolago tudi ustvarjalcem tega filma.

Posebej je treba omeniti ing. arch. Janeza Groma (Muzej motociklov Vransko) za pomo─Ź pri zasnovi in organizaciji filma in za predstavitev eksponatov, fotodokumentacijo ter celovito strokovno predstavitev Tomosove dirkalne ere; Egona Fornazari─Źa z ekipo in restavriranimi dirkalniki iz njegove delavnice; Steva Vuji─ça, avtorja razstave o Tomosu v Pokrajinskem muzeju Koper; Zdravka Matuljo, evropskega prvaka iz leta 1982 na Tomosovem dirkalniku. Svojo plat zgodbe so povedali: 'tovarni┼íki' dirka─Źi Janko ┼átefe, Luigi Rinaudo, Peter Verbi─Ź in Rajko Piciga, od ostalih pa Karlo Gregorovi─ç in Martin Mis; konstruktorja iz zadnjega obdobja dirkalnikov dr. Josip Vlahovi─ç in ing. Vinko Forca; izmed najstarej┼íih uslu┼żbencev in tehnologov v Tomosu je spregovoril Vojko Lu┼íin; kot ljubitelj navadnih mopedov se je predstavil Janez Kanoni.

Dr┼żava: Slovenija
Jezik: Sloven┼í─Źina
Tomos, Slovenija 2, 14.08.2019, ob 23:20
Ponovitev
Tomos, Slovenija 2, 29.09.2018, ob 10:25
Ponovitev
Tomos, Slovenija 2, 08.04.2017, ob 15:45
Ponovitev