TV sporedi

Utrinek: Alpfoodway

Pregled predvajanj na TV kanalih

Utrinek: Alpfoodway

spored predvajanj (zadnjih 100)
Utrinek: Alpfoodway, Slovenija 1, 15.02.2018, ob 18:00
Informativni
Serija kratkih izobra┼żevalnih oddaj.

Alpski prostor je zaradi staranja in izseljevanja prebivalstva ter ranljivega rastlinstva in ┼żivalstva precej izpostavljen tveganjem, da bo izgubil svoje posebnosti. Za alpske skupnosti je pomemben vir identitete tudi dedi┼í─Źina prehrane, saj ima kulinarika na tem podro─Źju veliko posebnosti. Projekt Alpfoodway povezuje raziskovalce alpskih de┼żel, ki bodo do leta 2019 popisali in temeljito raziskali alpsko prehransko dedi┼í─Źino.

Raziskovalci In┼ítituta za slovensko narodopisje na terenu raziskujejo nekatere zna─Źilne slovenske tradicionalne jedi in prakse iz slovenskega alpskega obmo─Źja, kot so alpska pa┼ía, rate┼íki krapi in bohinjski sir mohant. S kmeti se pogovarjajo, zbirajo informacije o pridelavi, receptih in spoznavajo tradicionalne pripomo─Źke pri pridelavi hrane, na─Źine shranjevanja ÔÇŽ

Izobra┼żevalni program TV Slovenija je v sodelovanju z Borzenom pripravil novo kratko serijo ┼że poznanih oddaj Ekoutrinki, ki spodbujajo odgovoren odnos do okolja v povezavi z samooskrbo z elektri─Źno energijo, energetsko sanacijo zgradb, sistemi ogrevanja in trajnostno mobilnostjo. Predstavili bomo primere dobre prakse, ki na teh podro─Źjih nastajajo v Sloveniji.

Dr┼żava: Slovenija
Jezik: Sloven┼í─Źina
Leto: 2018