TV sporedi

V deželi herojev ali kam so šli vsi narodni heroji

Pregled predvajanj na TV kanalih

V deželi herojev ali kam so šli vsi narodni heroji

spored predvajanj (zadnjih 100)
V deželi herojev ali kam so šli vsi narodni heroji, Slovenija 1, 12.09.2019, ob 23:30
Dokumentarni (ponovitev)
V deželi herojev je neke vrste poganski film: izraža vero, da bodo odrešene duše vseh umrlih in se jim 1. novembra ne bo treba vračati na ta svet.

Bliža se 1. november. Dnevi se krajšajo in so vedno bolj turobni. Čas okoli zimskega sončnega obrata je bil pri večini poganskih ljudstev čas mrtvih. Ljudje so verovali, da se duše umrlih v dolgih nočeh vračajo na svet, ko bodo zanje opravljene daritve, pa bodo rešene trpljenja. V krščanstvu je iz poganskih praznikov, posvečenih umrlim, nastal praznik v spomin in čast svetnikov. Od tod ime praznika – vsi sveti.

Dokumentarni film V deželi herojev ali Kam so šli vsi narodni heroji je film o mladih, pogumnih ljudeh, polnih idealov, ki so jim za posebno junaška dejanja podelili naziv narodni heroj, mnogim posmrtno. To ni bil le izraz časti, pač pa tudi zahvala za prerano, včasih nepotrebno žrtvovano življenje na oltarju zgodovine v boju za novo, pravičnejšo družbo in njeno svetlo prihodnost. .Od nove, pravičnejše družbe so ostali le opusteli spominski parki, grobnice in osamljeni kipi v spomin narodnim herojem. So bila njihova življenja darovana zaman?

Cerkev na dan vseh svetih praznuje spomin na vse svetnike in zveličane duše. Potem pa so še oni, ki se morajo kot »tavajoče duše v vicah« očistiti grehov, preden smejo v nebesa …

Film je narejen v zahvalo za darovano, z upanjem v prihodnost!

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Leto: 2014
V deželi herojev ali kam so šli vsi narodni heroji, Slovenija 2, 01.05.2017, ob 18:00
Ponovitev