TV sporedi

Zaljubljeni umetniki: Picasso & Dora Maar

Pregled predvajanj na TV kanalih

Zaljubljeni umetniki: Picasso & Dora Maar

spored predvajanj (zadnjih 100)
Zaljubljeni umetniki: Picasso & Dora Maar, HTV 1, 13.10.2017, ob 21:50
Kulturni, 3. del
Izvirnik: Artists in love: Picasso & Dora Maar
Režija: Luca Granato
Igrajo: Samantha Morton
Ocena IMDb: 8,1/10

Pablo Picasso je bil v zvezi z Marie-Thérese, s katero je imel hčerkico Mayo. Nekega večera je v pariški kavarni spoznal mlado Doro Maar, nadarjeno fotografinjo in slikarko hrvaškega rodu iz Argentine. Dora Maar se je gibala v krogih nadrealistov, njena strastnost in impulzivnost pa sta Picassa močno privlačili. Po devetih letih strastne zveze in številnih kriz je Picasso Doro zapustil, zaradi česar se je ona psihično zlomila in pristala pri psihiatru Jacquesu Lacanu.

Serija v 10 delih o romantičnih, strastnih, neobičajnih ljubezenskih zvezah umetnikov: slikarjev, glasbenikov, igralcev, pevcev in baletnikov.

V vsaki epizodi igralka Samantha Morton pove zgodbo o umetniku in njegovi največji ljubezni, bere ljubezenska pisma, predstavi prvo srečanje ljubimcev, prva skupna leta ter težave v življenju, umetniško pot in ločitev. Spoznali bomo ljubezenske zgodbe Johnnyja Casha in June Carter, Salvadorja Dalija in Gale, Pabla Picassa in Dore Maar, Amadea Modiglianija in Jeanne Hébuterne, Marie Callas in Aristotela Onassisa, Richarda Wagnerja in Cosime Liszt, Marilyn Monroe in Arthurja Millerja, Fride Kahlo in Diega Rivere, Federica Fellinija in Giuliette Masine ter Rudolfa Nurejeva in Erika Bruhna. Predstavljeni bodo rojstni kraji umetnikov, kraji bivanja, njihove ljubezni in prevare, težave, ponižanja in bolezni. O vsem tem skozi pogovore s strokovnjaki, umetnostnimi zgodovinarji, preko fotografij ter novih in arhivskih posnetkov.

Država: Italija
Jezik: Angleščina
Leto: 2016