TV sporedi

Zapeljevanje pogleda: Ivo Prančič in Živko Marušič

Pregled predvajanj na TV kanalih

Zapeljevanje pogleda: Ivo Prančič in Živko Marušič

spored predvajanj (zadnjih 100)
Zapeljevanje pogleda: Ivo Prančič in Živko Marušič, Slovenija 1, 15.08.2019, ob 12:10
Kulturni (ponovitev)
Niz dokumentarnih oddaj je sestavljen iz dvojic slovenskih umetnikov, ki nam skozi svoja dela in projekte predstavljajo svoj pogled na umetnost.

IVO PRANČIČ je sprejel izziv, da v razsežnem galerijskem prostoru razstavi res velika platna. Na slikah so se pojavile ogromne elipse, odmev njegovega slikarstva izpred desetletij. Prisega na procesualnost v ustvarjanju; slika impulzivno in intuitivno, pusti se presenetiti sliki, ki ga vodi, poliva barvo in obrača platna. V drugi fazi je bolj razumski, uporablja šablone in štampiljke. Enkrat na teden se odpelje v Goriška brda, kjer ga v ateljeju nagovori nedokončana slika.

ŽIVKO MARUŠIČ si je dodal hčerkino ime IRA, ko sta skupaj slikala na isto platno. Rojen je v Italiji, študiral je v Benetkah in tudi pozneje je veliko potoval čez mejo. Zato je začel slikati na dolge, ozke trakove, da je lahko slike spravil v žep. Koper je bil zanimiv prostor za umetnost nove podobe, in na obisk so prihajala velika imena svetovnega slikarstva. Marušičeve podobe so provokativne, živih barv, sam pa najraje slika v zatemnjenih prostorih. »Človek je narejen za to, da misli, da sanja,« pravi. In Živko sanja vse življenje.

Tako Prančič kot Marušič še vedno verjameta v slikarstvo in njegovo moč. Prepričana sta, da pride čas, ko bo podoba, olje na platnu, spet spoštovana.

Sodobna umetnost nima namena biti všečna. Nastavlja pasti, v katere se ujame naš pogled, vodi ga po prostoru z vsakič novimi atrakcijami. Sili nas, da se sprašujemo, ali je to sploh umetnost. Želi si aktivnega gledalca, ki mu bodo videne podobe sprožile niz vprašanj o sebi, drugih, prostoru, ki nas omejuje. Povezuje se z znanostjo, biologijo, etnologijo, sociologijo … Umetnik postaja aktivist, ki s svojimi dejanji nenehno družbi nastavlja zrcalo.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Zapeljevanje pogleda: Ivo Prančič in Živko Marušič, Slovenija 1, 14.08.2019, ob 17:25
Kulturni (ponovitev)
Zapeljevanje pogleda: Ivo Prančič in Živko Marušič, Slovenija 1, 14.08.2019, ob 23:50
Kulturni (ponovitev)
Zapeljevanje pogleda: Ivo Prančič in Živko Marušič, Slovenija 1, 31.01.2019, ob 11:45
Kulturni (ponovitev)
Zapeljevanje pogleda: Ivo Prančič in Živko Marušič, Slovenija 1, 30.01.2019, ob 17:25
Kulturni
Zapeljevanje pogleda: Ivo Prančič in Živko Marušič, Slovenija 1, 30.01.2019, ob 23:50
Kulturni