TV sporedi

Zapeljevanje pogleda: Mojca Pungerčar in Polona Tratnik

Pregled predvajanj na TV kanalih

Zapeljevanje pogleda: Mojca Pungerčar in Polona Tratnik

spored predvajanj (zadnjih 100)
Zapeljevanje pogleda: Mojca Pungerčar in Polona Tratnik, Slovenija 2, 14.03.2018, ob 09:05
Kulturni
Režija: Amir Muratović

Niz dokumentarnih oddaj je sestavljen iz dvojic slovenskih umetnikov, ki nam skozi svoja dela in projekte predstavljajo svoj pogled na umetnost.

Marija Mojca Pungerčar je bila sprva modna kreatorka, danes pa kot vizualna umetnica dokumentira opuščena dvorišča tekstilnih tovarn, zgodbe delavk in delavcev. Pripravlja delavnice Socialdress, na katerih izdelujejo preprosta oblačila. Polona Tratnik je razstavni prostor spremenila v laboratorij. Obiskovalcem jemlje vzorce odpadkov kože, bakterije in glive s telesa v ugodnih razmerah ustvarijo zanimive vzorce. S krvjo hrani odrezane lase. S tem se sprašuje o mejah telesnega.

Sodobna umetnost nima namena biti všečna. Nastavlja pasti, v katere se ujame naš pogled, vodi ga po prostoru z vsakič novimi atrakcijami. Sili nas, da se sprašujemo, ali je to sploh umetnost. Želi si aktivnega gledalca, ki mu bodo videne podobe sprožile niz vprašanj o sebi, drugih, prostoru, ki nas omejuje. Povezuje se z znanostjo, biologijo, etnologijo, sociologijo … Umetnik postaja aktivist, ki s svojimi dejanji nenehno družbi nastavlja zrcalo.

Država: Slovenija
Jezik: Slovenščina
Zapeljevanje pogleda: Mojca Pungerčar in Polona Tratnik, Slovenija 1, 07.12.2016, ob 12:20
Kulturni