TV sporedi

Zapisano v kosteh: Sezonski delavec iz Vaćana

Pregled predvajanj na TV kanalih

Zapisano v kosteh: Sezonski delavec iz Vaćana

spored predvajanj (zadnjih 100)
Zapisano v kosteh: Sezonski delavec iz Vaćana, HTV 1, 04.10.2017, ob 20:55
Zgodovinski, 2. sezona, 3. del
Izvirnik: Zapisano u kostima: Gastarbajter iz Vaćana
Režija: Tomislav Mršić

Dva kamnita sarkofaga s starohrvaškega najdišča v Vačanih sta navdušila in zmedla arheologe. Poleg pokojnikov so našli tudi predmete, ki nakazujejo na njuno poreklo, življenje in smrt.

Druga sezona serije o tem, kaj vse je mogoče izvedeti iz posmrtnih ostankov, ne le o človeku, ampak tudi o nekem času in družbi.

'Če je karkoli konstanta v človeški zgodovini, je to želja vsakega posameznika, da ostane v spominu.' Keopsova piramida, Partenon ali Taj Mahal so monumentalni izrazi teh želja. Petdelna znanstveno-dokumentarna serija o tem, kaj vse je mogoče izvedeti iz posmrtnih ostankov, ne le o človeku, ampak tudi o nekem času in družbi. V vsaki od oddaj je v središču okostje nekega človeka, od praveka do danes. Soavtor serije je dr. Marij Šlaus, hrvaški forenzični antropolog in bioarheolog.

Strokovnjakom iz Antropološkega centra HAZU pomagajo še arheologi, zgodovinarji, etnologi, umetnostni zgodovinarji, zdravniki, muzealci. Dr. Šlaus s sodelavci skuša v vsaki od oddaj na podlagi forenzično-antropološke analize okostja ugotoviti, kdo je bila določena oseba, kako je živela, kako in zakaj je umrla. Ponudijo tudi rekonstrukcijo vsakdanjega življenja v posameznem obdobju.

Država: Hrvaška
Jezik: Hrvaščina
Leto: 2017