Z redno vadbo do lepega telesa


Način sodobnega življenja nas velikokrat prisili v pozabo zdravega življenja. Vendar tukaj poudarjamo zdravo življenje, ker ob enem nam tudi družba in mediji vedno bolj ukazujejo kakšna naj bo naša zunanja podoba in koliko centimetrov si lahko privoščimo okoli trebuha, da bomo še obče sprejeti kot “lepi in vitki.”

V sodobni družbi torej obstaja paradoks, kjer je zaradi stresnega tempa življenja vedno težje ohranjati zmernost v zdravju, po drugi strani pa nas prav moč medija ukazuje kako moramo živeti, da bomo srečni, zdravi, vitki in lepi. Vsi ti pridevniki so vrednote in motiv mnogo katere mladenke, ki po neverjetni želji ugajanja pozabi na pravo mero, kar jo vodi v obsesijo. Psihološke bolezni, ki izvirajo iz motenj percepcije o samih sebi, svoje podobe na primer vodijo v motnje hranjenja, ki so najhujša oblika obsedenosti z zunanjo podobo.

Za vse stvari na svetu je pomembna zmernost in tudi pri zdravju je tako. Zmernost dosežemo z uravnovešenim prehranjevanjem in rednim gibanjem. Potrebno je spremeniti način življenja počasi, po korakih. Uživajmo v hrani petkrat na dan v obliki uravnoteženih obrokov, pri mizi, med prijatelji. Ko enkrat ugotovimo, da je prehranjevanje prej veselje kot muka in, da hrana ni naš sovražnik pač pa naš vir energije, lahko naredimo nov korak, in sicer korak v gibanje.

Tudi pri gibanju je dobrodošla zmernost. Ta še bolj velja, če se kar naenkrat odločimo spremeniti svoj stari neaktivni življenjski slog v aktivnega. Za primerne začetke gibanja se je najbolje posvetovati z osebnim trenerjem, ki vam bo, glede na vašo fizično sposobnost, kondicijo in telesno pripravljenost, na podlagi testiranj najbolje svetoval. Osebno trenerstvo oz. osebni trener vam lahko pomaga tudi v nadaljnjem planu telesne aktivnosti in vam pripravi individualni program za prehrano in vadbo.

Če vas tudi osebni trener ne bo znal motivirati pa lahko poskusite z vodeno vadbo. Pri vodeni vadbah zasledimo mnogo večji poudarek na spodbujanju in motiviranju vadečih. Na vodeni vadbi največkrat trenira večja skupina ljudi in prav skupina ustvarja vzdušje sloge. Skupinsko okolje namreč pripomore k večji motiviranosti vadečih pri izvajanju vaj, vzdržuje nivo energije na konstantno višji ravni in zagotavlja prijetno doživetje. Sam nabor zvrsti vodenih vadb je izredno širok, tako da lahko vadečim zagotovi dosego slehernega rezultata, bodisi tonizacija in razvoj mišic ali izboljšanje zmogljivosti srčno-žilnega sistema. Skozi dinamično interakcijo z vadečimi vodena vadba postaja ena od najbolj priljubljenih vadb, sicer pretežno žensk, vendar vedno bolj tudi moških.

Telo je nikoli dokončan objekt dela; pojmujemo ga kot plastiko: nenehno ga moramo izboljševati, popravljati, spreminjati in stilizirati. Na telo gledamo tudi kot na mozaik, ki ga je mogoče poljubno razstaviti, analizirati in ponovno sestaviti. Izpostavljeno je igri in manipulaciji vse bolj vizualne potrošniške kulture. Lepo telo naj bi posamezniku prinašal številne nagrade: privlačen videz namreč obljublja dobro počutje, samozavest in boljšo samopodobo. Poleg kulta telesnega videza, v sodobni družbi ni nobenega drugega kulturnega pojava, ki bi bil tako strog, tako kolektivno izvajan in imel tako stopnjo morale avtoritete

Moramo se torej zavedati, da nas sodobna družba nehote in brez potrebe preveč obremenjuje z pomembnostjo našega videza. Seveda je pomembno, da smo zadovoljni sami s sabo in svojim videzom, ker to se odraža v drugih sferah našega življenja. Vendar vsi smo si različni in na primer ženski lepotni ideal 90-60-90, fizično ne more in ne sme veljati za vse posameznice. Drugačnost mora postati naša vrednota, drugačno je namreč lepo.

Torej, ko v svojih glavah razčistimo, da nismo obsedeni s sodobnimi (dolgočasnimi) lepotnimi ideali se lahko resnično odločimo za zdravje v pravem pomenu besede. Osebni trener, vodena vadba ali primerna dieta, saj ni važno, pomembno je, da se zavedate, da je zdravje v naših rokah, zato storimo nekaj zanj. Čas za sebe in za zdravje si moramo vzeti!

Ta prispevek je na portalu publikacije.net objavil/a Bob dne 2008-06-17.

rtvsporedi

Back to top